單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地做單親媽媽,除左要返工,每日離家9小時養家外,仲要放工後仆倒返屋企一邊食飯一邊睇功課、同小朋友溫書,放假更要帶小朋友返興趣班,星期日就要煮飯,同小朋友玩,真係每日臨訓前5分鐘先係屬於自己。
我以為已經冇辦法再勁過每日咁既工作量時,點知今日,本來屋企人話幫手帶下小朋友返興趣班,都會突然甩底,我仲要早走去接小朋友返學。

如果可以既,請介紹一D控制情緒既藥俾我,因為我已經不自覺地向小朋友發好大脾氣,但我唔想浪費發脾氣既時間,我只想用盡我每日放工後既時間一分一秒,請教我如何做吧~

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我但願我有時間去做運動呢.........而家連訓都冇時間

仲要睡眠質素好差,每日都訓得唔太好

男爵府

理解一人獨力既千陪辛苦,
故向天下偉大單親媽媽致敬 !

感恩媽媽來分享喜與悲,
這裡釋放自己更勝藥物。

願身體健康才能照顧小孩 !
祝福 !

洋房

回覆樓主:

問自己最想做咩
小朋友的事情,可以放低小小
請半日假或者一日假做自己想做的事
加油。同路人

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 18-10-11 21:23
我地做單親媽媽,除左要返工,每日離家9小時養家外,仲要放工後仆倒返屋企一邊食飯一邊睇功課、同小朋友溫 ...

我同你情況差不多都係在職媽媽,都會控制唔到情緒,每次對小朋友好惡後時都會好內疚,但真係無辦法,只有盡量控制;幸好請左個好的工人姐姐,ㄧ星期有1晚比自己去relax下,做d自己想做既事,同埋平日要返學既時間會安排小朋友準時訓覺,令自己空間多d!你要加油(emoji)(emoji)(emoji)有咩想揾人傾可揾我!(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

唔好比自己太大壓力,小朋友興趣班,係咪佢地真係鍾意?如果唔係唔好比佢地上,辛苦佢地,亦辛苦自己。
行程太趕,自己都會好易忟憎架。
有時睇開少少。
搵日傾下,呻吓。
如果你想,可以大家交流下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

我地做單親媽媽,除左要返工,每日離家9小時養家外,仲要放工後仆倒返屋企一邊食飯一邊睇功課、同小朋友溫 ...

試試問社工啊

複式洋房

同你情況一樣, 不過我都叫有個契媽媽可以幫手湊
但佢黎緊都湊唔到, 我現家都要自己諗辦法
加油

伯爵府

回覆樓主:

有冇相熟朋友幫到手??

大宅

試打去向晴軒
當年我有情緒問題就打去
佢地重轉介去香港基督教家庭服務中心,小朋友同我都分別有社工跟進,佢地好好,試下

真係好辛苦架,明白呀,到大啲就好啲,你會舒服啲,8,9歲啦
加油!

別墅

回覆樓主

加油,搵搵社工傾訴,好明白你的辛苦,你為家庭付出好多,只想小朋友過得好,周圍搵資源幫幫自己吧,你的付出,小朋友將來一定明白

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

放學邊個幫睇仔?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆 heidys 的帖子

工人,如果冇工人,工都返唔到

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好明白你的壓力,我都係過來人,坊間有教會同社署會有人幫到人,需要請PM.
神是信實的!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有時間系自己迫得自己太緊
假期興趣班是否必定要學
可否等孩子再大小小學
等佢自理能力再強d先
我都捱過帶住k3+小二仔階段
既然你都有感吃力攰透
卑自己放慢小小生活節奏
我2個仔仔宜家中一、小五
現在的我卑起當年輕鬆得多
現階段青春期
人生挑戰系不斷
用勇敢心態去面對
加油Jm

複式洋房

當你發現有單親媽媽因為工人打仔,炒左之後連工人都未請到,雖然小朋友返全日幼稚園,但係放4點半,長期靠學校延展或者請鐘點。屋企人支援有限,鐘點又做兩星期就走換黎換去,然後小朋友又病自己請假湊又比上司責備,你會覺得低處未算低。我仲未lum,揾朋友呻下會舒服d,共勉之。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都係工作壓力大,睡眠質素差,仔在校有行為問題,成績又一般,放工對著他好火爆,有時會歇斯底里罵他,罵完又會後悔,真係惡性循環。這些生活不知可捱到何時……

大宅

未請到工人,父母又老了,周圍揾人湊,好慘,仔也覺生活好亂,日日都唔知邊個湊自己,更冇安全感。但是又要保住份工,我都好無奈,真係想喊

珍珠宮

搵人傾下,呻吓. 做運動,食DESERT,同搵DOCTOR幫下手...

首頁

尾頁

跳至