3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

民房

請問各位媽媽有無方法止夜咳和預防呀?

男爵府

KenjiLee0311 發表於 18-10-7 01:43

過敏性咳嗽,我仔已經斷續準備咳左一年⋯⋯ 無辦法,體質問題

水晶宮

回覆樓主:

半夜一到某時間就咳是氣管敏感,空氣濕度同氣溫的轉變就會刺激咳

可試吓訓前頸圍1條絲巾仔訓,減低溫差的幅度同刺激

中藥放面可飲川貝粉,加少少在飲品就可以

民房

bchuma 發表於 18-10-7 02:41

我擔心佢咁細個會咳傷個喉嚨

大宅

KenjiLee0311 發表於 18-10-7 01:43

夜咳是什麼因由, 要中医診斷才知

民房

spikenard 發表於 18-10-7 11:10
半夜一到某時間就咳是氣管敏感,空氣濕度同氣溫的轉變就會刺激咳

可試吓訓前頸圍1條絲巾仔訓,減低溫差的 ...

唔該哂,我今日都諗住試吓去余X生買川貝粉比佢試吓!

民房

今日連日頭都咳,重勁咗添,走咗去睇中醫比咗3日藥,希望快D好番啦!

男爵府

KenjiLee0311 發表於 18-10-7 11:55
我擔心佢咁細個會咳傷個喉嚨

咳傷都唔係問題⋯⋯ 係會變成 咳嗽變異型哮喘

男爵府

KenjiLee0311 發表於 18-10-7 12:16
唔該哂,我今日都諗住試吓去余X生買川貝粉比佢試吓!

過來人, 請信我! 唔好亂試, 去搵啱既醫生睇!

我仔上年3歲第一年番學, 因為之前冇讀N班, 所以8月開學後就病冇停, 10月被同學仔連續惹病3次, 最後一次一直咳唔斷, 一開始只係夜晚先咳, 尤其瞓著之後, 我同老公都誤以為係寒咳, 俾保嬰丹同猴棗末佢食, 又試過煲薑加紅糖, 枇杷葉煲湯等諗住幫佢驅寒, 結果不但冇用仲愈咳愈厲害... 晚晚一到12點開始就咳, 好準時每晚咳到凌晨5點半就停先瞓到... 好多稀啖但又咳唔出, 仲愈咳愈勁, 會咳到嘔, 透唔到氣... 大人就夜夜捱夜, 小朋友就咳到冇得瞓, 真係好肉痛... 連續2-3個月晚晚都係咁, 你可以想像到嗎?

睇左兩個兒科, 食埋俗稱"青蛙仔", 加埋聞氣都唔得, 一唔食埋止咳化啖收鼻水藥水就又嚴重番... 當時真係好無奈...最後咳左兩個月時, 終於有同事介紹左個兒科醫生專睇氣管, 個位醫生斷定我仔係氣管敏感, 要聞哮喘藥+氣管擴張藥, 但就停晒之前兩個兒科既止咳化啖藥水, 佢話我仔係氣管敏感, 以及鼻敏感+鼻水倒流既問題, 所以氣管會不斷有分泌, 止咳化啖藥水只會更刺激氣管, 令氣管再分泌多D. 個位醫生只係用兩隻抗敏感藥水搞掂 - 一隻日頭收鼻水, 另一隻臨瞓先食既抗敏感藥, 減低打平瞓時鼻水倒流而引起既咳. 最後再用左差唔多3個月先好番...

小小心得:

1. 唔好亂食中藥 - 保嬰丹同猴棗末都係寒涼, 中醫唔建議食多過3日. 川貝亦不適合幼兒食用. 我中醫教我用果皮 - 燉蘋果時加1/4塊果皮, 溫和得黎又可以祛啖.

2. 如果小朋友係有氣管敏感既問題, 可以搵醫生同小朋友抽血做環境敏感測試, 搵出致敏源. 我仔對塵蟎高度敏感, 今年比往年涼得快, 我仔9月尾又番發, 連續3晚好似上年咁, 凌晨12點咳到4點半... 我地唔敢怠慢, 洗冷氣機同用塵蟎吸塵機將床上用品仔細清潔, 個晚開始我仔真係未有再咳過... 所以, 與其迷茫地亂試, 不如對症下藥!

3. 你小朋友只係咳左3個星期, 未係好嚴重, 最好快D醫治唔好拖. 氣管敏感係會愈咳愈嚴重, 唔理佢或處理不當, 嚴重可能會變成哮喘! 唔係想嚇你, 我有同事就係俾父母以為寒咳, 結果變成哮喘用左好多年先控制到...

4. 建議你可以帶小朋友去睇中醫調理. 托賴我小朋友食藥好乖, 中醫調理比西藥更有效.

5. 瞓覺時俾小朋友著樽領衫, UNIQLO 既不錯, 薄薄地又唔太貼身唔會太熱. 不過, 依家仲未真係太涼, 我覺得太早. 但遲D冬天時可以一試

男爵府

KenjiLee0311 發表於 18-10-8 00:23
今日連日頭都咳,重勁咗添,走咗去睇中醫比咗3日藥,希望快D好番啦!

雖然我BUY中醫, 但效果太慢, 如果你仔仔係氣管敏感, 我建議你先睇西醫儘快控制左, 先再配合中藥調理.

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

睇中醫清一下先

大宅

bchuma 發表於 18-10-7 02:41

我仔都咳左幾個月, 通常淨係夜晚咳幾聲, 有痰聲, 但唔識吐。
睇左幾次醫生, 煲左龍利葉, 印度椰子都係清唔到。

大宅

我女之前都係咁架,佢食咗醫生開俾佢食既胡蘿蔔素,依家冇事喇,如果你想試下食,我可以講個牌子你試下呀~

複式洋房

桃花島 發表於 18-10-11 15:22
我女之前都係咁架,佢食咗醫生開俾佢食既胡蘿蔔素,依家冇事喇,如果你想試下食,我可以講個牌子你試下呀 ...

hello, 可pm我麻?thx

大宅

我女之前都係咁架,佢食咗醫生開俾佢食既胡蘿蔔素,依家冇事喇,如果你想試下食,我可以講個牌子你試下呀 ...

我仔又係,可以pm我 thanks

男爵府

Ltracy 發表於 18-10-10 13:35
我仔都咳左幾個月, 通常淨係夜晚咳幾聲, 有痰聲, 但唔識吐。
睇左幾次醫生, 煲左龍利葉, 印度椰子都係清唔 ...

我乜都試過 總之都係唔可以 止咳⋯⋯ 好煩⋯⋯ 今日暫時未聽到⋯⋯

大宅

Pm pls

琥珀宮

川貝

大宅

littlesun 發表於 18-10-9 02:41
過來人, 請信我! 唔好亂試, 去搵啱既醫生睇!

我仔上年3歲第一年番學, 因為之前冇讀N班, 所以8月開學後就 ...

我仔都3歲,冇返過N班,開學到而家斷斷鼻水、咳、低燒,上星期搵左個兒科專科剛剛食完青蛙仔,可唔可以介紹你個醫生比我?因為佢仲未完全好返晒

大宅

回覆 cwl0313 的帖子

橙樹<<<<<<<<

首頁

尾頁

跳至