自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

cinda72. 發表於 18-10-10 13:00
瑜妃唔可以唔咁做,否則如懿早早命不保
況且咁樣虐待凌雲撒,不如早d了結,就算過到呢關,皇帝都會諗另一 ...

認同。

瑜妃咁做係為保住如懿,就算真係俾如懿搵到證據係炩妃搞到十二阿哥有幻覺又如何?皇上嘅心已經容不下佢哋,唔除去凌雲徹皇上更篤眼篤鼻,只會更加凌虐小凌子,對小凌子同如懿都無好處,咁樣做起碼能平伏皇上小小心頭之恨。

我好討厭如懿對瑜妃嘅態度,都去到呢個地步,難道佢以為自己仲可以力挽狂瀾扭轉形勢?如懿都唔諗吓佢自身同身邊人嘅處境,三寶,容珮,李玉一路都忠心耿耿,為如懿付出。

海蘭好可憐,一直都真心為如懿, 一直扶持護持如懿,但如懿唔領情,同埋睇唔出如懿係好在意海蘭。

珍珠宮

2018復活節勳章

HoshiSora 發表於 18-10-10 13:17
瑜妃要保皇后,不得不出此下策。
另外,瑜妃心知凌雲徹對皇后那份心意,所以,她知道凌雲徹為了可以保全皇 ...

瑜妃係成套戲最好嘅一個,我覺得佢好可憐,噚晚睇見如懿對瑜妃嗰副嘴臉 好乞人憎,
如懿唔值得佢咁做。

珍珠宮

另外,瑜妃心知凌雲徹對皇后那份心意,所以,她知道凌雲徹為了可以保全皇 ...

瑜妃就係知凌可以為皇后做任何事,大家出發點係為皇后,但作為識得凌嘅瑜妃,我覺得佢好狠心,連三寶都極力勸阻瑜妃
好聽D瑜妃係甘做醜人解決凌!

珍珠宮

nainaitze 發表於 18-10-10 13:22
瑜妃係成套戲最好嘅一個,我覺得佢好可憐,噚晚睇見如懿對瑜妃嗰副嘴臉 好乞人憎,
如懿唔值得佢咁 ...

如懿也只是心痛凌雲徹吧⋯⋯我覺得,如懿對凌雲徹是有點點感覺的,尤其是皇帝對自己已不再從前。

珍珠宮

karshing 發表於 18-10-10 13:31
瑜妃就係知凌可以為皇后做任何事,大家出發點係為皇后,但作為識得凌嘅瑜妃,我覺得佢好狠心,連三寶都極 ...

沒有別的辦法了⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

我尋日剛睇到呢度,好慘 好感動 做得好好。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珍珠宮

2018復活節勳章

HoshiSora 發表於 18-10-10 13:34
如懿也只是心痛凌雲徹吧⋯⋯我覺得,如懿對凌雲徹是有點點感覺的,尤其是皇帝對自己已不再從前。
...

如懿應該係對凌有感覺 ,心痛還心痛,但身為皇后,是否要以大局著想?

海蘭咁多年嚟喺咁複雜嘅後宮中一直都盡心守護如懿,一步步守護住如懿,難道就比唔上一個凌?而且眼前亦只能用呢個方法去解決吧,根本無其他辦法,瑜妃去慎刑司都係無奈嘅決定,如懿嬲咁耐都唔能夠體諒瑜妃用心,我覺得如懿好自私,唔諗吓身邊所有人會因為佢而受連累。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nainaitze 發表於 18-10-10 13:45

如懿應該係對凌有感覺 ,心痛還心痛,但身為皇后,是否 ...

如懿應該唔多少都對凌有情, 加上佢在冷宮時, 凌真係幫咗如懿唔少, 呢份情義, 係比海蘭仲深刻,

另外, 如懿係叫過海蘭唔好輕舉妄動, 自己決定點樣去做, 但佢唔聽如懿講, 如懿好難唔嬲海蘭

就算凌始終要死, 但可能如懿想還凌一個清白, 免得凌永遠背上淫人妻之名

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

呢套野愈睇愈令人難過心累,但又唔想放棄............

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

karshing 發表於 18-10-10 13:31
瑜妃就係知凌可以為皇后做任何事,大家出發點係為皇后,但作為識得凌嘅瑜妃,我覺得佢好狠心,連三寶都極 ...

如懿傳裡面看到瑜妃做戲, 其實佢都做得幾好, 睇到佢聽到凌的呼吸聲,

感受到佢的心痛和無奈

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

伯爵府

nainaitze 發表於 18-10-10 13:19
認同。

瑜妃咁做係為保住如懿,就算真係俾如懿搵到證據係炩妃搞到十二阿哥有幻覺又如何?皇上嘅心已經容 ...

我想跳船,如懿原本應該無咁豬,而家直頭覺得正直行事就得,自己無做過就無事,一d危機意識都無,佢真係覺得皇帝唔可以對佢做d咩,咁出事時就唔好怨,真係學JM話齋性格改變命運

珍珠宮

2018復活節勳章

fatping 發表於 18-10-10 15:34
我想跳船,如懿原本應該無咁豬,而家直頭覺得正直行事就得,自己無做過就無事,一d危機意識都無,佢真係覺 ...

身為皇后都唔為大局設想,喺皇上面前除咗屈服仲可以點?
就算自己唔怕都為個仔諗吓,同皇上過唔去有無為十二阿哥諗過,有無為一直護持自己嘅海蘭諗過,有無為一直忠心嘅公公同宮女諗過?
入得後宮必然要跟嗰套遊戲規則玩,整個紫禁城有唯可以用自己套方式生存。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲似明朝嘅(貼加官)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

nainaitze 發表於 18-10-10 15:47
身為皇后都唔為大局設想,喺皇上面前除咗屈服仲可以點?
就算自己唔怕都為個仔諗吓,同皇上過唔去有無為十 ...

未係,如果我係當時年代既人,男人一定三妻四妾更何況皇帝,老公錫邊個同邊個上床點都會唔開心但唔會嬲個老公出面,守住自己個地位同權力好鬼過,正所謂你有你風流我有我權力,後宮最大重有咩驚,點會下下同皇帝對抗,記得有一場戲皇帝話如懿個仔係嫡子但資質差要多多努力先得,如懿同佢嘈咩最緊要健康成長開心最緊要,果個時間就咪廢話啦,明知皇帝咁大男人又傳統,即刻講多謝賤佬睇得起個仔會比心機將個仔成材要做大清皇帝未得羅,成唔成材呀水知呀,但果刻皇帝聽落開心舒服未得羅

子爵府

mayuenhk 發表於 18-10-10 13:11
無睇過,但傳聞個女主角係拍到入咗院。

瑜妃嗎?

子爵府

nainaitze 發表於 18-10-10 13:45

如懿應該係對凌有感覺 ,心痛還心痛,但身為皇后,是否 ...

其實我覺得如懿唔係嬲左瑜妃,如懿好努力去搵證據,瑜妃就用佢名義殺凌,凌死後如懿接受唔到,所以先咁對瑜妃,凌和如懿在冷宮時大家互相扶持,這些雪中送炭嘅朋友真係好難得

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-10-10 13:10
就算加官進爵,皇帝都講左唔夠重手喎
賜毒酒,恐防只有反效果,認為如懿想幫佢解脫
...

其實書中都有講
瑜妃話毒酒白緞都唔可以俾凌
因為咁外人睇黎係俾佢痛快解脫
反而覺得如懿係唔忍心佢受苦
無私見有私

所以只能送他加官進爵
以封眾人之口

大宅

感覺愉妃是喜歡皇后⋯

子爵府

親子王國15週年勳章

我以前細個係 wiki 睇過 Waterboarding,就係綁個犯,臉放毛巾,然後倒水。咁樣會同溺水感覺一樣,稱為 dry drowning。諗起都心寒。以前試過一次咁樣,塊毛巾好重,然後水不斷倒落黎。

首頁

尾頁

跳至