論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

只上工6日,毫無聲色咁趁全屋人未訓醒,晨早未夠6點執曬野走左!連agent都搵唔到佢。我不單損失好貴agency fee, 亦冇人幫手做家務。

已報警及通知入境處,請大家唔好請斷約工人。

子爵府

hchu06 發表於 18-10-10 18:35
只上工6日,毫無聲色咁趁全屋人未訓醒,晨早未夠6點執曬野走左!連agent都搵唔到佢。我不單損失好貴agency ...

這工人甚麼背景?

本地完約,全新海外?

你家的工作好難做嗎?

子爵府

細姐姐 發表於 18-10-10 19:32
這工人甚麼背景?

本地完約,全新海外?

之前做過4年同一僱主,跟著下一個做左未夠一年斷約,兩個case都係只湊一個婆婆。

我屋企非常正常,工人只做清潔,幫手洗切餸菜,唔洗煮飯,唔洗湊仔,有車都冇叫佢抹。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

要通知埋勞工處 小心反咬欠薪/代通知金

大宅

hchu06 發表於 18-10-10 21:00
之前做過4年同一僱主,跟著下一個做左未夠一年斷約,兩個case都係只湊一個婆婆。

我屋企非常正常,工人只 ...

我同你一樣,我之前既走佬印傭亦係之前照顧開老人家,之後嚟我屋企大約2星期就襯屋企冇人走咗。我屋企亦係普通家庭一個,我非常明白你感受,金錢損失之外,我小朋友亦欠人照顧,因我兩公婆亦要返工。
現在請工人好冇保障,做我地好慘!

wcpcelia    發表於 18-10-12 10:32

子爵府

yatyat0701 發表於 18-10-12 00:37
我同你一樣,我之前既走佬印傭亦係之前照顧開老人家,之後嚟我屋企大約2星期就襯屋企冇人走咗。我屋企亦係 ...

唉,我都唔識請啦!

印傭近年已經被縱壞,尤其是香港好易搵到荀工,所謂照顧老人,其實1對1,日日行街,返去屋企唔洗做,求其煮一餐,跟著同阿婆一齊坐響到睇電視。所以好多工人跳工,唔做家庭,唔做屋企有full time mom或有健康老人家睇住佢做野。

我今年已經洗左近2萬agency fee, 前後3個印,但未能安心過渡2018。

你而家請乜工人?

子爵府

Poyau 發表於 18-10-11 01:34
要通知埋勞工處 小心反咬欠薪/代通知金

已經通知勞工處,我會繼續同個衰人玩,會告佢。

大宅

hchu06 發表於 18-10-12 10:38
唉,我都唔識請啦!

印傭近年已經被縱壞,尤其是香港好易搵到荀工,所謂照顧老人,其實1對1,日日行街, ...

絕對係,如果工人揀淨湊婆婆一人果d絕對一定請唔過,因為一定係賴慣!

朝早晨運飲茶坐坐下用左半日,返去午睡幾個鐘,跟住求其食個晚餐沖涼睇下電視坐坐下又半日,8點睡覺,退休生活好清閒!

加上婆婆清潔要求不高,唔洗做很快,奉行慢活主義,偷野同偷賴都冇人發現……所以揀工人唔好揀鐘意照顧獨居老人的!

寶石宮

2023年兔年勳章

hchu06 發表於 18-10-12 10:39
已經通知勞工處,我會繼續同個衰人玩,會告佢。

告佢欠代通知金保障僱主

子爵府

[quote]MABOMA 發表於 18-10-12 10:56
絕對係,如果工人揀淨湊婆婆一人果d絕對一定請唔過,因為一定係賴慣!

朝早晨運飲茶坐坐下用左半日,返去 ...[/quote

仲有好多下欄著數

日日去飲茶,唔使煮,去公園坐,同鄉理吹水,亞婆冇記性,錢银落格

子爵府

回覆 hchu06 的帖子

我家工作跟你差不多,工人只清潔,洗車,不用煮食,我買我煮,但最近幾年本地完约已經唔肯做,嫌地方大,house

我現在這個海外印,做了年半,經驗Singapore, 香港一年,中東,台灣,30 歲

台灣是照顧一個傷殘中年男人,每天推輪椅上,下班,揹佢上樓梯,佢話揹到背痛,做了两年幾辭工

她揀我份清潔工,可能怕咗照顧病人, 當時真係佢揀我,唔係我揀佢

佢識講國語,所以一到家都溝通到,做嘢都肯做,但死蠢,日日說"忘記" ,心諗如果有個仔俾佢凑,實俾佢搞死,忘記飲奶,忘記餵藥!

出年4 月完约,佢肯做,我都會續约,唔想煩!

男爵府

hchu06 發表於 18-10-10 18:35
只上工6日,毫無聲色咁趁全屋人未訓醒,晨早未夠6點執曬野走左!連agent都搵唔到佢。我不單損失好貴agency ...

我之前無返港工人叫Reni,原本29/8返港,来我家上工做了12日,返印無回港

子爵府

細姐姐 發表於 18-10-12 12:04
回覆 hchu06 的帖子

我對一個都係差唔多背景,台灣6年,以為ok,來到先知佢每半年死一個老人家,要換老闆,所以國語好麻麻。加上已經37歲,手腳非常慢,dump波鐘,又蠢又冇記性,做左9個月,我頂佢唔順,炒左。

子爵府

2007WNIP 發表於 18-10-12 12:59
我之前無返港工人叫Reni,原本29/8返港,来我家上工做了12日,返印無回港
...

名字相似,但我個工人係7月尾乡斷約再簽我,跟著返印尼放假個幾月,9月尾有返香港架!

子爵府

細姐姐 發表於 18-10-12 11:40
[quote]MABOMA 發表於 18-10-12 10:56
絕對係,如果工人揀淨湊婆婆一人果d絕對一定請唔過,因為一定係賴慣 ...

完全做壞規矩啦

子爵府

Poyau 發表於 18-10-12 11:24
告佢欠代通知金保障僱主

會!

Poyau    發表於 18-10-12 14:22

男爵府

hchu06 發表於 18-10-12 14:19
名字相似,但我個工人係7月尾乡斷約再簽我,跟著返印尼放假個幾月,9月尾有返香港架!
...

之前僱主照顧?人

子爵府

2007WNIP 發表於 18-10-12 14:36
之前僱主照顧?人

照顧1個婆婆,婆婆之前有病,但後來康復,婆婆唔想要工人,係D仔請俾佢。

我發誓永遠唔會再請斷約工人

男爵府

hchu06 發表於 18-10-12 14:53
照顧1個婆婆,婆婆之前有病,但後來康復,婆婆唔想要工人,係D仔請俾佢。

我發誓永遠唔會再請斷約工人

我已两次教訓了,今次果12日工人話婆婆死了,真的有証明信,$又無又要再申請三個月,又要揾人看細路,我哋同病相連

子爵府

2007WNIP 發表於 18-10-12 15:43
我已两次教訓了,今次果12日工人話婆婆死了,真的有証明信,$又無又要再申請三個 ...

隔山買牛已經係搏,最乞人憎係政府完唔監管外傭,硬性規定僱主俾來回機票,造就外傭亂黎。如果要外傭未做滿一年離職,要負責回程機票,另外玩失蹤個D要7日內出境及斷約2次個D唔可以再來香港打工,工人就唔會咁放肆。

首頁

尾頁

跳至