想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

同老公試左三個月未有
排卵期用親試紙都negative
不過平時d M就好凖時,28-30日
今個月遲左幾日,但用驗孕又negative(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
唔知係咪胸細,平時M個d個胸唔會有咩感覺
但上星期開始覺得個胸好似脹左d,兩邊分別耐唔耐有d刺痛,feel到d衫迫迫地咁。。。

上網睇好多資料,排卵試紙negative係LH低,我係咪應該去睇下醫生?去醫院門診個d定婦科好?

緊張中 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)謝謝大家

別墅

jjjj7 發表於 18-10-4 13:10
同老公試左三個月未有

去睇私家婦科啦,因為m準唔代表有排卵,如果真係無排,咁私家可以快啲對症下藥

大宅

Carmenyu620 發表於 18-10-4 15:11
去睇私家婦科啦,因為m準唔代表有排卵,如果真係無排,咁私家可以快啲對症下藥
...

收到收到 ><

大宅

jjjj7 發表於 18-10-4 13:10
同老公試左三個月未有

如果用親都negative就要約婦科驗血喇, 體溫係咪都無升? 唔止關LH架所以專科睇會仔細d

大宅

我上個月都係有呢d疑似懷孕既感覺 平時d m超級準時
但due day後兩日用Clear blue digital check "not pregnant"
但驗完嗰幾日仲覺得個肚拉扯感 個胸又痛 又勁多胃氣 多到想嘔
真係以為自己中左 只係check唔到
最後史無前例地遲左5日先黎m 仲要m痛到就快暈低

大宅

dolldollk 發表於 18-10-4 17:17
如果用親都negative就要約婦科驗血喇, 體溫係咪都無升? 唔止關LH架所以專科睇會仔細d
...

冇量體溫呀><本身諗住平常心等等,不過經過今次如果唔中睇黎真係要驗清楚一切,同埋量體溫習慣!!

大宅

ealy 發表於 18-10-4 17:49
我上個月都係有呢d疑似懷孕既感覺 平時d m超級準時
但due day後兩日用Clear blue digital check "not pregn ...

oh no......我都feel到係咁。。。Orz

大宅

jjjj7 發表於 18-10-4 19:37
冇量體溫呀>

係呀 驗左唔使估估下, 上次我都係靠體溫先知遲排卵, 排卵紙都幫我唔到

大宅

dolldollk 發表於 18-10-4 19:48
係呀 驗左唔使估估下, 上次我都係靠體溫先知遲排卵, 排卵紙都幫我唔到

知道知道了!
仲未黎M呀仲,快一星期了,成日心掛掛,綠d食早又係白板
尋晚半夜比d谷M感痛醒左,但訓醒條底底仲係白雪雪,以前M前兩日已經會開始少少啡。。。
尋日買左支曼仔,見綠d白板又唔敢用住,想過多幾日先試,怕又白板哂錢 Orz

大宅

jjjj7 發表於 18-10-5 10:18
知道知道了!
仲未黎M呀仲,快一星期了,成日心掛掛,綠d食早又係白板
尋晚半夜比d谷M感痛醒左,但訓醒條 ...

綠d咁平唔緊要啦 不過排卵唔好都會遲黎m, 我之前就遲一星期, 再過個月又遲兩星期咁, 所以先去驗血

大宅

dolldollk 發表於 18-10-5 10:29
綠d咁平唔緊要啦 不過排卵唔好都會遲黎m, 我之前就遲一星期, 再過個月又遲兩星期咁, 所以先去驗 ...

但我無咩遲過M呢,一直也是28-30日...
我仲係新丁,想問下師姐,驗血是驗排卵定驗孕?在專科驗嗎?約咩價錢?驗前有什麼注意?可進食嗎?如驗卵要排卵期去驗?

大宅

jjjj7 發表於 18-10-5 10:48
但我無咩遲過M呢,一直也是28-30日...
我仲係新丁,想問下師姐,驗血是驗排卵定驗孕?在專科驗嗎?約咩價 ...

我一世人都好準時28日, 跟住突然就遲左 係抽血驗架, 個次我同婦科講d m好怪又遲遲未有bb想驗血, 佢就提議我check催乳素, 甲亢同埋amh, amh係卵巢功能比較貴都係最準既, 點知真係卵巢衰退
係婦科驗, 大約驗3樣$2800, 有人係化驗所不過我想醫生解釋同跟, amh就m後3日驗最準, 食得野驗

大宅

dolldollk 發表於 18-10-5 11:12
我一世人都好準時28日, 跟住突然就遲左 係抽血驗架, 個次我同婦科講d m好怪又遲遲未有bb想驗血 ...

omg, 咁我都要去驗清楚先得!!

大宅

dolldollk 發表於 18-10-5 11:12
我一世人都好準時28日, 跟住突然就遲左 係抽血驗架, 個次我同婦科講d m好怪又遲遲未有bb想驗血 ...

amh係婚前檢查個d係咪冇cover過ga

大宅

jjjj7 發表於 18-10-5 12:55
amh係婚前檢查個d係咪冇cover過ga

無, 好多都係好基本, 精子個d醫生都話唔仔細要我c6再驗, 點知真係再驗形態fail埋

大宅

dolldollk 發表於 18-10-5 14:04
無, 好多都係好基本, 精子個d醫生都話唔仔細要我c6再驗, 點知真係再驗形態fail埋
...

唉原來要生小朋友其實真係一d都唔簡單 眼見身邊咁多對奉子成婚,又話已經做足安全措施,我仲以為自己不設防試幾次就會得,結左婚仲過左一年二人世界先早知早d開始啦。。。真係好天真

大宅

jjjj7 發表於 18-10-5 14:19
唉原來要生小朋友其實真係一d都唔簡單 眼見身邊咁多對奉子成婚,又話已經做足安 ...

當然唔簡單, 其實之前睇節目話要受孕其實同中六合彩差唔多 無既, 個時唔2人世界都唔代表會中, 呢d講緣份,先交比醫生睇下點解唔排卵先再睇下一步

別墅

jjjj7 發表於 18-10-5 14:19
唉原來要生小朋友其實真係一d都唔簡單 眼見身邊咁多對奉子成婚,又話已經做足安 ...

我咪同你同一諗法囉 婚後果年去幾轉旅行, 1年後先開始, 無知的我諗住一做就會有!
可能長期飲凍檸茶致宮寒, 再加上我就嚟高齡了, 好難有BB, 而家食緊中藥調理! 早知就一結婚就試左先, 及早知道身體差就去調理啦!! 而家後悔太遲喇!

另外, 想請教樓主咩叫check排卵negative? 你意思係M後用試紙check極都係得1條線?

大宅

金菇子 發表於 18-10-5 17:03
我咪同你同一諗法囉 婚後果年去幾轉旅行, 1年後先開始, 無知的我諗住一做就會有!
可能長期飲凍 ...

大家一起加油啊
我剛剛留左d血水,唔知做咩,唉
去睇下醫生先得

別墅

我心態又係同大家一樣, 結婚頭3年都避, 以為一唔避就有, 而家先識驚, 已經33歲了

首頁

尾頁

跳至