意見反饋
義工

想生BB 今日: 16|主題: 99392

跳至
樓主: macaronjanice99
有無40歲超高齡媽媽想生BB?  

複式洋房

國民生產總值:312

mwsiipb2 發表於 19-1-4 23:34
我係C6,我41歲,太太38歲,係上年8月生咗b仔。 我一路都有諗,到b仔返學成日都有親子活動,特別係運動日 ...

我C6就黎47, 我41,前年8月生,但我地從來無擔心你講嘅問題,因為從來都唔係跑得之人XD。反而最近見到阿仔成日想同其他小朋友玩,我地仲決定再生多一個,跑晤跑到呢啲其實唔係好重要,教到阿仔學識體諒父母年紀大跑唔唷先係重點XD

高齡既朋友祝大家成功啊!

禁止訪問

國民生產總值:2832

2019勳章

禁止訪問

國民生產總值:2832

2019勳章

洋房

國民生產總值:65

BK Milk勳章

回覆樓主:

今年40,中咗陀緊第二個,係我人生計劃中係無計劃第二胎,都好擔心自己體力係米仲可以支撐到。我好佩服呢度媽咪,生2個3個甚至4個,不過如果後生仲好,好似我咁,超高齡,下下去檢查等報告都擔心。希望大家都平平安安,如願以償,都希望自己可以順利挨到最後!

大宅

國民生產總值:1334

baby-pig 發表於 19-1-4 16:41
我都係44, 2年半前結婚,上年先想生,費事等,去咗做IVF,而家剛剛 Bingo,等緊下週照閃閃,大家一齊加油 ...

你好叻呀,請問你做左幾多次ivf呀?

複式洋房

國民生產總值:306

回覆 baby-pig 的帖子

請問你邊度做ivf? 有看中醫調理嗎?

複式洋房

國民生產總值:237

2019勳章

回覆 Chubbpiggy 的帖子

我係威院做咋,本來想去台灣,聽講平小小,但份工無乜假,所以咪係香港試咗先,諗住如果唔得,先再去台灣做多啲檢查搵原因。之前都有睇中醫,不過睇咗五個月,keep 住食藥同針灸,到第一次放胎失敗咗,就無再睇啦,第二用人工週期,醫生話千其唔好食中藥,所以無再去睇,反而成功咗,所以都唔知睇中醫係有冇幫助

複式洋房

2019勳章

回覆 spiderkelulu 的帖子

抽左一次,得兩粒day5胚胎,我第二次放胎先成功,第一次放嘅時候好想成功,又食中藥又針灸,結果失敗左好唔開心,又搵唔到原因,又驚自己身體有問題,一諗起就會喊,第二次唔敢比自己太大期望,完全係放棄狀態,喺未返醫院抽血check bingo 之前幾日,已經先去咗愛群講座,諗住如果唔得就即刻買機票,重諗定哂要一次過做晒所有可以做嘅檢查,咁反而就Bingo咗,我估真係唔可以太緊張,放鬆心情會有幫助。

別墅

國民生產總值:997

baby-pig 發表於 19-1-8 22:12
回覆 spiderkelulu 的帖子

抽左一次,得兩粒day5胚胎,我第二次放胎先成功,第一次放嘅時候好想成功,又食 ...

恭喜曬你呀!
絕對認同心情影響結果,當然胚胎質素都係另一重要因素。你有2粒 day 5, 咁醫生冇建議一次過放曬?

複式洋房

2019勳章

回覆 yanyanyan1128 的帖子

政府醫院唔比放2個呀,我有肌瘤,佢哋話如果中2個會危險,所以每次放1個咋,最緊要安全喎!

複式洋房

恭喜嗮你!那你是第一次放胎失敗後,跟住個週期放第二次就成功嗎?

複式洋房

2019勳章

係呀,我放完胎之後, DD果日就即刻來 period, 好唔開心,但覺得身體情況幾好,跟住就即刻問醫生可唔可以直接呢個 cycle放胎,佢就 day2幫我驗血,冇問題之後,Day3 就開始食藥。諗返起可能係第一次放嘅時候,刺激左內膜,所以第二次放就成功咗?

複式洋房

咁你成功個次有無放假休息呀?

複式洋房

2019勳章

有呀,放胎果日之後放多2日假,不過我做文職,所以返工都唔太辛苦,但始終有少少壓力,所以咪諗住抖兩日,比自己輕鬆吓,我放假果兩日都有出去行街同睇戲,不過就係龜速咁行囉。

複式洋房

我之前放胎都有休息,但都係失敗。希望下次可以成功啦!

複式洋房

2019勳章

祝你快啲可以成功,我之前都唸住如果唔得就去台灣做,可以做埋PGS,成功率可以再高啲,放完唔成功真係好唔開心的。加油啊!

複式洋房

謝謝你,接你好孕!

大宅

國民生產總值:2082

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我都岩岩生完 今年42歲 只怪後生唔計劃好 臨老先想要細路 依加先知太老生唔好

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.