自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇完好驚

【剖腹生產】開刀生仔媽媽懷第二胎或子宮疤痕破裂 可致胎死腹中

迎來新生命誕生既興奮亦緊張,過程中叫不少新手媽媽非常擔心的是分娩時的「十級痛楚」。有私人執業的婦產科專科醫生指,擔心痛楚是本港孕婦提出希望剖腹分娩的最常見原因,然而剖腹分娩後會增加下一胎懷孕時分娩風險,每200名剖腹生產孕婦中,有一人再懷孕時或出現子宮疤痕破裂,嚴重可致胎死腹中,形容「盡量不要開刀這麼多次」。

並非每間醫院都能讓孕婦選擇分娩方式,例如公立醫院的產婦除非有醫療需要,否則都要順產;而私家醫院順產和剖腹的價格不一,套餐內容不盡相同,港媽選擇時需要仔細比較。

婦產科專科醫生鄭昆瑜說,曾遇過上一胎是近足月才剖腹分娩的產婦,突然在家中感到肚子劇痛、下身流血,送進醫院檢查後發現是子宮疤痕破裂,然而胎兒已經沒有心跳,已經不治。另一名孕婦亦是曾有剖腹分娩的經驗,她在醫院作動期間,突然感到肚子劇痛,監察儀器發現嬰兒心跳下降,院方即時安排剖腹產子,發現其子宮疤痕破裂,取出嬰兒後修補子宮,幸好最後母子平安。

疤痕破裂致母體失血 胎兒缺氧胎死腹中​

鄭昆瑜指,剖腹分娩過一次的孕婦,再次懷孕至生產期間,出現子宮疤痕破裂的機率達0.5%,開刀的次數愈多,下次懷孕出現胎盤前置、胎盤植入、子宮疤痕破裂的風險亦會飆升。她指,如子宮疤痕破裂出血致母體失血,血液去不到胎盤和臍帶,最嚴重可致胎兒缺氧致胎死腹中,強調「盡量不要開刀這麼多次」,如果孕婦無特別醫療原因,會鼓勵順產分娩。

但鄭強調,不代表曾剖腹分娩的孕婦不能順產,而是她們需要明白風險和知悉危急處理,包括出現任何作動跡象、出現不尋常肚痛和出血都要盡早入院。即使孕婦充分了解風險,亦非每間醫院都能讓孕婦選擇分娩方式,例如本港公立醫院規定產婦除非有醫療原因,否則只可順產。醫院管理局回覆查詢指,一般情況下,公立醫院醫生會根據孕婦的臨床情況決定是否需要催生或進行剖腹分娩,例如穿羊水超過24小時仍未能分娩、或胎兒心跳出現不正常的情況等。

公院孕婦剖腹產子多因上一胎都是剖腹

但並非所有產婦都適合順產,鄭昆瑜續指,本港公立醫院約四分三產婦是順產,四分一是剖腹產,每十個公立醫院出生的嬰兒中,約有1至1.5個是預約剖腹產。最常見的原因是產婦上一胎是剖腹產,增加生產期間子宮疤痕破裂的風險,評估後需安排孕婦以剖腹形式誕新一胎,其他常見原因包括胎位不正、胎盤前置、嬰兒頭部太大不利陰道產、產婦患宮頸纖維瘤或心臟病等。

公立醫院出生的港孩中另外1至1.5個是緊急剖腹產,常見原因包括分娩期間嬰兒受宮縮壓力影響致心跳變慢。

在私家醫院分娩的產婦,則可選擇順產還是剖腹產,而私家醫院順產和剖腹的價格不一,套餐包括不盡相同,選擇時需要仔細比較。(另見稿:【2018生仔要幾錢?】產科分娩套餐價差60% 11間私家醫院大比併)

無痛順產有法:脊骨打麻醉藥​

鄭昆瑜直指,不少表達希望剖腹產子意願的孕婦,主要都基於對分娩痛楚的恐懼。她解釋現時有很多有效的減痛方式,包括聞笑氣、打止痛針、在脊骨位置打麻醉藥的無痛分娩等,特別是後者能有效大大減輕分娩痛楚。

JD930    發表於 18-10-4 11:50

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

女人生育係揾命搏,懷孕、分娩都太多變數,防不勝防

男爵府

701003 發表於 18-10-4 09:37
女人生育係揾命搏,懷孕、分娩都太多變數,防不勝防
仲有兩個月生得,已經好緊張,再睇到呢段新聞,變咗更擔心

JD930    發表於 18-10-4 11:51
wcpcelia    發表於 18-10-4 11:02

大宅

北島 發表於 18-10-4 09:49

每個人體質吾同,情況亦不一樣。以上文章講嘅系小數例子。
放鬆心情,吾好嚇親自己。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

呀媽一向都話生小朋友係撩鬼攞命, 無分第一定第二!

公爵府

無醫療理由係應該順產的,其實開刀之後傷口都係痛
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

回覆樓主

子宮破裂好罕見的。
反而胎盤殖入既其中一個原因係上胎開刀,呢個常見過破裂好多。
而且越來越常見,因為越來越多人揀開刀。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

開刀一直都有呢個風險,開刀都建議兩胎隔長點時間。

象牙宮

我自己兩胎都係開刀也只是相隔十一個半月

男爵府

加上而家婦科醫生人手不足,真係要問多幾句
之前有單新聞就係新手媽媽穿左羊水唔知,醫生又唔問就局死左個B

JD930    發表於 18-10-4 11:52

珍珠宮

畀面勳章

現代人生育的危險率已大大大大大大減低了

侯爵府

唔好自己嚇自己
之前我等生時又係成日睇成日睇
嚇到自己瞓唔著
呢樣又驚嗰樣又驚

我係第1,2胎順產
第3胎bb 打橫35.5days 穿水開刀生
第4胎想試順產,但醫生講明要自己陣痛先可以試,最後39.1days 穿水見紅陣痛左一陣就唔痛,之後胎水唔清要開刀

我自己覺得可以既就順產,回復得快
唔得既要開刀都冇計

水晶宮

北島 發表於 18-10-4 09:34
睇完好驚,希望到時順順利利唔使開刀!

【剖腹生產】開刀生仔媽媽懷第二胎或子宮疤痕破裂 可致胎死腹中

一早已經聽過呢啲風險。所以揀開刀定順產要知清楚先揀,並唔應該只係諗「痛唔痛」。「痛唔痛」其實好 minor。

珍珠宮

始終有個“傷口”,多一分危險,但有時順產開刀真系唔到我地自己揀,慶幸生系現代社會,可以保母子平安

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主唔好過份擔心,孕婦心情都會影響健康的

侯爵府

回覆樓主:

一向都覺得順產比開刀好

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 18-10-4 10:54
一早已經聽過呢啲風險。所以揀開刀定順產要知清楚先揀,並唔應該只係諗「痛唔痛」。「痛唔痛」其實好 mino ...

係囉
順產嘅痛其實過左就完全無嘢

男爵府

我入院生第一胎時,真係有親身見過格離床媽媽突然爆了之前個開刀傷口,要緊急開刀攞個bb出嚟,但佢bb只得二十幾週,個醫生檢查佢肚,佢不停叫痛,諗起都好心寒。

Sorry ,不是想嚇你

水晶宮

oran04 發表於 18-10-4 10:41
開刀一直都有呢個風險,開刀都建議兩胎隔長點時間。

我個醫生叫我隔兩年

首頁

尾頁

跳至