親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

c.s.y 發表於 18-10-10 13:56
絕對同意,我都係有得買我就會早買,
其實越遲買一D好處都冇

有㗎。。。驚早左買蝕息比保險公司
梗係臨飛先好過錢俾佢地啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

珍珠宮

c.s.y 發表於 18-10-10 13:56
絕對同意,我都係有得買我就會早買,
其實越遲買一D好處都冇
無絕對,朋友就試過好早買,但因某些原因取消行程,連保險費都蝕。

瑪瑙宮

大廚勳章

MissMaMa 發表於 18-10-10 23:47
無絕對,朋友就試過好早買,但因某些原因取消行程,連保險費都蝕。

如果係因為私人原因自己取消行程唔出發咁當然連保費都蝕埋啦。。。。

但係地震嗰啲因為係未知數唔知幾時突然發生。。買咗點都有個保障。。如果太遲買佢出咗突然紅色或者黑色。。就蝕到入肉。。雖然好多旅遊保險紅色唔係陪全部。。但係點都高過你俾個兩三百保費

仲有好多突如其來嘅人身意外。。有小朋友就更加要早買。。

禁止訪問

王國會長

王國會長

訂好機票就買, 有時太早訂等旅保最早可以買便買

wingccci 發表於 18-10-9 12:36
睇左關西機場同山竹新聞,真心覺得要去旅行,真係越早買旅遊保越好。
大家去旅行,通常幾時買旅遊保? ...

禁止訪問

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-10-11 07:59

如果係因為私人原因自己取消行程唔出發咁當然連保費都 ...
都有道理嘅。。。但我唔會訂non cancellation的酒店,所以酒店呢part唔需考慮,最多係張機票啫。如果人身意外,旅遊保其實唔全面,本身我有買意外保,會有全球支援。Btw ,我通常個幾兩個月前買,唔會刻意提早。

王國會長

王國會長

私人原因取消係自己事冇得計, 早買可保障非自己能控制的天災, 天氣, 黑警, 罷工, 病等係兩回事.

MissMaMa 發表於 18-10-10 23:47

珍珠宮

瑩瑩老豆 發表於 18-10-11 21:43
私人原因取消係自己事冇得計, 早買可保障非自己能控制的天災, 天氣, 黑警, 罷工, 病等係兩回事.

你說早買保險,可以更早享有保障,但如果目的地喺出發前3個月發生天災,可以賠償嗎?一般天災保障範圍,不會涵蓋三個月前。借用蘇xx的保險賠償,天災要在出發前一星期內發生,才可受保。至於天氣賠償,假設出發日有超級颱風,也不至於需要在3個月前買吧,一般在颱風命名前購買就可以了。

唯一是黑色旅遊警示,早買早保(要在警告發生前購買),而其他項目,真的沒太大分別了。至於個人健康問題/嚴重意外,如果touchwood要醫3個月,應該係好大鑊嘅事,我諗都唔再care旅行嘅費用了。

Btw,我唔反對早買,亦冇話早買好定唔好,純粹想討論一下早買係咪真係保障更多。

子爵府

seaheart88 發表於 18-10-9 14:52
我買開嗰間。。冇得咁早買。。。因為自己買開Zurich gold所以都照90天就買囉。。因為鍾意佢嘅條款比較適合 ...

我買開hsbc,其實冇留意條款只貪方便
請問Zurich gold包唔包因病或其他原因出唔到發既酒店賠償?因為我睇中間酒店,non-refundable同free cancellation相差成四千幾蚊,想買平但驚到時touchwood去唔到真係蝕到入肉,謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 18-10-11 22:35

你說早買保險,可以更早享有保障,但如果目的地喺出發前3 ...

其實都係買個保障,咁點解有得買唔早d買呢?一家大細旺季出遊既話,機票酒店閒閒地都要幾萬蚊,你可能覺得少少錢唔care,但我就care啦,尤其是家有長老&長長老果d圖是以建行昆x蘭為例&圖2有寫親戚定義

大宅

huiriss 發表於 18-10-10 12:08
多數臨出發前一晚先買…

嘩… 你撞正關西機場水浸嘅話,臨出發先買,保險公司唔受你保架喎

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

忌廉寶寶 發表於 18-10-12 08:22
我買開hsbc,其實冇留意條款只貪方便
請問Zurich gold包唔包因病或其他原因出唔到發既酒店賠償?因為我睇 ...

zurich我打電話問過如果因病出發唔到有醫生紙就可以claim,因我有小朋友,最怕突然病左出發唔到就真係蝕到入肉。

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-10-12 09:35
其實都係買個保障,咁點解有得買唔早d買呢?一家大細旺季出遊既話,機票酒店閒閒地都要幾萬蚊,你可能覺得 ...

首先你攪清楚重點,我冇話早買唔好,我自己都會個多兩個月前買。我只想說,好多天災保障,都係以出發前幾多天計算,你提前3個月買,都沒有優勢。。。酒店我從來唔驚會蝕,反正我訂free cancellation。或許我表達不清楚,我冇話唔志在$$$,只係一般傷病,一兩個月都應該可以痊癒,除非真係大件事到危及生命。

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 14:12
首先你攪清楚重點,我冇話早買唔好,我自己都會個多兩個月前買。我只想說,好多天災保障,都係以出發前幾 ...

首先呢,因為我係見你咁寫「如果touchwood要醫3個月,應該係好大鑊嘅事,我諗都唔再care旅行嘅費用了」,咁我先至想回應你啫,我亦都唔係講緊保障咩天災人禍,我只係講緊保障因為“重病/去世呢d大事而要取消”可以claim錢啫
依家好多人都會早一年/大半年前就買定機票,touchwood喺未出發之前,自己/親人有重病/不幸過咗身,無論有無買保險,都一定全家都取消唔去㗎啦(可能有人會咩都唔理照去?),咁如果已經買咗保險,睇吓有無得claim返幾萬蚊機票錢幫補醫藥費/留俾屋企人都好吖

侯爵府

NamB 發表於 18-10-10 08:15
上次cs買,個staff話90天前

zurich如果喺佢官網係可以買365日內,經銀行買就只買到90日內,而且官網&銀行雖然都係zurich,但價錢會唔同,因為兩者個plan係唔同㗎,保障範圍,條款都唔同㗎,要留意啊

子爵府

好媽媽勳章

hfl2000 發表於 18-10-12 14:39
zurich如果喺佢官網係可以買365日內,經銀行買就只買到90日內,而且官網&銀行雖然都係zurich,但價錢會唔 ...

Thanks,我係直接同Zurich customer services 買,唔係經銀行買,佢話只可買90天前

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-10-12 14:39
zurich如果喺佢官網係可以買365日內,經銀行買就只買到90日內,而且官網&銀行雖然都係zurich,但價錢會唔 ...

即使提前365日買,但也不是即時生效。。。出發前90日保單才生效。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 18-10-12 14:52
即使提前365日買,但也不是即時生效。。。出發前90日保單才生效。

我係官網買條款咁寫的

首頁

尾頁

跳至