少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

1209yoyo 發表於 19-1-11 22:45
可否分享下,拒學症開始時是如何的?

焦慮、抑鬱、壓力⋯⋯都會
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mickeywinnie3 發表於 19-1-12 08:14
焦慮、抑鬱、壓力⋯⋯都會
謝謝分享!

子爵府

宜家學習氣氛比較差,除非好乖巧讀書好叻,否則青春期孩子多數唔喜歡返學,試代入佢地角色諗呀,背一大堆野,上堂又悶,唔知為咩,讀唔好又唔知點交代,所以提高興趣求知慾先係根本,佢地喜歡打機因為可以掌握,如果佢地知自己人生可以通過努力,亦可以自己話事,應該會好d

大宅

進進媽 發表於 19-1-12 01:12
容許我以過來人身份分享下 兒子15歲開始拒學 當然 家長也要盡所有能力了解 讓他上學 结果 我失敗了 休學整 ...

多謝你分享! 我個女14歳開始有情緒病,初時係驚死症,後來變成抑鬱,最差時都無停學,好辛苦先捱過中三,但到中四開學無耐,就好日日唔肯起身返學,有時瞓到死咗咁,後來佢自己同社工講要求停學兩個月,但嗰兩個月見佢仲抑鬱,完全提唔起勁去做其他嘢,一日食一餐,我要安排好午餐,佢先會食。

已經有社工及臨床心理學家介入,個女成日覺得人哋唔歡迎佢,佢自己亦有抗拒同人溝通,同學唔啱傾,屋企人又唔啱傾,好心痛~ 我都同意要保時良好關係,返學亦唔係必然,之前都有同佢講轉讀其他,但佢自己都好矛盾,知道要返學,亦知道同學及老師都接納佢,但佢都係返下又唔返。

為人父母好辛苦,唔知點向學校交代,亦唔知點佢先可以正常做人。

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-1-11 13:29
我仔今天連考試也沒有去!頭暈!我們要安慰自己,他們終會好返的

唉,我個女都係,唔肯去考試! 無問題,只要佢話我知,唔想考試,我可以同學校講,反正我有心理準備要留班或什至要轉考。

水晶宮

purple_girl 發表於 19-1-14 11:57
唉,我個女都係,唔肯去考試! 無問題,只要佢話我知,唔想考試,我可以同學校講,反正我有心理準備要留 ...

她中一?

大宅

回覆 mickeywinnie3 的帖子

中四了~

水晶宮

purple_girl 發表於 19-1-14 13:14
回覆 mickeywinnie3 的帖子

明白同路人的感受!但腦袋未開發!要等!

purple_girl    發表於 19-1-15 10:10

別墅

進進媽 發表於 19-1-12 01:12
容許我以過來人身份分享下 兒子15歲開始拒學 當然 家長也要盡所有能力了解 讓他上學 结果 我失敗了 休學整 ...
請問你仔仔係點樣搵到手藝課程?
個仔10歲啦開始反叛唔知點算

大宅

Cating 發表於 19-1-16 19:01
請問你仔仔係點樣搵到手藝課程?

其實當時我首選保持關係 起碼佢肯同我食飯倾計 我忍著不提學業 閒時分 倾下新聞 天南地北 讓佢知道隨了讀書 其實這世界好大 又分享下朋友仔女工作等....其實也是等待的 突然有一天 他通知我報讀了 VTC的机電工程 我當然支持 其實都是嗰句 無論孩子变成點 继續愛佢 耐心引導 终有一天會長大會識唸的 我仍在學習中 加油!!
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

水晶宮

進進媽 發表於 19-1-16 22:38
其實當時我首選保持關係 起碼佢肯同我食飯倾計 我忍著不提學業 閒時分 倾下新聞 天南地北 讓佢知道隨了讀 ...

母親的偉大,希望孩子快D感恩!

首頁

尾頁

跳至