跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,請問元朗同天水圍有冇比較輕鬆愉快嘅小學㗎?即不太傳統機械式教育而且唔太谷又比較活動一d嘅呢?有冇人有資料可提供呀?唔該曬

別墅

BK Milk勳章

回覆 AnnabelleLi 的帖子

我都想知a, 唔想小朋友細細個就比人不斷催谷

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

AnnabelleLi 發表於 18-10-9 11:28
各位,請問元朗同天水圍有冇比較輕鬆愉快嘅小學㗎?即不太傳統機械式教育而且唔太谷又比較活動一d嘅呢?有 ...

想輕鬆愉快上學其中一要點也要近便,其實元朗天水圍範圍甘廣,話说我今朝一早7:10返工見有小朋友等校車,而等校車的位置步行5分鐘內有兩小學,何必呢? 除非係追求成績又另話
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

水晶宮

畀面勳章

AnnabelleLi 發表於 18-10-9 11:28
各位,請問元朗同天水圍有冇比較輕鬆愉快嘅小學㗎?即不太傳統機械式教育而且唔太谷又比較活動一d嘅呢?有 ...

惠洲、李東海、姚達之、方潤華、何德心、輔助會、耀道、可銘、青年會、東莞、八鄉中心、諄裕、聖約瑟、蒙養......
東莞/蒙養/八鄉中心,英文語境佳
青年會/耀道,有一條龍中學

大宅

701003 發表於 18-10-9 22:05

惠洲、李東海、姚達之、方潤華、何德心、輔助會、耀道、可銘 ...

你個名單咁…特別既?

水晶宮

畀面勳章

tigamama 發表於 18-10-13 18:18
你個名單咁…特別既?

特別愉快

大宅

回覆 701003 的帖子

聽朋友說(喺入面教書)李東海 都好多功課吓....呢間應該唔係SELL HAPPY SCHOOL............

水晶宮

畀面勳章

katkat20130720 發表於 18-10-15 09:35
回覆 701003 的帖子

聽朋友說(喺入面教書)李東海 都好多功課吓....呢間應該唔係SELL HAPPY SCHOOL........ ...

高年級學習範圍多了又要預備升中,功課一定比初小多!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

https://www.lskps.edu.hk/tc/學校刊物
可了解下李兆基小學
謝校長係港大同學會前副校
本身謝校長都係一個勁人
謝煒珞校長
現為香港青年協會李兆基小學校長、北京師範大學兒童文學教育博士。
曾任香港中文大學普通話教育研究及發展中心兼任導師、中小學語文課程顧問。
全港小學「書叢悅閱俱樂部」閱讀獎勵計劃的創辦人,推展過許多全港性大型活動。熱愛創作兒童故事,曾創作的兒童故事《蝸牛快遞》榮獲香港2004年度中文文學創作優異獎,《蜈蚣爺爺被綁架了》更榮獲香港2006年度中文文學創作冠軍。

http://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23幼小學府%23&suid=1208052125
https://schoolike.hk/people120.htm

大宅

701003 發表於 18-10-9 22:05

惠洲、李東海、姚達之、方潤華、何德心、輔助會、耀道、可銘 ...

極品清單
可銘D課程同功課都多,唔算特別愉快。而且學普通話特別快

水晶宮

畀面勳章

charity1017 發表於 18-10-19 22:40

,極品清單

依家多咗好多家長唔想谷仔女

複式洋房

謝謝各位嘅寶貴資料及意見。係呀,小朋友成長最好是開心簡單,何必要太多壓力同負擔呢。

首頁

尾頁

跳至