親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家好,一家三口(10歲男孩)將會下年復活節假期第一次到九州,行程如下:

D1 下午到博多,住博多
D2 熊本,住博多
D3 由布院(乘由布之森),住由布院
D4 別府,住別府
D5 阿蘇火山(搭阿蘇男孩),住博多或天神
D6 鳥栖outlet,住博多或天神
D7 閒逛博多周邊,shopping,住博多或天神
D8 下午機回港

請問阿蘇站可以寄存行李嗎? 此行程是否可行及坐什麼交通工具最快?其中想搭由布院之森和阿蘇男孩,是否要買北九州3day定5day pass?最後兩日住博多或天神較好?謝謝大家幫忙指教

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果頭尾都係住同一間酒店,我中途會背包遊吾駛拖行李。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

睇嚟你日日嘅行程似搭車多過玩响

男爵府

berry?????? 發表於 18-10-11 21:42
睇嚟你日日嘅行程似搭車多過玩响

D3-D5 都係架,因為想搭特色火車,這行程安排唔會太趕掛?

伯爵府

建議D2 不要去熊本了, 很勞累

wcpcelia    發表於 18-10-12 10:38
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MCL 發表於 18-10-11 17:08
大家好,一家三口(10歲男孩)將會下年復活節假期第一次到九州,行程如下:

阿蘇有 locker ,但數量唔多:
http://www.jrkyushu.co.jp/railway/station/locker/__icsFiles/afieldfile/2018/02/27/20180228.pdf

阿蘇站旁邊既「ASO田園空間博物館総合案内所」都有得放行李:
https://www.aso-denku.jp/cloakroom/

坐乜最快自己查,
以下呢個網輸入頭尾車站名就會出到最快/最平/轉最少車既選擇:

https://transit.yahoo.co.jp/

買唔買 pass,買幾多日 pass,完全決定於你買同唔買 pass 既交通費用,
用上面個網查一下每一程交通費,
再去睇睇買 pass 既話要幾多錢,
一加一減數就知道要唔要買 pass。

博多同天神其實都係附近,
要住邊到睇你自己鐘意同行程安排,
其實無必然既答案。

wcpcelia    發表於 18-10-12 10:38

子爵府

點解熊本嗰日唔住熊本嘅?

公爵府

親子王國15週年勳章

MCL 發表於 18-10-11 22:38

D3-D5 都係架,因為想搭特色火車,這行程安排唔會太趕掛?

如果去由布院已經買pass抵D

珍珠宮

D2 熊本,住博多
點解唔住熊本?

後兩日住博多或天神較好?
其實分別都唔大,都係行街為主

珍珠宮

Day 2住熊本
Day 5-7 住天神(唔使再坐JR,唔需要住博多。個人認為天神Shopping比博多好,而且有巴士直達鳥栖)

dw0501    發表於 18-10-15 00:02

男爵府

回覆樓主:

D2唔住熊本係因為D3想由博多坐由布之森去由布院。
多謝各位前輩教路

男爵府

MissMaMa 發表於 18-10-14 22:35
Day 2住熊本
Day 5-7 住天神(唔使再坐JR,唔需要住博多。個人認為天神Shopping比博多好,而且有巴士直達 ...

唔該晒

男爵府

博多站有兩間Hotel Forza,Hotel Forza Hakata和Hotel Forza hakataeki Hakataguchi
請問有冇人知邊間較新和方便?

珍珠宮

MCL 發表於 18-10-15 16:19
D2唔住熊本係因為D3想由博多坐由布之森去由布院。
多謝各位前輩教路
建議Day 2住熊本,然後Day 3坐新幹線去久留米,轉乘由布院之森(久留米--由布院)。想體驗由布院之森,不一定由博多出發,而風景較美的一段,是久留米至由布之間。

男爵府

MissMaMa 發表於 18-10-15 18:09
建議Day 2住熊本,然後Day 3坐新幹線去久留米,轉乘由布院之森(久留米--由布院)。想體驗由布院之森,不一 ...

多謝指點,咁要住近熊本站和久留米站方便搭車,請問這兩處有冇酒店推介?
其實第一日落機直接去熊本係咪好啲呢?
HKE復活節假期17/4出發咩價位可以買?而家睇2大1小要9千幾未包行李劃位

珍珠宮

MCL 發表於 18-10-15 19:28

多謝指點,咁要住近熊本站和久留米站方便搭車,請問這兩處有冇 ...

好少人住久留米。沒有酒店推介。我對熊本沒太大興趣,上次去左大半日,但冇留宿。不建議第一日直落熊本,太趕,去到都好晏。博多夜晚比較熱鬧,建議day 1留博多。我呢兩年復活節假期都有去福岡,但並非正紅日,機票價錢,舊年$2100幾,今年$1800幾。

adrio    發表於 18-10-22 11:21

別墅

MCL 發表於 18-10-15 16:31
博多站有兩間Hotel Forza,Hotel Forza Hakata和Hotel Forza hakataeki Hakataguchi
請問有冇人知邊間較新 ...

Hotel Forza Hakata 新少少,但都係相差一年到
我嚟緊去會再住筑紫口forza, 因為貪佢堅係近,過一條小馬路,落雨都唔怕

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MissMaMa 發表於 18-10-15 21:18
好少人住久留米。沒有酒店推介。我對熊本沒太大興趣,上次去左大半日,但冇留宿。不建議第一日直落熊本, ...
請問"機票價錢今年$1800幾" 是指"機票" only? 不包行李劃位嗎? 是否很早 book 機票? Thanks

珍珠宮

dw0501 發表於 18-10-21 02:01
請問"機票價錢今年$1800幾" 是指"機票" only? 不包行李劃位嗎? 是否很早 book 機票? Thanks
...
已包行李,沒劃位。我們習慣不劃位的。

男爵府

HKE 17/4出發都未係紅日要$3xxx,唔知有冇機會落價

首頁

尾頁

跳至