夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

michellechiu02 發表於 18-10-8 12:58
今朝上網睇到,覺得講得好岩:
[能相處下去的夫妻,不一定是因為愛,卻一定是因為大家都能遷就包容對方的缺 ...

其實每個人的價值觀都不同, 何謂「真諦」有時係包含左好多既定立場。

簡而言之, 家庭觀念愈重, 愈重視家庭完整和婚姻承諾的人, 對對方的包容力自然愈高; 愈重視個人感受, 或情緒控制力較弱的人, 自然容易選擇放棄。兩者並沒有對錯, 只要自己清楚明白並接受一切現實和心理後果, 愛一個人是一種選擇而不是一種感覺, 你可以無條件地愛 (正如父母對子女), 也可以是有條件才愛 (不忠就不愛?), 愛別人多一點還是自己多一點等等... 一切盡是個人風格與信念, 沒有所謂應該不應該。

大宅

hawflakes 發表於 18-10-9 20:13
祝你永遠幸福!
當初選擇原諒C6,一定經過好多煎熬!我也結婚十四年了,上兩個月揭穿了他出軌,是肉體上的 ...
我和c6結婚30年,年幾前發現佢出軌,或者巳經結婚咁耐,當一切都以為巳經成為習慣嘅時候,佢竟然話覺得苦悶,一時貪玩貪新鮮而出軌,小三仲係佢依家嘅同事,曾經聽某人講過,夫妻相處係唔應該有忍字,夫妻唔係應該亙相磨合和包容,有忍字就代表大家或某一方巳經有不滿,忍,只會遲早爆㷛

大宅

hawflakes 發表於 18-10-9 20:13
祝你永遠幸福!
當初選擇原諒C6,一定經過好多煎熬!我也結婚十四年了,上兩個月揭穿了他出軌,是肉體上的 ...
當我以為可以繼續同c6走埋餘下日子嘅時候,比我我發現佢出軌,一個人前好好嘅老公,好爸爸,一有義嘅朋友 ,好大哥,萬萬都估唔到佢會出軌,或者正如jm講,我嘅危機感也不足,所以先冇發覺佢有異樣

大宅

chu媽 發表於 18-10-17 04:40
當我以為可以繼續同c6走埋餘下日子嘅時候,比我我發現佢出軌,一個人前好好嘅老公,好爸爸,一有義嘅朋友 ...

揭發了真面目,就是很難接受的! 現在唯有當佢是一個新伴侶來適應!如果他知錯同肯做番D野証明自己會改,即管原諒番佢!重新出發!不過我有提醒自己不要太過緊張佢,因為你話要回到以前一樣已經冇可能!又驚佢再扼自己!用一個對自己舒服嘅方法去面對佢同自己!唉!其實這是十分複雜的心情!希望你找到出路!令自己開心番!

大宅

hawflakes 發表於 18-10-17 15:59
揭發了真面目,就是很難接受的! 現在唯有當佢是一個新伴侶來適應!如果他知錯同肯做番D野証明自己會改,即 ...
我我真係好似 jm咁講,同同佢好似再重新拍拖咁,依家仲週不時同佢去旅行,你話好似當冇事咁係冇可能,只不過依家大家都好努力咁改進,希望做到大家心目中嘅另一半,可以重拾以前拍拖嘅感覺

大宅

michellechiu02 發表於 18-10-8 12:58
今朝上網睇到,覺得講得好岩:
[能相處下去的夫妻,不一定是因為愛,卻一定是因為大家都能遷就包容對方的缺 ...

你就是太認真便輸了

大宅

回覆 michellechiu02 的帖子

我不同意這句quotes。"愛"是能做到"包容"的先決條件。沒有愛的話,那不叫"包容",那是"啞忍"。兩者最大的差距,前者是快樂的、是諒解的,後者卻是痛苦的。

真正做到包容的人都是因為很愛對方。

大宅

michellechiu02 發表於 18-10-8 14:23
其實肯忍都係愛。。。

好高深

首頁

尾頁

跳至