自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛睇到呢單新聞,好好笑亦發現真係有好多怪獸家長咩都投訴一餐

中秋節落公園玩燈籠遇學生家長 老師竟被投訴:咁夜仲落街教壞哂
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/242666/%E4%B8%AD%E7%A7%8B%E7%AF%80%E8%90%BD%E5%85%AC%E5%9C%92%E7%8E%A9%E7%87%88%E7%B1%A0%E9%81%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%AE%B6%E9%95%B7-%E8%80%81%E5%B8%AB%E7%AB%9F%E8%A2%AB%E6%8A%95%E8%A8%B4-%E5%92%81%E5%A4%9C%E4%BB%B2%E8%90%BD%E8%A1%97%E6%95%99%E5%A3%9E%E6%99%92

呢個飛卜page都有聽過講野有誇張失實,不過做老師做到好似公眾明星咁就真係幾慘, 佢應節出街行下,又唔係煲蠟或者去夜店飲酒,有咩問題?

水晶宮

回覆樓主:

做老師真系慘

子爵府

如果真係咁都投訴,而家上埋報佢唔使以死謝罪?

大宅

個家長夠帶自己細路落去玩啦 ! 唔係點會撞到?
照計, 個家長夠教壞細路哦! 一樣其身不正。
痴線家長。

珍珠宮

一向都慘
一直都有部份家長覺得自己學歷高過老師
所以唔會尊重老師

隔離post講小五學生在工作紙答最喜愛活動係食蕉
意有所指地辱罵老師
都有唔少jm覺得冇問題
覺得食蕉係活動一種

伯爵府

校長都有問題啦,唔會用個腦諗下個家長投訴合唔合理

男爵府

我有朋友做小學老師,佢就話壓力好大, 佢會食煙但真係火機都會鎖埋係櫃桶唔跟身,佢真係匿係屋企食,同埋食完會噴古龍水

珍珠宮

yurijm 發表於 18-10-4 10:02
一向都慘
所以唔會尊重老師
食蕉係活動? 個仔問你, 媽媽今日有咩活動呀? 咁媽媽答: 食蕉.

你估個仔有咩反應? 食蕉係一個活動?

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

yurijm 發表於 18-10-4 10:02
一向都慘
所以唔會尊重老師

隔離post講小五學生在工作紙答最喜愛活動係食蕉
意有所指地辱罵老師
都有唔少jm覺得冇問題
覺得食蕉係活動一種

可能我心邪, 食蕉又真係可以係活動一種

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章 Poo得好勳章

回覆 zukieem 的帖子

咁都投訴

珍珠宮

紫翹 發表於 18-10-4 10:07
食蕉係活動? 個仔問你, 媽媽今日有咩活動呀? 咁媽媽答: 食蕉.

所以我完全唔明點解有人會覺得食蕉係一種活動
而且呢種口語化既演繹本身都有特別既意思
約定俗成就係用來辱罵他人
涉事家長仲放上網力撐讀小五既囝囝無寫錯、係老師諗多咗云云
只能講,老師唔易做

男爵府

回覆 mamawwong13 的帖子

哈哈, 我都有睇單趣聞,其實好的老師應該改做吃水果或者直接講出活動泛指是涉及運動外出成分, 而非責難小朋友

子爵府

紫翹 發表於 18-10-4 10:07

好笑,可能果d話冇問題既jm 真的咁答

禁止訪問

珍珠宮

zukieem 發表於 18-10-4 10:14
回覆 mamawwong13 的帖子

哈哈, 我都有睇單趣聞,其實好的老師應該改做吃水果或者直接講出活動泛指是涉及運 ...

因為唔係單純學術上問題
明顯就係辱罵緊人
所以先要家長簽名
提醒家長注意小朋友品行方面

男爵府

呢d底能家長

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

zukieem 發表於 18-10-4 09:54
剛剛睇到呢單新聞,好好笑亦發現真係有好多怪獸家長咩都投訴一餐

中秋節落公園玩燈籠遇學生家長 老師竟被 ...

我仔女遇到老師會一齊映張相,就分頭玩,大家都唔阻大家過節,大家都好開心架~

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢D都理埋

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好想知邊間學校?如真有其事校長處理手法極有問題。最好起埋怪獸家長底叫解釋下點解佢就可以帶小朋友夜晚玩燈籠而老師就唔得,等佢投訴得甘開心。黑人憎到一個點!

首頁

尾頁

跳至