美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

下巴爆曬瘡 睇其他人食開頭會成面都爆瘡 1516睇啱睇醫生好

大宅

bobo88hk 發表於 18-10-9 13:37
下巴爆曬瘡 睇其他人食開頭會成面都爆瘡 1516睇啱睇醫生好

只係下巴有暗瘡?

子爵府

王妹 發表於 18-10-9 13:56
只係下巴有暗瘡?

侯爵府

爆左幾耐?試左中醫未?suggest 你試下睇中醫先、及食omega 3、月見草油丸(上iherb 買, 係香港買貴好多), 停用大牌子護膚品(可用physio gel、藥房有得買)。如果三個月後吾得、一停中藥又爆、戒曬所有高糖及熱氣野仍爆、咁就去睇皮膚科吧。

PS: 過來人

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 18-10-9 18:55
爆左幾耐?試左中醫未?suggest 你試下睇中醫先、及食omega 3、月見草油丸(上iherb 買, 係香港買貴好多) ...

爆左個令月 中醫岩岩睇左次 黎緊再睇
飲中藥可食omega3 嗎?
多謝你~

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

荷爾蒙失調?平時夠訓嗎?好大壓力?
我岩岩生完第二胎,未陀之前爛哂面,陀到後期皮膚開始好,生完仲皮光玉滑,建議你睇中醫,暗瘡喺身體發出黎要比啲時間

子爵府

aprilbaby04 發表於 18-10-9 21:24
荷爾蒙失調?平時夠訓嗎?好大壓力?
我岩岩生完第二胎,未陀之前爛哂面,陀到後期皮膚開始好,生完仲皮光 ...

可能荷爾蒙失調 m遲左個幾星期 我都係睇中醫先 多謝~

侯爵府

bobo88hk 發表於 18-10-9 19:17
爆左個令月 中醫岩岩睇左次 黎緊再睇
飲中藥可食omega3 嗎?
多謝你~

omega3是supplement , 不是西藥, 我之前食中藥都有食
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

其實爆瘡唔洗一嚟就A酸,食又好搽又好都對身體唔好,可以先用家用果酸用品,街買到嘅一般都係弱酸性,再睇下自己飲食&腸胃有無問題,曾經搽過A酸,一星期後粒粒 暗瘡少晒,但印好深,做美白都搞咗大半年,秋冬敏感又痕,皮膚好弱,除非你係男人激多男性荷爾蒙

禁止訪問

男爵府

我食過9個月,不過已經係7,8年前既事,憑記憶分享下。
開頭食無爆瘡
基本上食左3,4日已經有效
油份明顯少左
我食10mg,每日一粒,醫生話係按體重食,我諗10mg係最輕既份量
我印象中每月大概$2k,但我已經無左個醫生既contact。
食到第2,3個月會驗肝,睇下指數有無問題

男爵府

michellechiu02 發表於 18-10-14 09:21
我食過9個月,不過已經係7,8年前既事,憑記憶分享下。
開頭食無爆瘡
基本上食左3,4日已經有效

食葯期間唔可以懷孕,停葯後都要半年之後先可以有bb。
食A酸最大影響係會皮膚好乾,唔止食葯期間乾,我到宜家都乾,所以我護膚品只用保濕
A酸要食幾個月主要係為左令分泌油脂既果舊野都縮小,從而令之後生暗瘡都少d
但醫生都話過有部分人係停葯後一段時間會復發
生暗瘡係好困擾既事
所以我揀食葯,一了百了
Touchwood到現在都係少生暗瘡

首頁

尾頁

跳至