嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問係咪一定六個月先可以開始試食米糊

回覆 Jesstoto 的帖子

Hi Jesstoto ,衛生署建議一般係6個月左右開始引入固體食物,腸和腎臟比較成熟可以處理固體食物,進食固體有助BB發展咀嚼,幫助佢口腔肌肉發展,慢慢過渡到2歲時好似成人咁食多元化食物。BB幾大呀? 佢可以靠住椅背坐起、可以抬起頭仔、會伸手抓物件、對食物有興趣、看見匙羹會張口嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-9 17:17
回覆 Jesstoto 的帖子

Hi Jesstoto ,衛生署建議一般係6個月左右開始引入固體食物,腸和腎臟比較成熟可以 ...

四個多月,佢懂張口,懂拿野,但坐未隱
Jesstoto 發表於 18-10-9 17:29
四個多月,佢懂張口,懂拿野,但坐未隱

4個月BB對聲音、顏色/色彩、四周環境都覺得好新奇,多D俾BB俯臥強化頸/背部嘅肌肉,將佢放係媽媽前面靠住您黎坐,佢身後同BB說話引佢轉頭/身去看媽媽,係佢身邊和前面放幾個玩具,吸引BB轉身/離開坐墊去拎,係結實嘅平面上(例如地板,較硬身床舖),會更容易學習坐架。當BB頸/背比較硬挺,靠住椅背可以坐到,將匙羹放進BB口時, 咀唇可以合上唔會頂住匙羹,都代表BB可以嘗試固體喇。BB食奶胃口好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-10 09:25
4個月BB對聲音、顏色/色彩、四周環境都覺得好新奇,多D俾BB俯臥強化頸/背部嘅肌肉,將佢放係媽媽前面靠住您 ...

飲奶胃口幾好
Jesstoto 發表於 18-10-10 09:57
飲奶胃口幾好

BB仲細唔駛馬上俾BB試食固體,細心觀察BB,把握佢對食固體食物最有興趣時機先引入。通常米糊係BB第1種嘗試固體食物,加了鐵質,唔易引起過敏,用BB飲開嘅奶黎開,用1茶匙米糊加4茶匙奶,剛開始時試1-2茶匙,連續試2-3日,如果無過敏反應,就可以嘗試其他新食物,例如加香蕉蓉/蘋果蓉。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-10 14:49
BB仲細唔駛馬上俾BB試食固體,細心觀察BB,把握佢對食固體食物最有興趣時機先引入。通常米糊係BB第1 ...

好,唔該晒
Jesstoto 發表於 18-10-10 15:13
好,唔該晒

首頁

尾頁

跳至