自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

講得對,招呼最多香港人的政府部門是稅務局

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

下次錄音拍片放上網公諸同好。

子爵府

囍 發表於 18-10-11 09:42
政府部門有好多職員,D態度真係衰到死,接觸一次激氣一次。
其實都只係普普通通問下嘢,有D唔答唔講都算,
...

認同

用戶要求終止服務

囍 發表於 18-10-11 11:14
回覆 youhello507 的帖子

昨天大雨,公司門口坑渠塞咗,有積水,好多垃圾。車經過有水飛濺。

好明顯係old seafood
我打政府工,要見市民的前缐做過
有個old seafood,日日俾人投訴,佢哋唔care,又話自己唔識英文所以statement 都唔肯寫。
佢哋啲statement 厚過電話簿,次次俾人投訴都係個啲,印定十份改下日期就得

浪費我時間同市民道歉,幫佢地拆,同佢哋寫statement,已經半日唔洗做自己野。

連我阿姐都係有精神病,所以調左去唔洗見市民的部門,都可以辣著其他人,又係我揹....

去過不同署不同局,都有呢啲人....

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都試過,我公司兩間公司一同交稅單,後來發現稅局入錯資料(兩間調轉左),好心打去通知佢地入錯資料,對方一開聲(無聽內容)就叫我寫封信去解釋,仲要態度好差!我話你有無聽清楚?係你地入錯資料,唔係我地錯,點解我要寫信解釋?我而家就係通知你地有錯,你地要check返資料入返啱喎!

佢繼續係咁叫我寫信,於是我發火話佢,究竟而家係邊個錯嘢?我好心通知你地做錯,你地將責任推落我地度,係咁叫我寫信,係咪我唔寫信你地就唔識做?咁你地咪唔好check唔好改囉,睇下你地到時邊個揹鑊!又唔係我地錯!總之我而家只係通知你地入錯資料,唔會再寫信比你地!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

續..(原來有限字數)

之後,佢先再叫我再講一次有咩錯,然後話佢地會check返!根本就係唔想做咁,係咁叫我寫信想耍我收線就算,佢就咩都唔駛理

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

昨天大雨,公司門口坑渠塞咗,有積水,好多垃圾。車經過有水飛濺。

唔明白打去哪一個部門,渠務署!?好多職員都是服務差,太誇張了。反而部份市民對公務員講粗口,就有不少!

伯爵府

開心吸收勳章

激烈的海狗 發表於 18-10-11 14:12
要體諒下, 政府部門而家對咩人多? 入境處每日處理申請10個有8個CN. 社褔署更加唔洗講, 房屋署更加更加唔 ...

稅局d人,服務態度仲

好似求佢咁。我同事話唔好成日打電話去問野,唔係佢地會反查你……

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-10-11 14:03
係,
試過外國車牌轉返香港,攪好耐,打電話去問職員態度超差。
最後話攪掂叫我去拎,去到竟然話佢地唔見左 ...

我仔試過又係轉車牌,比哂車牌,文件,畢業證明,最後一期成續表,點知佢哋要佢帶埋second term嘅成績表,我唔明點解

咪同阿仔走轉,我去又唔駛佢比第二期成續表就即出比佢,原來成咗年嘅人轉個車牌要帶阿媽,發癲架
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

bu-b 發表於 18-10-12 08:02
續..(原來有限字數)

之後,佢先再叫我再講一次有咩錯,然後話佢地會check返!根本就係唔想做咁,係咁叫 ...

啲人習慣乜都係人地錯,叫人改
你答佢信我會寫,投訴信呀!
仲好意思要我講多次,自己聽錄音啦

公爵府

下次問佢姓名,同佢講你開左電話錄音,叫佢講多次揾邊個整。

珍珠宮

王國教室勳章

sillything 發表於 18-10-12 08:10
我仔試過又係轉車牌,比哂車牌,文件,畢業證明,最後一期成續表,點知佢哋要佢帶埋second term嘅成績表, ...

佢地真係不可思議

公爵府

激烈的海狗 發表於 18-10-11 14:12
要體諒下, 政府部門而家對咩人多? 入境處每日處理申請10個有8個CN. 社褔署更加唔洗講, 房屋署更加更加唔 ...

因為日日對住班刁民,嗰啲服務承諾已經被閣置於一旁。
就算你對佢好,佢都黑口黑面講野無尾音。
仲有,炒又唔炒得,最慘係唔夠人用,調走佢又無人fill位,最終咪又揾自己老細笨。

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-10-12 07:24

好明顯係old seafood

好多老鬼都話自己拎白咭,經常請病假,上司又唔敢俾野佢地做,怕人地話有壓力,佢地日日返公司上網,做自己野,好衰格。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1823 app 留言唔得咩?

用戶要求終止服務

jj7723 發表於 18-10-12 11:54
好多老鬼都話自己拎白咭,經常請病假,上司又唔敢俾野佢地做,怕人地話有壓力,佢地日日返公司上網,做自 ...

其實做政府的就知

只係有外人唔相信又唔願信.....

男爵府

回覆樓主:

係,黑口黑面,從未好過,成日返工對人咁差,自己都唔開心埋,值得咩

水晶宮

無關政唔政府工,我最近接觸過某私人機構,都死左好多細胞

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

1314625 發表於 18-10-12 13:21
無關政唔政府工,我最近接觸過某私人機構,都死左好多細胞

願聞其詳

首頁

尾頁

跳至