自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb聽日滿月 湊佢湊到我好辛苦 無得訓好大壓力

最大問題係佢成日谷大便 柯屎唔出 明明訓訓下覺 但成日訓左一個鐘都無就谷到塊面紅哂 然後喊醒 之後就訓唔返要人抱住黎訓 然後一放返落床就eeyaya 扭黎扭去 谷到塊面又紅哂又再喊 無限loop 但明明佢係好眼訓架 見到佢訓唔到好心痛 我又無得訓成日抱佢又搞到心情差 點解會咁架 佢依家飲緊雅培hmo 每日都有一至兩次大便 佢柯到大便就會訓得好冧
佢谷個陣我點先可以舒緩到佢啊?點樣先可以幫到佢柯便便啊?係咪隻奶粉唔岩佢啊?

另外 Bb有好多肚風 個肚成日有咕嚕聲同放屁 我地有幫佢按摩同買吳德物次俾佢飲 都仲係有好多肚風
點解會有咁多肚風架有咩原因令到佢咁多肚風?仲有咩方法減少肚風?

佢本來出世頭半個月飲illuma 之後轉左雅培hmo 如果呢隻唔岩佢 我又可以點轉奶粉呢?

唔該萬能的jm 我湊佢湊到好攰好心痛

珍珠宮

回覆樓主:

bb一出世要長期蓋住一張大人用的毛巾在肚上, 就係避免肚子入風, 最好用花生油搓興雙手幫佢順時針打圈按摩, 肚仔放出多餘的風是好事。 不用太過緊張, 就正如大人放屁之後肚仔都覺得舒服曬。各樣用於bb身上的事物, 食物最好係天然的,唔好亂食藥, 小朋友肝臟功能未識得排出毒素。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

碌雞蛋,搓肚,換排氣奶樽

水晶宮

回覆樓主:

你落水係咪落少左量?

水晶宮

回覆樓主:

轉奶粉

大宅

我B又係飲雅培hmo好多肚風,一到夜晚就咕咕響,用埋吳德物次都無用,瞓一陣就醒,攪死人。後來轉左奶粉,終於有覺好瞓,無曬肚風。

男爵府

開奶時會唔會太大力搖,
另奶人面多左氣?

大宅

水深火熱 發表於 18-10-3 16:04
我B又係飲雅培hmo好多肚風,一到夜晚就咕咕響,用埋吳德物次都無用,瞓一陣就醒,攪死人。後來轉左奶粉,終 ...

你轉左邊隻啊?如果我依家又轉係咪轉得太密啊?

大宅

李露眉 發表於 18-10-3 15:55
轉奶粉

佢每日都有大便 但會谷大便 其實係咪即係奶粉問題啊?阿b呢個月由illuma轉雅培 如果要轉我可以點轉啊?如果即刻轉會唔會無咁好啊?

男爵府

BB防敏心得分享勳章

點一兩滴植物油(檻欖油或葡萄籽油)係大人手心,搓熱隻手,再摸落BB肚仔度,重覆做幾次,佢就會放屁排氣!我仔女肚痛都係咁做!

大宅

Siusiuren 發表於 18-10-3 16:24
你轉左邊隻啊?如果我依家又轉係咪轉得太密啊?

我轉左A+親舒,不過而家萬寧無貨。
你用邊隻奶樽?可以試下轉左排氣好D既奶樽先。

大宅

水深火熱 發表於 18-10-3 17:57
我轉左A+親舒,不過而家萬寧無貨。
你用邊隻奶樽?可以試下轉左排氣好D既奶樽先。
...

有咩排氣奶樽介紹啊

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

老人家教用熱飯(要岩岩煮好既,隔夜飯熱返唔可以),用兩條紗巾仔包住舊飯,好快手咁碌個肚仔同背、避開肚臍唔碌
呢個方法我小朋友係扭肚痛既時候係okay既,不過我小朋友係食人奶,但屋企一定會煮飯,所以提議樓主不妨一試
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用娥术油捽肚

我用Nuke排氣奶樽。按月份有一二三号奶嘴.樽用番,只换奶嘴,洞口大d。

大宅

Siusiuren 發表於 18-10-3 19:34
有咩排氣奶樽介紹啊

Dr betta

民房

我仔case同你一樣最後怎樣解決呢?

男爵府

我都想知 最後點解決
我仔都係咁

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

首頁

尾頁

跳至