自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

charity1017 發表於 18-10-8 12:58
你地有幾多個家長群組?我幼稚園有4個(應該系得2個,搞分化變左4個)因為其中有兩個麻煩人而開左甘 ...

3個!
1個係學校 official
1個係全班家長
1個係我地玩開成日搞活動嘅幾個人!

水晶宮

畀面勳章

我有3個,走左1個
對於我呢d在職媽媽泥講,本身唸住系交流下學校事務,點知一年班個個變左批鬥大會咁。

日日一定有事煩下你先安樂,小朋友系學校同乜玩又要控制,重要系個群度點名話A同學無同佢仔玩等等。宜家我無退群,只系睇到當睇唔到

水晶宮

畀面勳章

charity1017 發表於 18-10-8 13:09
你唔覆都話你,而家好想退哂D群

系,唔覆又話做乜唔覆

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

從不入電話家長group

fb page 就有入

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

伯爵府

回覆樓主:

我細女主要係我媽媽接送,所以我媽有一個幼稚園gp,我只同其中一個好講啲嘅媽媽有whatsapp。
而大女小學無任何gp,亦唔想加入

珍珠宮

Yee0113 發表於 18-10-8 15:07
我有3個,走左1個
對於我呢d在職媽媽泥講,本身唸住系交流下學校事務,點知一年班個個變左批鬥大 ...

其實點解要干涉小朋友既社交⋯
我就好怕,大人系group度搞唔好,之後啲家長同自己小朋友講,唔好同xxx玩⋯
我就最唔想呢啲!
所以我好小發表⋯

侯爵府

陪月勳章

有入哩D Group﹐
例如一上小學就會找Group;

我會鐘意入哩D Group﹐
唔係介意人地 Share 不過我覺得太私人、太個人的就自己自律啦﹐
曾經係 BK 見有D媽媽當學校 Group 係個人 FB 咁﹐
去個旅行不停 Share 相﹐
我就對哩種好無言﹐
幸好我未遇過;

So Far 我女N班、K班都遇到o岩玩家長﹐
放假都會約出來玩下;

不過話晒上了小學﹐
人太多﹐
未必咁易熟到一班同學了。

水晶宮

畀面勳章

rex13 發表於 18-10-8 15:15

其實點解要干涉小朋友既社交⋯

有日我俾某家長話我c6帶我仔食魚蛋爆賣無益呀,叫我教下我c6
然後我仔心情唔好,A同學叫我仔無反應唔開心,人地呀媽話我無家教,兼我仔無禮貌唔笑住應機呀

別墅

牛年勳章

覆遲左都比人話.... 甘有D媽媽真係未必甘得閒掛

大宅

sunnymama2 發表於 18-10-8 13:36

乜群組都可以check 個別人士睇左未?

d人會無聊度, 特登入去單對單嘅對話房check人哋個最後上線時間。之後就返去群組度駡人有上線, 但唔覆佢message, 公開問人係咩玩法。d人心態...總之喺whatsapp問咗你嘢, 你一上線就要覆, 仲話接受唔到d人"已讀不回", 跟住就公審人, 話人"已讀不回"有問題, 圍爐搵認同。

伯爵府

你地有幾多個家長群組?我幼稚園有4個(應該系得2個,搞分化變左4個)因為其中有兩個麻煩人而開左甘 ...

得幼稚園一個,好彩啲家長全部都好好,而家小學一個都無入,唔想煩,因為我同啲家長好小接觸的

侯爵府

我都有入學校既家長group, 主要都係傾學校功課上既野,不過一group有咁多人,種會有一d怪獸家長,岩就傾,唔岩就當冇睇過,不過如果覺得有壓力,我情願退group.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

退群啦, 個group都變左是非群

珍珠宮

Yee0113 發表於 18-10-8 15:19
有日我俾某家長話我c6帶我仔食魚蛋爆賣無益呀,叫我教下我c6
然後我仔心情唔好,A同學叫我仔無反應 ...

⋯⋯⋯
都幾煩~燒賣魚旦,我仔間小學有得賣wor,咁不如叫佢同學校反映!!

珍珠宮

新秦先生 發表於 18-10-8 13:39
又係我錯.

擺明擦鞋啦,或者有人要做大家姐,要做搞手,自我感覺良好
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

好興幸一個都無

珍珠宮

Yee0113 發表於 18-10-8 15:19
然後我仔心情唔好,A同學叫我仔無反應 ...

痴線 真係唔知點回應好
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

我女幼稚園group好靜,有人問問題(非學校related,可能係外面興趣班果d)都無人答 而家小學更加無group

大宅

貓頭雀 發表於 18-10-8 15:58
擺明擦鞋啦,或者有人要做大家姐,要做搞手,自我感覺良好
...

講得好對,佢地兩個就系甘

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

退group, 一係已讀不回
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁
23456...7

尾頁

跳至