婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

anyuser18 發表於 18-10-25 20:41

其實你老公都話唔駛去

事情係咁既:

我同C6上月新婚, 咁C6個2姑媽一家就移民左去加大拿多年, 2姑媽係自己返黎飲我地呢餐, 同埋順便早D返黎幫個女打點下準備下個月個女回港擺酒既野...

咁其實我同C6都係結完婚過左2星期之後, 62 whatsapp C6話2姑媽個女下月回港結婚擺酒問我地去5去既時候我地先知件事... C6就check下自己個日有冇野做啦! 咁真係有公司project要OT做, 應該去5到, 咁當時C6見佢自己都去5到, 我又5識人, 所以都覆62話我地5去既! 好啦, 咁62個時都係問下原因點解5去啫...

件事以為完, 但過左幾日62就係whatsapp sent左大姑媽同佢講好大段說話比C6睇 (內容大致係話覺得我2個好離譜, 人地2姑媽一家係咁遠返黎宴請親朋, 我地竟然話5去, 好5比面之類既野...) 咁大姑媽之前都幾關照62佢地, 同62關係好好既... 所以62 5想煩同得失大姑媽, 就叫C6盡量啦! 呢個時候99突然殺出話: 其實你(C6)去5到, 你老婆(我)都要去, 要搵人做代表去, 呢D人情世故既野佢(我)咁都5識??... C6個時就話咁佢自己5去, 得個老婆去好奇怪呀? 佢都5識D親戚... BTW, 99好堅持同絕到話個日最多去佢(我)公司車埋佢(我)去囉!!! 佢去就一定架NA... C6見佢爸媽都咁, 講5聽, 所以佢都冇曬辦法... 諗左一陣就同我講話一係同我地到一到就走...

咁其實99都講同做到咁, 難道我真係仲可以掙扎?...
我同C6剛先結婚, 真係咁快就要同男家搞到咁5愉快??...
我都5知要點做先岩...

子爵府

C.yan110 發表於 18-10-26 10:35
事情係咁既:

我同C6上月新婚, 咁C6個2姑媽一家就移民左去加大拿多年, 2姑媽係自己返黎飲我地呢餐, 同埋 ...

你99講到咁,你老公都堅持同你一齊
你唔好儍更更自己走出嚟滿足你99呀!
你老公先係同你最親嗰嗰
開壞咗個頭無運行㗎
唔信我都無你辦法
以後佢大條道理要你單拖出嚟做呢做嗰

你老公好好,你應該跟你老公想法去處理男家嘅事,我覺得

男爵府

回覆 anyuser18 的帖子

我知道同明白你意思~ 多謝你既回覆!!!

所以家下C6話廢事煩, 個日會到一到, 我就跟佢一齊...
同C6共進退~~

子爵府

C.yan110 發表於 18-10-26 12:47

我知道同明白你意思~ 多謝你既回覆!!!

加油呀

嗰日可能又有人留難你要你一個留低㗎

你可以話陪老公ot喺旁邊斟茶遞水,一齊作戰,冇理由自己去飲去玩留個老公返工咁衰女
同老公夾定一齊走囉
祝你順利呀

男爵府

多謝你!!!

上黎呢度傾訴下同聽下有經驗人士意見, 對我呢D新手真係好有用~

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-26 13:02

多謝你!!!

你到時記得一定要同你老公齊上齊落呀,加油呀

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺,有D阿媽真係好onX,夾硬做D野傷大家感情!
我99當年都係,係我同老公岩岩買左樓,最窮困時期,嘈家用,如果佢係等錢用,會死人嘅,我地都可以理解,弊在佢係鬆動,純粹覺得個仔唔可以有老婆無老母嘅心態,去迫家用,好啦~我老公真係最後一毫不留,攞晒出尼,諗住99會心軟,點知99又真係一毫不留咁要晒~我老公番工係完全無錢食飯,99話之佢死~自此,老公話佢記左係心,99唔會再係佢重要嘅人~

男爵府

回覆樓主:

係咁架喇,佢見你攪到結婚,買咁多紅酒,再收埋咁多人情,一定賺好多,每個99多少都會埋怨個仔結婚用咁多錢,你新婚,遲啲你就明

男爵府

sumpo 發表於 18-10-27 01:25
係咁架喇,佢見你攪到結婚,買咁多紅酒,再收埋咁多人情,一定賺好多,每個99多少都會埋怨個仔結婚用咁多錢 ...

真心, 擺15圍, 預每圍2支都5係好過份啫?!! 一陣買得少5夠, 又好話我地招呼不周掃人地興...
話人地前都諗下, 要講下道理...

99成日都夾硬黎... C6講左自己難處都仲要老屈人比錢資助整屋個下都真係不得了!!!!! 99講到話仲讀緊U個女(即C6個妹)都比, 咁擺到明C6都一定都要比啦!!!!! 好痴線!!!!!!!!

同埋男家親戚就大曬, 點解佢地搞咩活動都迫人地一定要join先?... 連呢d 5比人5去既自由都冇, 係咪有病呀???...

咁我係新手, 或者所有野都係我5岩, 我5識做人老婆...

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-27 16:28
真心, 擺15圍, 預每圍2支都5係好過份啫?!! 一陣買得少5夠, 又好話我地招呼不周掃人地興...
話人地前都諗下 ...

我都唔想你諗埋一邊,其實你老公幫你口,夊唔洗同99住已好好架喇
最緊要老公係同自己同一陣線囉
人夾人,好難下下咁合自己心水
你試諗下同一件事,老公認同你同唔認同你,令你嘅感受都可以差好遠
所以老公support自己咪得囉

C.yan110    發表於 18-10-29 09:59

大宅

C.yan110 發表於 18-10-26 10:35
事情係咁既:

我同C6上月新婚, 咁C6個2姑媽一家就移民左去加大拿多年, 2姑媽係自己返黎飲我地呢餐, 同埋 ...

如果二姑媽有去飲你哋嗰餐、無論佢係特登定順路、你哋都真係應該俾返面出席下呀,你同老公商量下、一齊開席時去擺低人情、食兩道菜、就話要趕返公司繼續開工走先。
你99成日吼住啲錢真係好難頂、當啲仔女搖錢樹?佢係咪冇做嘢旨意晒啲仔女?不過好彩你老公都唔係傻仔,知呀媽發錢寒

民房

C.yan110 發表於 18-10-12 11:31
由我第一次拍拖時去老公屋企, 第一眼見到佢媽(即家下99), 已覺得佢係一個超級麻煩既女人(唔知大家信唔信, ...

我奶奶咪又係甘,見襯面就講錢

男爵府

pearluffy 發表於 18-10-29 19:20
如果二姑媽有去飲你哋嗰餐、無論佢係特登定順路、你哋都真係應該俾返面出席下呀,你同老公商量下、一齊開 ...

JM講得岩既, 2姑媽有黎飲我地個餐... 點都要到一到...
我都係諗住同C6食幾道菜就閃人...
飲宴係沙田, 我地住東涌... 真係好5想咁夜先返到屋企... 第2日仲要又一早起身返工... =.="
BTW, 其實我覺得個問係點解個大姑媽要咁多事啫, 又5關佢事, 出咩聲呀?!! 主人家都冇講D乜, 你出乜野聲先? 真係好憎呢D人...

99結左婚之後都冇做野啦! 62開公司仔... 做人一見面開口埋口都係個錢字, 聽到好煩!!!!...
之前有一齊去過旅行, 已經機票酒店我地比(我同C6 5係搵好多錢), 仲要嫌3嫌4, 去到食野仲想都係我地出埋錢... 真心覺得佢真係貪得無厭, 完全5會體諒下人... 點解做人阿媽會咁樣CHUR仔女D錢?... 好變態!!!

男爵府

Candyllss 發表於 18-10-29 19:41
我奶奶咪又係甘,見襯面就講錢

JM你點應對佢? 救教!!! 謝謝!

伯爵府

C.yan110 發表於 18-10-30 10:29
JM講得岩既, 2姑媽有黎飲我地個餐... 點都要到一到...
我都係諗住同C6食幾道菜就閃人...
飲宴係沙田, 我 ...

你 c6 有冇兄弟姊妹可幫你?
我新婚時,99 一星期要足我們出席d 親友食飯、活動成四、五日 (真係 1,3,5,6,7)。佢話要介紹我比親友識下喎因為擺酒唔夠時間, 咁初時我地都應酬下佢。點之佢個個星期都係咁,我們冇晒私人時間又要返工,一個月之後,c6 出聲 say No. 之後99 唔敢再咁過份(因為仔出聲)。

伯爵府

由我第一次拍拖時去老公屋企, 第一眼見到佢媽(即家下99), 已覺得佢係一個超級麻煩既女人(唔知大家信唔信, ...

岩結完婚真係元氣大傷,你老公同佢媽關係好無

男爵府

hamsterma 發表於 18-11-14 21:37
岩結完婚真係元氣大傷,你老公同佢媽關係好無

C6同99關係一般, 普普通通咁~

家下深夜播"義不容情", 99完全就同"雲姨"一模一樣, 講野口吻都係咁咄咄逼人, 語氣個D都一樣... 令人覺得好5舒服...

男爵府

zxzx 發表於 18-11-14 21:07
你 c6 有冇兄弟姊妹可幫你?
我新婚時,99 一星期要足我們出席d 親友食飯、活動成四、五日 (真係 1,3,5 ...

C6有細佬妹, 但佢地都怕左佢地阿媽, 因為太煩~~ =.="

琥珀宮

佢唔抵得你搶左佢個仔走嘛

琥珀宮

做個靚太 發表於 18-10-26 18:21
我都覺,有D阿媽真係好onX,夾硬做D野傷大家感情!
我99當年都係,係我同老公岩岩買左樓,最窮困時期,嘈家 ...

又會有d咁嘅阿媽都有,由得自己個仔冇飯食嘅

首頁

尾頁

跳至