1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我小朋友係超細b,之前冇讀過n班。開左學個零月,老師差不多個個星期都打比我同我講我小朋友成日都會走出位,坐唔定,建議我去健康院做評估 同時亦建議我去私人機構做評估(e.g協康 但我問過價 太貴 )咁我就同小朋友即刻去左健康見醫生,醫生覺得佢講野同理解能力都低左d ,轉介左去睇專科。

複式洋房

twinklec 發表於 18-10-9 23:58
我小朋友係超細b,之前冇讀過n班。開左學個零月,老師差不多個個星期都打比我同我講我小朋友成日都會走出位 ...

老師過幾日就問左我見醫生既詳情,佢覺得政府個d要排好耐,都係想我去搵d私人機構做評估睇下有無治療方法,之後都提出叫我考慮幫小朋友轉下午班,話下午班小朋友少d,老師容易d睇住佢(因為佢話每班得2個老師,而我小朋友就需要成日有個老師係佢隔離提住佢要坐返埋位或者唔可以點點點)
搞到我而家真係勁大壓力 唔知點算好
有冇jm可以推介下言語治療師 最好唔好太貴,協康做1個評估都要5800真係太貴

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

希望有媽媽幫到你,醫生我真係無呢方面既介紹,不過政府排期真係要等好耐吖

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-10 09:44
希望有媽媽幫到你,醫生我真係無呢方面既介紹,不過政府排期真係要等好耐吖 ...

希望啦 壓力大到我夜晚都訓唔著(emoji)

大宅

回覆樓主:

adhd小朋友普遍除咗坐唔定之外,仲通常會有感統問題、情緒問題、衝動等,以你觀察,自己小朋友又似唔似?

其實除非行為好明顯,如果唔係剛k1的小朋友就算排到政府check (起碼等一年),都未必會check到啲咩,因為呢個階段周圍走同專注力短係正常。而且你小朋友之前冇返過學的,可能未適應都唔出奇。

當然老師日日見住,佢會比較清楚個情況,我建議係政府照排咗先,同老師溝通多啲,問清楚個情況,再問下有乜方法幫個小朋友,私人評估同訓練唔係個個都負擔得起,你可以直接同老師講你的困難

複式洋房

emmmacyk 發表於 18-10-10 13:59
adhd小朋友普遍除咗坐唔定之外,仲通常會有感統問題、情緒問題、衝動等,以你觀察,自己小朋友又似唔似?

...

佢係屋企個陣我就發覺佢做唔到佢想做既野就會發脾氣 例如將d顏色筆放返落個盒到 但放極閂唔埋個蓋 佢就會叫 然後將d筆掃哂落地下

其實我覺得佢自理方便係算叻架啦 而家未夠3歲 返學個零月又冇喊又冇瀨過vv bubu 但老師好似冇欣賞過佢呢樣野

我都有同老師提過私人個d唔係太負擔到 佢話為左小朋友都冇辦法 細個糾正好過大個先搞

大宅

哇,聽完你禁講我好驚呀
雖然我個女得歲半,但都係坐唔定
食飯坐high chair直到食飽就要起身
每日係屋企都不停跑黎跑去無停
14個月開始同拒上親子班
上堂都會跑黎跑去,叫拒坐只係坐到一陣
我唔會同拒番n班、因為一黎我唔使番工
2黎我驚拒成日病,所以我只會同拒上playgroup

其實拒禁細我覺得坐唔定都好正常喎
係咪老師驚煩咋,我建議去健康院睇左先囉
老師都未必一定識去分析小朋友係咪真係有問題
對自己小朋友有多的信心啦

複式洋房

Junjuncheung 發表於 18-10-10 14:36
哇,聽完你禁講我好驚呀
雖然我個女得歲半,但都係坐唔定
食飯坐high chair直到食飽就要起身

去左健康院架啦 個醫生又冇話佢專注力既問題 反而我覺得醫生既意思係因為佢理解能力低所以未學識規矩 而唔係真係咁有問題
我問過其他同佢差唔多大既小朋友家長 都係覺得年紀細 專注力少係正常 因為佢同班同學都係大b太有對比

大宅

twinklec 發表於 18-10-10 14:46
去左健康院架啦 個醫生又冇話佢專注力既問題 反而我覺得醫生既意思係因為佢理解能力低所以未學識規矩 而唔 ...

係呀
我覺得唔係拒問題,老師應該要多的花時間了解下
唔係一味拒坐唔定就斷定拒係有問題
不過老師建議轉下午班你可以考慮
因為人少的老師會有多的時間照顧

大宅

twinklec 發表於 18-10-10 14:46
去左健康院架啦 個醫生又冇話佢專注力既問題 反而我覺得醫生既意思係因為佢理解能力低所以未學識規矩 而唔 ...

唔能夠講老師一定了解你小朋友,但其實老師見咁多小朋友,係識別sen小朋友上一定比我地有經驗,所以我認為佢的意見值得參考。

同埋,及早介入對小朋友真係好重要,即係越早識別到問題,越早去處理,唔好錯過佢發展的黃金期,到時追得仲辛苦。

以你的判斷,可能係小朋友的表達同理解較弱,咁咁不如就由呢個問題去處理先,因為會直接影响認知能力。

複式洋房

Junjuncheung 發表於 18-10-10 14:59
係呀
我覺得唔係拒問題,老師應該要多的花時間了解下
唔係一味拒坐唔定就斷定拒係有問題

因為我小朋友不嬲都係朝早好早起身 下午瞓晏覺 唔係好想轉下午班打亂佢作息

複式洋房

emmmacyk 發表於 18-10-10 15:24

唔能夠講老師一定了解你小朋友,但其實老師見咁多小朋友 ...

都係 所以我想搵下出面有冇d堂可以直接報名上唔使評估 因為佢已經係健康院評估左

大宅

twinklec 發表於 18-10-9 23:59
老師過幾日就問左我見醫生既詳情,佢覺得政府個d要排好耐,都係想我去搵d私人機構做評估睇下有無治療方法 ...

點解要言語治療呀?岩岩唔記得問你

複式洋房

Junjuncheung 發表於 18-10-10 15:43
點解要言語治療呀?岩岩唔記得問你

因為健康院醫生話佢講野同理解都弱 佢會成日重覆人地個問題而答唔到個問題 eg 你今朝有冇去飲茶呀? 佢會答 有冇去飲茶

大宅

小小離題,我都係細B,
K1老師話佢唔專心等..比較負面既野,但n班時 老師講得好正面 模範同學咁,,
有時可能同老師唔夾

複式洋房

Iamhannah 發表於 18-10-10 16:28
小小離題,我都係細B,
K1老師話佢唔專心等..比較負面既野,但n班時 老師講得好正面 模範同學咁,,
有時可能同 ...

可能真係人夾人

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

twinklec 發表於 18-10-10 13:00
希望啦 壓力大到我夜晚都訓唔著(emoji)

你都要休息好吖,放鬆D喇

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-10 20:21
你都要休息好吖,放鬆D喇

同朋友傾完舒服好多 希望有同樣問題既媽媽一齊努力(emoji)(emoji)

大宅

剛剛在網上見到一篇關於好動同ADHD點分別嘅文章,可以睇下:
https://www.parenting.com.hk/index.php/topic/health/2169-adhd

如果健康院醫生評估過,只係認知同理解未追得上,咁媽媽唔洗太擔心,本來個個小朋友發展速度都唔一樣(快d慢d並唔等於叻d或差d),但要追一定追得到,多d同佢傾計講野、玩下益智玩具、多d去公園玩體能活動(對腦部發展好有幫助)都已經好大幫助。

複式洋房

BlossomAlmond 發表於 18-10-10 21:31
剛剛在網上見到一篇關於好動同ADHD點分別嘅文章,可以睇下:
https://www.parenting.com.hk/index.php/topi ...

篇文章(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我而家都盡量同佢睇書講故事 問多d有後續發展既問題 希望會好d啦

首頁

尾頁

跳至