在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

2個女人討論年紀問題非常危險

公爵府

Reneeho 發表於 18-10-18 23:24
2個女人討論年紀問題非常危險

係呀!不過先撩者賤,唔知佢做乜挑戰我尤其年齡,我自問對佢幾好,認真痴線

公爵府

jazmine 發表於 18-10-18 22:33
成件事好好笑

35都叫後生

所以成件事匪夷所思,都唔知佢乜企圖

別墅

回覆樓主:

算啦,聽完就算,唔好激親自己,我都試過,當時31歲,俾個27歲串我3張嘢,有幾次佢:果個呀e同你一樣都係3x架。。。大大聲,驚死其他人聽唔到

公爵府

回覆樓主

個女同事成日話自己「好後生」,但做嘢慢吞吞到.....我四十多熟中女士都自愧不如,唉。

公爵府

justforfun33 發表於 18-10-20 10:25
算啦,聽完就算,唔好激親自己,我都試過,當時31歲,俾個27歲串我3張嘢,有幾次佢:果個呀e同你一樣都係3x ...

痴痴地!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OKC 發表於 18-10-20 11:00
個女同事成日話自己「好後生」,但做嘢慢吞吞到.....我四十多熟中女士都自愧不如,唉。
...

我成日話自己就四張.....唔好爭

瑪瑙宮

佢都算後生? 笑死人咩.

大宅

OKC 發表於 18-10-12 19:16
我四十尾,女同事三十中。

我高級過佢,自問對佢都算好關照及非常友善客氣。

崩口人忌崩口碗,言者無心聽者有意。佢三十幾歲人仲乜都冇,你話佢就嚟攞十年奬佢覺得你串佢老。

男爵府

有些人真的痴的

子爵府

s7824 發表於 18-10-20 19:11
崩口人忌崩口碗,言者無心聽者有意。佢三十幾歲人仲乜都冇,你話佢就嚟攞十年奬佢覺得你串佢老。
...

同意,可能你講"十年"出黎,佢覺得你有骨,不是每個人都喜歡被人提/數住係公司做咗幾耐

公爵府

snow.white 發表於 18-10-21 20:00
同意,可能你講"十年"出黎,佢覺得你有骨,不是每個人都喜歡被人提/數住係公司做咗幾耐
...

如果係咁敏感也無法,能夠係呢份工survive 十年係accomplishment。如果佢覺得係老咁佢做多一年好resign。

男爵府

好明白 我大我同事3年 佢就覺得我老佢好多 痴痴地 成日借意標磅自己90後仲好後生

大宅

我都試過呀,以前有個90後同事成日同新嚟同事 / 同我公司有合作嘅人講我已經過30歲,我一直都有理佢,一笑置之。
後來有次佢又講,點知聽到嘅人回應佢話:「吓?我一路以為你哋兩個差唔多大㗎!」
我嗰下真係噗一聲笑左出嚟,佢當然鬼殺咁嘈鬧個同事啦,點知對方補多句:「咁你應該檢討下。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

忘了忘不了 發表於 18-10-22 21:54
我都試過呀,以前有個90後同事成日同新嚟同事 / 同我公司有合作嘅人講我已經過30歲,我一直都有理佢,一笑 ...

呢個對答好正。

子爵府

OKC 發表於 18-10-22 06:49
如果係咁敏感也無法,能夠係呢份工survive 十年係accomplishment。如果佢覺得係老咁佢做多一年好resign。
...

樓主,

我會話比呢位人知道。站在不同年齡層面,有不同睇法,用五/六十歲 和 二/三十歲 去睇(比对)同一个人當然不同,社會上工作經驗也是。

公爵府

PandaVV 發表於 18-10-23 14:00
樓主,

我會話比呢位人知道。站在不同年齡層面,有不同睇法,用五/六十歲 和 二/三十歲 去睇(比对)同一个 ...

男爵府

有一次,我說那同事是上年紀的,和我對話的同事竟然問是否和我一樣,從簡單對答中,我可以得知,這人是沒禮貌吧!

子爵府

OKC 發表於 18-10-22 06:49
...

建議你多啲從別人角度睇,你自己都好敏感,如果你哋關係係咁好,相信你都唔駛上黎講。諗吓自己待人處事技巧吧

公爵府

snow.white 發表於 18-11-17 20:42
建議你多啲從別人角度睇,你自己都好敏感,如果你哋關係係咁好,相信你都唔駛上黎講。諗吓自己待人處事技 ...

我撫心自問待佢好,佢做野態度麻麻我都呑左,老細同我講佢好有態度問題,鬧又閙過都無乜改善,大家都忍佢;個女同事就話老細因為唔抵得佢後生才話佢...如果佢下下用自己後生些黎話其他女同事但又唔知自己問題,咁係邊個處事技巧有問題?

公司成team廿人都做左十年八年,得一兩個係年資短些,根本個個都知佢做咁耐。

首頁

尾頁

跳至