婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

除非個99真係想湊又湊到令你放心,仲要關係好!唔係既就一定婆婆好啦!

別墅

kawainnn 發表於 18-10-10 20:23
有無媽媽係咁?
我現在媽咪無要求我比家用,但我都想出返黎做下野,幾個鐘都好,又可以請下呀媽食飯同比小 ...

我黎緊都係諗住咁做。同埋我老公都讚成比我媽湊,因為佢都知佢老豆老母搞唔點。

複式洋房

有無媽媽係咁?
我現在媽咪無要求我比家用,但我都想出返黎做下野,幾個鐘都好,又可以請下呀媽食飯同比小 ...

我都係同住
但我1至4搵褓母湊,星期5同6就婆婆湊
星期日就自己湊
死都唔比99掂個小朋友

伯爵府

回覆樓主

我都寧願bb 出世後比我媽湊。我99身體差又多菌,成日腸胃炎,人又污髒。99 未必湊到,加上佢吾太鍾意小朋友。

琥珀宮

有無媽媽係咁?

比阿媽湊,再搵份係阿媽屋企附近嘅工做,咁未大條道理比阿媽湊囉

民房

我未試過係BK留這......我都忍唔住突登LOGIN 入來..想同你講.

千其唔好比99 湊
否則你會好唔開心, 也會同C6感情受影響. 我係過來人, 信我!

我BB出世前C6 已一早諗好比99 湊(我地2個都要返工) 或放99屋企, FRI去接返BB, 一開始我開頭都諗住問題不大...就答應, 而C6都有同99 提過下可能搵佢HELP, 但其實99本身有全職返係要QUIT JOB.(C6開頭諗住叫佢RETIRED 湊)......但及後聽身邊朋友意見都勸我請工人唔好比99 湊, 會影響大家關係.....加上99 屋企來我屋企連坐車要8個字..都唔想佢辛苦又要QUIT JOB...

但C6覺得無問題, 仲話叫99 同佢大陸個表姐來幫我坐月, 最後我全部REJECT晒, 我話請陪月同工人, 因為堅持同我比錢, 我老公都無我呼!

工人來左做左3個月RESIGNED, (我地對呢個工人姐姐好好的), 請新工人要3-4個月先到..老公請左99 HELP個幾個月, (其實我話請鐘點, 但老公反對.話好貴) 咁我順佢意...

結果短短個3個幾月就發生好多事, 始終後生, 老人家方法唔同, 一定有磨擦 , 最嚴重既我99 試過自己食緊個包...咬一啖然後比我仔食(仔當時7個月), 又試過沖奶量錯, DROP左地下沙巾照比BB 抹咀...佢跟本幾十年無湊咩都唔記得晒, 連換片都唔識, FAT開左條片...先去取片/棉.....陪月都有出聲講... 咁BB會標尿...

有次我放半日..當時冬天佢隻手好冰, 我好好這氣話: 99 你手好凍WOR, 著件衫或者用D 暖水沖下..(佢當時爭住想換片), 佢無理我...

我見佢用隻冰手TOUCH BB 蛋蛋同PAT PAT (當時BB 3個月JAR) , 跟住BB CRY, 我抱BB, 抱左幾秒都唔夠, 佢想抱返BB, 我無比, 只講: 你手凍, 你著返件衫先

佢同姑仔無幾耐走左, 我都唔知原來99 走去KITCHEN CRY....由C6講返我我先知...呢招高呀!

我無故做左千古罪人...姑仔又點火WHATSAPPS 我C6: 阿X話阿媽, 阿媽好慘LOR, 幾十歲人好似你地工人咁"

WOW, 心諗, 姑仔咩事?

我未睇到呢個WHATSAPPS 時, 仲TEXT問姑仔99 無咩嗎? 姑仔仲扮晒野: 可能老人家玻璃心. 阿媽話覺得你唔中意佢WOR..

我: 吓..邊有, 我唔中意佢就唔會突登買佢中意食既CAKE TAT比佢.

最慘係事後C6 唔幫我, 可能佢比佢妹同老母先入為主..

我當時CRY左好耐.. 抑鬱加重. 而99 個排對我又差左好多...仲係C6 前話 :你老婆成日黑臉...

我當時嬲爆..我更憎人屈我..我打比老公解釋, 也有打比99解釋.
大佬呀, 我0800 起身0815出門口, 有時間都訓多2個字, 夜晚偎奶湊B已夠攰, 朝早趕返工...每朝都有同佢老人家講早晨, BYE, 仲話我? 佢D 仔女都無咁好禮貌LA, 佢D 仔女唔會叫佢.

佢係我地屋企個幾個月, 有做埋家務我好APPRECIATED, 其實我地叫左佢唔駛做, 但佢堅持要我地無法. 佢HELP我地WASH 埋CLOTHES, 但係我自己D UNDERWEAR 係自己洗返, 自己涼, 但佢都可以改變涼法, 攪到變形. 我同C6講, 佢話佢會同佢媽講. 但講完又係咁, 我都覺得浪費時間!

佢之後每隔2日就要見我仔一次, 成日係我地唔係屋企要上來...(姐姐係屋企)
總之少見最好, 大時大節見算.

到左今日我個仔都13個月了...大家女人..個心一定有刺, 你唔係佢女, 唔同一條腸出, 有事唔可以出聲, 出聲係你問題 (個時我無出過聲, 有都係同C6講) 都搗成咁...總之要好似暗春, 妹仔咁, 有咩唔好表達, 連講一句權利都無.

我現在好憎佢, 而我知佢都唔LIKE我...只係大家見到時表臉客氣扮無事. (未生小朋友前, 我同99 無野的, 關係算OK). 為左99 , 攪到欠些同C6離婚. 自己又抑鬱. 唔值.

所以你千其唔好搵99 湊, 工人話得奶奶唔話得.

別墅

點都係俾自己呀媽湊好~
起碼有啲咩有得傾先呀~
搵99湊你老公講得掂佢由至何~講唔掂就真係GG了

複式洋房

就算你99幾好都好
真係一生完bb就會有好多問題

因為大部分99都會干涉好多
仲會非常關心你地
如果你唔介意一家三口再容納多一個99,應該會搞得掂
最好c6講埋,所有關於bb的事如教養餵食等都係老婆話事
咁6299就唔該收口

最好唔好要佢幫手湊
少d接觸就少d事端
適當的距離很重要呀

子爵府

Molly103 發表於 18-10-17 15:52
就算你99幾好都好
真係一生完bb就會有好多問題

其實不如索性叫外家照顧埋樓主兩公婆啦

大宅

回覆樓主:

緊係自己阿媽湊啦,有乜嘢都可以出聲講

男爵府

但我99又想照顧。但其實我會想我媽照顧多啲,因為我媽會聽我既方法,飲奶唔會沖多或沖小,我定左佢就跟,但 ...

咪阿媽日頭睇仔,夜晚奶奶玩孫囉

洋房

外嫁女 一定係聽男家個邊說話 (我媽咪教我的)
奶奶要湊,一定要比奶奶湊 除非奶奶開到聲話唔湊吧。

我係比自己媽咪湊的,因為奶奶話唔湊的 死都唔湊
因為唔退休,驚我地搞唔掂
所以一定係我自己湊反或我媽咪湊
叫我地自己揀

利申 :奶奶好聽我話 好似我媽咪一樣咁好的!
好錫我會買飯 外賣 同 煮飯
乜都唔洗我做 連拖地洗衫洗碗買送都不用的

但係我好矛盾,我好想奶奶揍但係事關奶奶乜都會比個孫食又唔識教 ,我就好驚了

比媽咪湊其實有樣唔好,你會好掛住
對小朋友成長都唔會好好的

所以要等奶奶退休,我先會生下一個

大宅

kawainnn 發表於 18-10-11 16:00
因為驚未必搵到早收工既,老公又返9放6,星期六,日假,所以我驚返長工會小左家庭時間。如果搵到岩時間我 ...

如果家庭經濟許可, 建議自已湊返, 小朋友的成長好緊要,每日的轉變亦好快, 用金錢都彌補唔到, 會錯過好多第一次。

複式洋房

wingyi0303 發表於 18-10-11 17:52
我係同奶奶住但比婆婆湊,真心一定係自己阿媽湊最好,奶奶湊既話我永無話事權,所以而家關係差到無人有, ...

點樣有籍口比婆婆湊?

別墅

麵包少奶奶 發表於 18-10-26 22:29
點樣有籍口比婆婆湊?

因為我個時要請工人,我奶奶一句得埋黎就話「你要請係你阿媽度請」,佢呢句特別硬耳,之後我有諗過索性唔做野自己湊返,但我媽唔想我唔做野,所以我媽就肯比我係佢度請姐姐,兩個女都係婆婆度住,婆婆個區返學,我就每日兩邊走咁樣

複式洋房

mandy952 發表於 18-10-15 08:29

比阿媽湊,再搵份係阿媽屋企附近嘅工做,咁未大條道理比 ...

咁你一定同小朋友返外家訓,咁你老公呢?

大宅

回覆樓主:

唔洗諗一定婆婆湊

洋房

麵包少奶奶 發表於 18-10-26 22:29
點樣有籍口比婆婆湊?

我想知~我奶奶唔識湊唔識教~但想湊><

男爵府

回覆樓主

叫奶奶享福、弄孫為樂,唔想勞煩佢

大宅

你媽媽真好,知你返工辛苦同開支大,