自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友好慘。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

伯爵府

areyouangry 發表於 18-10-13 17:38
不懂控制自己情緒嘅母親很可怕,禍延下一代。

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

痴線 大人上都驚啦 仲要小朋友
上到去仲要落一層 咁高難度小朋友點得

病果位... 唔識講
總之就痴線
不如唔好生

珍珠宮

bu-b 發表於 18-10-13 17:00
續....
鬧鬧下,又郁手meet下小朋友,小朋友已經喊晒!我心諗,小朋友咁細,虧你放心佢自己上去!跟著,另 ...

細路最慘

侯爵府

第一個,可能去補習班溫測驗追成績,所以唔舒服都迫佢返,不過唔舒服學咩都唔入腦。
第二個,點都唔放心佢自己一個入lift,明知興趣班時間多人排隊,應該預早去到等lift,就算入唔到都係等下一架,唔會遲好多吧。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

幸福真係唔係必然,生於那個唔懂錫小朋友的家庭是災難。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bu-b 發表於 18-10-13 17:11
可能大家覺得好少事,但我自己作為媽媽,見到咁,真係有感而發,要時刻提醒自己,對小朋友、鬧小朋友都要合 ...

唔少事呀!
我都成日提自己說話出口要小心。
好似早排我book左個晨早醫生appointment,但之前嗰晚出街夜左,朝早唔願起身。反而仔女晨早搞掂晒等我,終於我搞到遲大到。

一去到,姑娘話:嘩!乜你咁遲,仲以為你地唔到。

我下意識想出口話:係啦!小朋友搞遲左。點知,我講左"係啦!"時,發覺阿女眼定定望實我點講
於是後面嗰句改左,"最衰自己尋晚玩夜左,又唔肯起身,仔女都搞掂晒叫過我,係我懶,真係唔好意思"

講完,見阿女行開揾位坐
好多時,大人自己想要面,就會賴細路。細路食晒,不好受之餘,將來也會學大人。

伯爵府

Poor kids

複式洋房

回覆樓主:

我都成日係條街見到d媽媽好似小朋友咁發脾氣,
好多大人做左家長其實內心都未長大,
唔識控制自己情緒,
所以出世遇到好慨媽媽好重要

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

茜口口 發表於 18-10-13 23:45
我都成日係條街見到d媽媽好似小朋友咁發脾氣,
好多大人做左家長其實內心都未長大,
唔識控制自己情緒,

有啲真係黑口黑面對住個細
又鬧又meet
個細唔出聲仲會拉住個大人
雖然唔知乜事,但我都會諗佢地點解要生

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

bu-b 發表於 18-10-13 17:11
可能大家覺得好少事,但我自己作為媽媽,見到咁,真係有感而發,要時刻提醒自己,對小朋友、鬧小朋友都要合 ...

我都有同你一樣的諗法!我喺街見到呢d情況都會提醒自己第時唔好咁樣!
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至