3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

三歲九個月專注力差,容易分心,學多個興趣班都比老師投訴,可以去邊度做評估測試?thx

大宅

回覆樓主:

平時多唔多用電子產品?
如果真係有懷疑,可以經西醫轉介排政府評估,或者搵出面私人機構

大宅

emmmacyk 發表於 18-10-14 12:20
平時多唔多用電子產品?
如果真係有懷疑,可以經西醫轉介排政府評估,或者搵出面私人機構
...

平時都甚少比電子產品佢睇,多謝你既建議

複式洋房

可以用一d獎勵的形式,例如你坐喺到30分鐘做咩咩咩,之後會有一個貼紙,集齊幾多個就可以點啦咁樣都可以令小朋友有motivation去做,其實專注力喺一個習慣,可以經常做,就會習慣專注,Attention deficit的小朋友都可以咁樣訓練,而我都幾推介去一d訓練專注力的地方做,當然唔係就咁串珠仔,喺會有一系列融入學習的活動,因為最緊要令佢習慣學習時專注,我知有公司喺咁樣做,同埋有一部測腦電波嘅機(因為專注力關腦電波事),去知道小朋友做緊咩時會專注,有唔同的數據,同有專業人士做consultation,從而比適合佢的野去訓練,家長可以search下。

大宅

Dannyw0601 發表於 18-10-16 10:49
可以用一d獎勵的形式,例如你坐喺到30分鐘做咩咩咩,之後會有一個貼紙,集齊幾多個就可以點啦咁樣都可以令 ...

多謝你回覆,請問有咩公司可否介紹我嗎?我對呢方面一D認識都冇

複式洋房

回覆 qqbaby8288 的帖子

你喺純覺得小朋友專注力差,定驚佢有adhd?

大宅

qqbaby8288 發表於 18-10-13 22:22
三歲九個月專注力差,容易分心,學多個興趣班都比老師投訴,可以去邊度做評估測試?thx
...

我以前係幼師,三歲九個月都係係k1,專注力最多維持十五到二十分鐘。你安排多個興趣班,事實那些真是"興趣"?

男爵府

qqbaby8288 發表於 18-10-13 22:22
...

我4歲3個月 同樣比老師投訴 真係必須做評估?

男爵府

Dannyw0601 發表於 18-10-16 17:31

adhd我都驚,專注力差我驚日後影響學習。

大宅

Dannyw0601 發表於 18-10-16 17:31

我覺得我女專注力差,比較好動坐唔定冇時停,皮氣又差,好難教,唔知有無需要做評估,因為早D 知可以早D治療

複式洋房

我覺得如果唔喺太嚴重,可以唔需要去做評估住,再觀察一下,反而,可以去一d我之前講嘅可以測腦電波,從而知道做邊d野比較專注,再度身訂造訓練內容個d,比較有效。
因為其實唔同人,有唔同方法訓練專注。

複式洋房

回覆 bchuma 的帖子

我覺得如果唔喺太嚴重,可以唔需要去做評估住,再觀察一下,反而,可以去一d我之前講嘅可以測腦電波,從而知道做邊d野比較專注,再度身訂造訓練內容個d,比較有效。
因為其實唔同人,有唔同方法訓練專注。

大宅

Dannyw0601 發表於 18-10-17 00:28

我覺得如果唔喺太嚴重,可以唔需要去做評估住,再觀察一下,反而,可以去一d我之前講 ...

邊度測腦電波,可以pm 嗎

男爵府

Dannyw0601 發表於 18-10-17 00:28

我覺得如果唔喺太嚴重,可以唔需要去做評估住,再觀察一下,反而,可以去一d我之前講 ...

一個半小時嘅課程走神10次 ,平均十分鐘走神1次,頭先老師係咁講,我先生堅持無問題。

複式洋房

okok

複式洋房

我覺得唔需要特別去測,不過如果想訓練下專注力都ok的,百利而無一害

男爵府

Dannyw0601 發表於 18-10-18 14:41

我覺得唔需要特別去測,不過如果想訓練下專注力都ok的,百利而無一害 ...

同意 你呢個講法訓練專注力都係好事

複式洋房

bchuma 發表於 18-10-18 22:23
同意 你呢個講法訓練專注力都係好事

度身訂造的公司尤其好

男爵府

Dannyw0601 發表於 18-10-18 22:27
度身訂造的公司尤其好

好啦 我留意下 多谢

複式洋房

我都想知邊到有呢d度身訂造堂,可以pm我嗎?

首頁

尾頁

跳至