自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果肯做, 肯學, 我會博吓, 因為佢唔會成日諗住跳曹唔做.
只要你俾時間教佢, 佢又肯學, 到時可以自動波, 你不用講野佢都會做了.
我宜家個工人, 我一日都無同佢講五句野.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

原本我都覺無問題,但諗諗下,如果佢真係完全聽唔到,得自己一個係屋企,火燭點算

子爵府

如果要湊小朋友就換個個

伯爵府

BOBO128 發表於 18-10-13 23:43
我細佬同你遭遇差不多, 她的工人是聾啞, 請她時他也不知道, 但來到香港, 好怕羞, 不正面望任何人, 沒有講 ...

Agree

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Kenise-mama 發表於 18-10-13 23:32
如果唔洗照顧小朋友
工作態度係好
我覺得無乜問題

認同

男爵府

回覆樓主:

我唔會要!火燭都唔識走!咁你D仔女咪好危險!

侯爵府

ope 發表於 18-10-13 23:13
想請一個姐姐代替家裏極串的舊姐姐,點知來了第一天的夜晚發現新姐姐「撞聾」

她説她原本住呂宋海峽,小時 ...

冇小朋友我會觀察吓先,如要凑細路就no……

子爵府

ope 發表於 18-10-13 23:13
想請一個姐姐代替家裏極串的舊姐姐,點知來了第一天的夜晚發現新姐姐「撞聾」

她説她原本住呂宋海峽,小時 ...

你個agent... 叫sindy?

我有接觸過經典agent叫sindy,介紹工人比我,叫我自己video call佢,個工人又係只會hello... 跟住就聳聳肩⋯⋯hello? 話Wi-Fi收唔到 我無要

同一agent介紹第二個工人比我,我睇完resume就問agent好basic嘅問題,佢超不耐煩,叫我自己問工人啦 成日想塞d無經驗嘅比我,又拋我話我屋企唔會有香港姐姐想做,串爆!

侯爵府

牛年勳章

好明顯agent有責任啦

男爵府

無可能留佢喎 錢銀事小 小朋友安全同家居意外事大小朋友打鬧、跌落地求救、火警、屋企電器提示、第日靠佢接送返放學點同佢交流?

伯爵府

ope 發表於 18-10-13 23:14
她是勁大氣力,叫她抹車,她把車的側鏡也扭彎了,給她拿去抹車的膠筒,手抽也彎了,她說她以前是要撒網捕魚 ...

我爸爸好請過幾個工人,最好一個做7年,初期都係咁,整壞整爛好多嘢但態度好好,好快漸見改善,如果佢態度好肯學,比機會佢啦。佢有4個小朋友,有家庭負擔,有機會好努力,不過都係一句害人之心不可有,防人之心不可無,好好保管財物。

伯爵府

呢個工人一定唔會要!我請工人係想幫輕自己,佢聽唔到,真係好大問題!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果聽話肯做又搵到方法溝通,我會留

不過樓上講得岩,要考慮請佢的目的為何,一般清潔煮食尚可,如湊細路老人可能就唔太適合了

男爵府

melody228 發表於 18-10-14 23:47
如果聽話肯做又搵到方法溝通,我會留

不過樓上講得岩,要考慮請佢的目的為何,一般清潔煮食尚可,如湊細路 ...

呢個要用多d時間教導。我會再觀察一下。可能train 多幾個月會上手,我會留。請個新的,一樣有其他問題。如果太蠢,頻頻出現大問題。真要考慮一下。

男爵府

回覆樓主:

如果佢聽教,心地善良,態度好我會比佢留低

伯爵府

反正都到左,俾兩個月時間大家,唔得先炒

別墅

ope 發表於 18-10-13 23:26
她來自好鄉下的地方,我在地圖也找不到,她很難才有路費來香港搏一搏,我也不想玩佢,但她同我講的話也不 ...

我有啲有錢親戚,專登請呢啲聾啞人士, 一來因為佢哋勤力,二來因為佢哋好多秘密唔俾得人知, 佢哋覺得聾啞人士就夠安全

首頁

尾頁

跳至