1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

你地好呀
我個女34週開刀早產,而家2歲4個月,正體遲緩9月-1年,讀緊N班,上緊協康,排緊S位,而家都上左個幾月,老師話佢成個bb咁,我老婆仲要係超級負能量,所以真係好辛苦,但當見個女有進步成個人都開心曬。應該重讀N班還是K1?
而家最煩係眼科醫院2個月前話個女一邊500度,另一邊300度遠視,上星期再查,2邊300幾,話月底要佩眼鏡,發展遲緩跟眼部發育不知有沒有關係?

謝謝各位大大

大宅

回覆樓主:

有遠視應該關早產事

大宅

misti 發表於 18-10-8 22:24
有遠視應該關早產事

我朋友個女足月出世
而家5歲,睇左醫生話天生散光。
拒媽媽都有好深唔知近視定都係散光。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁我建議你地Keep住同佢檢查喇,你覺得佢有進步既話,不如問下佢意見?

民房

misti 發表於 18-10-8 22:24
有遠視應該關早產事

醫生有講過佢眼球較細,應該都係早產問題,但無諗到會咁深(emoji)

男爵府

Ekinwa 發表於 18-10-8 16:18
你地好呀
我個女34週開刀早產,而家2歲4個月,正體遲緩9月-1年,讀緊N班,上緊協康,排緊S位,而家都上左個 ...

應該同佢早產有關

大宅

回覆樓主:

而家只係開咗學個幾月,我覺得可以畀多啲時間觀察下先,因為小朋友的進步往往出乎你意料,到下學期先再決定要唔要重讀都未遲,又話唔定到時有s位呢

珍珠宮

有無關系好難斷定嘅,真係睇唔到要佩眼鏡。

民房

emmmacyk 發表於 18-10-10 14:04
而家只係開咗學個幾月,我覺得可以畀多啲時間觀察下先,因為小朋友的進步往往出乎你意料,到下學期先再決定 ...

多謝你意見,希望追得上

民房

sammiso 發表於 18-10-10 17:37
有無關系好難斷定嘅,真係睇唔到要佩眼鏡。

而家我見佢睇野無咩特別,攞玩具玩果d都唔覺有咩問題,所以話佢有300度真係嚇一跳

珍珠宮

Ekinwa 發表於 18-10-9 20:06
醫生有講過佢眼球較細,應該都係早產問題,但無諗到會咁深(emoji)

我女唔係早產,仲遲左預產期一星期出世,4歲半時遠視800+度,醫生都係話佢眼球發展慢,戴左眼鏡情況有改善,而家6歲度數退至650,所以眼方面唔洗太擔心,戴眼鏡係可以防止弱視、斜視等眼疾。

複式洋房

Ekinwa 發表於 18-10-8 16:18
你地好呀
我個女34週開刀早產,而家2歲4個月,正體遲緩9月-1年,讀緊N班,上緊協康,排緊S位,而家都上左個 ...

我仔讀緊N班,發展遲緩15個月,一開始係排左i位。
而家搞緊轉s位。
你女女1開始就排s位?

別墅

回覆樓主:

你地都好呀,早產都有N班收可以學下野,我小朋友又係早產,報左N都無收

大宅

MsCherryMAMA 發表於 18-12-1 00:01
你地都好呀,早產都有N班收可以學下野,我小朋友又係早產,報左N都無收

學校點知早產呀

子爵府

MsCherryMAMA 發表於 18-12-1 00:01
佢發展跟唔跟到自己月齡? 如果係年尾出生既BB其實就算足月都難D搵N咖

別墅

回覆樓主:

in第一間無問到我所以唔知早產,但都無收到我個仔讀N,到第2間in時,佢見我個仔偏細粒就問我,咁我又無理由講大話架,除非唔問起就唔講啫,雖然而家未知第2間既結果,但我諗唔收既多囉

別墅

靚靚太 發表於 18-12-1 12:16
佢發展跟唔跟到自己月齡? 如果係年尾出生既BB其實就算足月都難D搵N咖

發展跟更正仲差2個月左右,點解年尾出世足月都難收N呢?

首頁

尾頁

跳至