懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

charlene0604 發表於 18-10-6 15:25
吸宮痛唔痛,係咪有機會會刮?

藥流就肯定要刮,因為唔係活胎啊。人工流就係一次過搞掂。我唔係好明白你講嘅吸宮係邊隻

複式洋房

charlene0604 發表於 18-10-6 14:32
沉日本邊booking左期照唐氏,點知照超聲波嗰陣得知個胎長到6週就冇再成長到,即係個胎留左响我身體7個星期 ...

我係7週4生長唔好,有抽血同驗孕酮及hcg,懷疑染色體有問題,起初一樣無病無痛,請唔好太傷心,我好明白,可能孩子未帶齊野黎媽媽身邊!

醫生建議,一般12週以前出問題都建議做藥流,唔做刮宮,因為對字宮傷害細啲,復原快。
我4日前做左藥流,塞左藥,第一日辛苦,即日已有胎盤流出,我相信係睇醫生用藥同手勢,依家未流清惡露,同步坐月,飲代茶食有營養食物,同步休息。醫生要我一星期後返去檢查乾唔乾淨。

基本上清哂就可以進補,醫生話情況理想,黎左一次經期就可以再努力。藥流定刮宮請小心評估風險,問問你既私家醫生你胎同自己健康狀況,加油!

複式洋房

charlene0604 發表於 18-10-6 14:38
但吸宮定食藥係自己揀定醫生決定,因為我係睇政府醫院

補充一下,我唔太信政府
我第一次見少少紅睇左急症住左日醫院,佢話我無事就出院,去私家診所好快就驗到咩問題。身體係自己,你個情況呵好急住做吸宮定咩,睇多個私家醫生問下先

伯爵府

charlene0604 發表於 18-10-6 14:32
沉日本邊booking左期照唐氏,點知照超聲波嗰陣得知個胎長到6週就冇再成長到,即係個胎留左响我身體7個星期 ...

最好小產完坐小月,身體都好

大宅

sandy_astroboy 發表於 18-10-7 01:26
我問過保險唔包,仁安做大概$20000

我都問左我經紀,應該都唔包,但就可以試下claim住院人工津貼

大宅

回覆樓主:

我星期五照陰道照聲波再睇情況做手術定食藥,但我今日好似泥m,正常?

男爵府

留咁耐會痴得實同埋要盡快處理以免有發炎既情況發生, 可以既吸宮快搞掂會好d
8w胎停, 11w先發現, 因為時間耐左有d組織痴得好實, 搞左好耐先清哂

複式洋房

我都係13w做人流,去仁安吸宮,屋企坐小月中,想問手術到而家已第12日,d血仲係時多時少,正唔正常?你地一般幾多日清曬?因為我冇發燒,腹痛,估應該冇野,但d血冇少嘅蹟象,唔知需唔需要理?

大宅

Cacameister 發表於 18-10-10 17:10
我都係13w做人流,去仁安吸宮,屋企坐小月中,想問手術到而家已第12日,d血仲係時多時少,正唔正常?你地一 ...

我都係8weeks 3發現個胎係6weeks 時停左
做吸宮
到而家12日
由第一日一直都係好少好少血
呢兩日仲有啡
我都想知正唔正常

洋房

Tinsiubo 發表於 18-10-7 10:53
我係7週4生長唔好,有抽血同驗孕酮及hcg,懷疑染色體有問題,起初一樣無病無痛,請唔好太傷心,我好明白, ...

如果係懷疑染色體有問題,請問有咩可以做確保下一次唔會有同一個問題發生?

複式洋房

monsterbb27 發表於 18-10-11 09:57
如果係懷疑染色體有問題,請問有咩可以做確保下一次唔會有同一個問題發生?
...

染色體問題係避免唔到,12週之前60%女性會有機會因爲胎兒染色體異問題不能成長或好似我孩子咁發育慢唔健康,其次係12週以後做唐氏檢查,Nify or T21都有機會驗到染色體異常,係基因問題。

大宅

我上年都胎停過,絕對贊成要坐小月,
我坐完tune返好啲身體

我tune完好快又中,仲強壯左

洋房

Tinsiubo 發表於 18-10-11 12:40
染色體問題係避免唔到,12週之前60%女性會有機會因爲胎兒染色體異問題不能成長或好似我孩子咁發育慢唔健康 ...

我下星期一複診,諗緊要唔要叫醫生幫我抽血檢查。之前做藥引時,問過醫生佢話超過一半檢驗出嚟都係冇乜特別,正常的,叫我唔好做。但係我覺得好似驗一驗安心啲。

洋房

麻每吉 發表於 18-10-11 12:41
我上年都胎停過,絕對贊成要坐小月,
我坐完tune返好啲身體

請問你哋坐小月會做什麼?我又唔敢補,驚補錯仲大鑊。自己整咗啲炒米茶,隔日煲魚湯。每日都係食菜加蒸肉或蒸豆腐。而家打算問花膠海參,諗緊買唔買雞泡膠。中醫叫我複診完之後先再見佢再補。之前佢俾咗啲生化湯我,希望可以幫助排清組織。

複式洋房

monsterbb27 發表於 18-10-11 12:49
我下星期一複診,諗緊要唔要叫醫生幫我抽血檢查。之前做藥引時,問過醫生佢話超過一半檢驗出嚟都係冇乜特 ...

醫生係唔會咁樣講,你幾多週?有經驗既醫生一般見你有見紅見啡就會驗血睇hcg同孕酮先交代計劃同一下步,你會唔會考慮轉醫生?
當時公立都係話正常,於是我第二日私家醫生已立即出報告見到問題。

洋房

Tinsiubo 發表於 18-10-11 12:52
醫生係唔會咁樣講,你幾多週?有經驗既醫生一般見你有見紅見啡就會驗血睇hcg同孕酮先交代計劃同一下步,你 ...

9w3d私家醫生發現冇咗心跳,我再去養和double check 及做藥引,養和個醫生咁同我講的。
我6w第一次發現流啡去搵私家,佢叫我休息冇咩可以做。之後個禮拜繼續有啡,有啲擔心啱啱係公眾假期,所以去咗公立急症,幫我照依然心跳正常,不過醫生都話冇嘢可以做。之後就。。。

所以我打算星期一返去複診時,要求驗血檢查。起碼得個知字,好安排備孕。

洋房

monsterbb27 發表於 18-10-11 13:10
9w3d私家醫生發現冇咗心跳,我再去養和double check 及做藥引,養和個醫生咁同我講的。
我6w第一次發現流 ...

我中醫話下次嚟M時,安排我去抽血驗。不過我想正式西醫檢驗,好似比較安心啲同解釋清楚啲。

複式洋房

monsterbb27 發表於 18-10-11 13:10
我6w第一次發現流 ...

你有睇到超聲波畫面嗎?因為照到心跳,驗血既hcg要配對大小週數先作準,你需要我醫生資料嗎?佢係母胎學既。

複式洋房

Tinsiubo 發表於 18-10-11 13:14
你有睇到超聲波畫面嗎?因為照到心跳,驗血既hcg要配對大小週數先作準,你需要我醫生資料嗎?佢係母胎學既 ...

如果係自己免疫力令胎兒吸引唔好,醫生開左阿斯匹靈,會睇你情況開藥,叫我下次一個月後行房就要開始食。

洋房

Tinsiubo 發表於 18-10-11 13:14
你有睇到超聲波畫面嗎?因為照到心跳,驗血既hcg要配對大小週數先作準,你需要我醫生資料嗎?佢係母胎學既 ...

有超聲波畫面。太遲了,睇咗兩個醫生最後都話已經停心跳,所以做咗引產。方便的話俾你嗰個醫生我,希望可以好快用到。PS我之前睇私家都係母胎科的。

首頁

尾頁

跳至