自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

4歲半,咳開就不停咳, 不停索鼻(但無咩鼻水), 空氣差咳得更利害,叫佢抖氣時背隻聽到好似漏氣咁嘅聲,夜晚訓教有d hehe聽,成日醒訓得好差,有用空氣清新機,無開冷氣

學緊游水唔知算唔算運動,試過飲左一排鱷魚湯,蜂蜜,食猴棗末都無咩用,請問有無咩方法有幫助?

珍珠宮

帶佢行多啲,練氣,行樓梯,出下汗

大宅

如果有he he聲,最好去睇醫生,如果唔係遲啲變哮喘

禁止訪問

男爵府

tzelam2014 發表於 18-10-3 21:21
4歲半,咳開就不停咳, 不停索鼻(但無咩鼻水), 空氣差咳得更利害,叫佢抖氣時背隻聽到好似漏氣咁嘅聲,夜晚 ...

驚佢係氣管炎,睇左醫生先,咳開成日咳,係因為氣管唔好,再練番好都要啲時間

子爵府

快d去睇醫生,有he he 聲,已經係氣喘,唔理會越來越嚴重,要即時聞氣舒緩氣管收窄!

水晶宮

你呢個情況一定要睇醫生,
食番d 擴張氣管藥, 即青蛙仔個d.
或聞氣,

你唔理佢,或再用偏方,
好易變成哮喘及肺炎.

民房

4歲半,咳開就不停咳, 不停索鼻(但無咩鼻水), 空氣差咳得更利害,叫佢抖氣時背隻聽到好似漏氣咁嘅聲,夜晚 ...

猴棗未食佐幾耐呀? 咁真係要睇一睇醫生

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 tzelam2014 的帖子

盡早搵兒科醫生 轉介去睇專科,檢查係乜事吧。

小朋友 氣管炎,哮喘係好常見,可以好長手尾。出出入入醫院 搞到人都癲。

侯爵府

如果聽到有hehe聲,就要去睇醫生了
因為你唔會知幾時有咩野刺激到佢氣管,突然收縮而抖氣抖唔到(唔係嚇你,係真係有機會,我朋友個仔試過)
睇醫生,由醫生評估程度,睇下會唔會配定啲氣管放鬆葯俾你傍身

禁止訪問

男爵府

要睇醫生

學緊唔算,要去到操水階段先完成改善到氣管

琥珀宮

帶佢去跑步

侯爵府

我仔細時都係咁,介凍嘢會好少少,可能鼻敏感,最好方法都係運動、夏天游泳,冬天跑步,踢球,大大吓改善好,嚟緊冬天煲多些蘋果雪梨無花果水飲

子爵府

2018復活節勳章

聽到hehe聲,氣管已經收窄,必須盡快看醫生。如果氣管經常慣性收窄,已經是哮喘。除看醫生及吃藥醫治敏感及氣管外,敏感體質必須介口:喝暖水,不能喝涷飲,小吃糖尤其是朱古力,保持家居清潔,防塵蟎,如果鼻子痕癢,用生理鹽水洗鼻等,並經常運動(最好是游泳)⋯

利申:我患有哮喘,小時候就是父母忽略了我的咳嗽而令氣管出問題。

大宅

我仔情況差唔多,咳開就不停咳,呢排都係咁索鼻,但就冇 hehe 聲。蜂蜜、鱷魚湯、三棗茶、喉棗末都冇用。呢幾日咳得比較嚴重,所以前日決定比佢聞返類固醇,聞左2-3日情況好轉了,通常嚴重我就比佢聞兩星期,之後就停藥,嚴重時再聞過。

複式洋房

wesleypp 發表於 18-10-9 15:06
呀女年頭轉天氣都咳左好耐 睇醫生叫佢做多D運動同埋要經常換床具
帶左佢去游水 唔比佢食生冷野 除左D潤肺護 ...

青蛙仔是什么?

複式洋房

wesleypp 發表於 18-10-9 15:06
呀女年頭轉天氣都咳左好耐 睇醫生叫佢做多D運動同埋要經常換床具
帶左佢去游水 唔比佢食生冷野 除左D潤肺護 ...

枇杷蜜?在那裡買到?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我女長期係咁...一轉天氣就係氣管。
可以無啦啦無事都突然係咁咳,咳唔停要食氣管藥,止唔到就氣管炎要食埋抗生素。

呢年不停唔斷尾,不停食氣管藥,最後醫生建議要聞類固醇先控制到

黎緊11月會叫佢游水希望聞住氣止到氣管去游水游返好條氣。游水一定要甩浮板自己游先練到氣,氣管先會有改善。

醫生話hehe聲氣管係喘嫁啦,快d睇醫生控制。

琥珀宮

比佢帶住口罩

首頁

尾頁

跳至