自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

番茄炒蛋 發表於 18-10-14 00:37
我都覺有少少偏心。兩個一齊讀私校,然後姊姊係出邊搵課程去上,職業治療師又好,非牟利機構開辦嘅課程又 ...

家姐有私校收?機會係微乎其微
出面上嘅SEN課程,每日上的話係好很貴,貴到我地負擔唔起
家姐排到SEN位前,我都有自己比錢一星期上一次
貴得嚟仲要無用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

係偏心。

大宅

你啱!
唔同能力讀唔同學校,行唔同嘅路,正常!
好多兄弟姊妹,就算無sen,好多時都能力不同。

水晶宮

blinkgogo 發表於 18-10-14 06:59

佢知個女SEN

我明白, 亦理解。

同老公講, 現階段都係比阿仔嘗試, 考唔考到都係未知之數。

比阿仔讀所謂好d學校, 只希望阿仔有好將在來(按照你老公想法) 及經濟能力, 都可以照顧自己家姐。 因為將來你地百年歸老, 而家姐無結婚既話, 邊個去照顧佢呢?

你現在咁做都係為家姐打算之一。

天空之城, 快樂之地

男爵府

lokyee2008 發表於 18-10-14 01:25
因材施教,好正路woo

就算唔係sen, 兄弟姊妹都會唔同性格,自己最清楚自己仔女的優點缺點,唔係要搵最叻 ...

係啦
先唔好講呢個世界本身就唔公平
揀學校,唔係公唔公平嘅問題,係適唔適合
家姐女仔,我買好多髮夾、衫、鞋比佢
細佬著家姐舊衫玩舊玩具
咁又點計?根本就係無得計

男爵府

redhot 發表於 18-10-14 01:28
照比細仔一個機會先,又未必考到,考到就比佢讀。你預返一筆相同金額嘅錢,比亞女上訓練又好額外補習又好 ...

係,我尋日嚮我老公鬧我之前咁啱幫家姐搵緊跳舞、畫畫興趣班
發掘佢其他才能
我老公呢點都無野反駁我
我亦都解釋公唔公平唔係淨係講擺幾多錢嚮佢地身上
但佢有咁嘅concept ,我唯有比家姐上啲好貴嘅興趣班,等我老公心理上平衡啲
但佢都未係好接受

大宅

2024年龍年勳章

blinkgogo 發表於 18-10-14 07:15
係,我尋日嚮我老公鬧我之前咁啱幫家姐搵緊跳舞、畫畫興趣班
發掘佢其他才能
我老公呢點都無野反駁我

先唔講偏唔偏心問題,
想知你老公成日只識話你,佢有冇幫手搵過學校、課程,了解Sen其實係點?
覺得佢好似乜都唔理只係不停去話你
任何事都平常心

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

唔覺偏心,我都兩個女,大女讀學券幼、二線津小,細女讀龍校私幼,如無意外都大機會直上私小,我偏心咩?阿大自細多栽培,週圍帶佢考k考小,次次10間以上,自問做足功夫,佢考唔到有咩辦法?佢雖然唔係sen,但喺二線津小大人細路都唔係輕鬆,叫做適合佢。到我細女,栽培冇阿大咁多,冇咁滯,考k我同佢考咗3間咋,佢考到一間好學校難道我唔俾佢去?我已經覺得對阿細唔住,都係工人湊多,我要顧住大女,冇咩理阿細,我老公成日話阿細好慘,理得少,啲嘢又二手... 如果我抹煞佢個嘅機會,我覺得衰到貼地

男爵府

秋天與楓葉 發表於 18-10-14 02:19
係偏心.....
唔覺得細佬讀私校同因材施教有關,嚟緊先報n班咁細佬得一歲幾,點睇到一歲仔資質適合讀私校?
...

我睇唔到佢適合私校,所以我現階段乜類型學校都報
純因爲家姐讀邊間,細佬讀邊間就係愚昧
老公都話其他人會覺得我偏心
一、我可以解釋,佢地唔接受就算
二、我唔會因爲怕其他人點睇而影響決定
三、我老爺潮州人就真係偏心細佬,呢點我老公自己都同意
所謂屋企人,我地搬屋又反對,請工人姐姐又反對,餵人奶又反對,行blw又反對,戒奶又反對
我已經開始解釋都費時,我先係阿媽,我想老公支持就夠
家姐女仔,我買好多野比家姐,細佬著舊衫玩舊玩具
我擺九成時間陪家姐,因為佢demanding,同時因為細佬唔識爭,唔通我又怕將來細佬怪我咩

男爵府

彩女 發表於 18-10-14 07:22
先唔講偏唔偏心問題,
想知你老公成日只識話你,佢有冇幫手搵過學校、課程,了解Sen其實係點?
覺得佢好似 ...

係!男人,唔幫手都算,唔好阻住哂!
學費我都可以自己比

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

你c6淨係睇表面, 都無認真了解過!
放下自在

侯爵府

醒目開學勳章

冇偏心。

只是因材施教。

如果細佬能力足夠應付私校課程又考到,家長經濟許可就一定支持。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

blinkgogo 發表於 18-10-13 23:41
大女SEN讀政府兼收學校,間學校每班有1-2個SEN學生,其他同學正常
細仔出年N我同佢報私校,只係報名,人地 ...

我覺得你嘅諗法無問題。因材施教,無話偏心。如果大女係讀私校,細仔考唔入私校要讀官校,咁老公會唔會為公平要大女轉去細佬嘅官校,或者年年要細仔試插姐姐間私校? (你老公以為想讀就有得讀?現在私校都唔易考㗎! 閒閒地幾千人爭百零個位。)

佢講嘅係待遇上要俾同一樣嘅公平,但無考慮過待遇上嘅公平仲有因應能力俾適當嘅嘢俾佢地。我當真係兩姐弟讀同一間,然後有日發現原來大女在音樂方面表演出眾,有間音樂學校收佢。咁老公會唔會為公平而唔俾大女轉校去發展所長呢?

十隻手指有長短,盡量因應小朋友個別情況提供最適合佢嘅教育,難道要貫上偏心的罪名?

男爵府

醒目開學勳章

blinkgogo 發表於 18-10-13 23:41
大女SEN讀政府兼收學校,間學校每班有1-2個SEN學生,其他同學正常
細仔出年N我同佢報私校,只係報名,人地 ...

我唔覺偏心,我相信媽媽係家姐身上投放左唔少錢做訓練!!( 講真,做過職業治療/言語治療都講緊$800/900蚊 45分鐘!!) 仲要放係平時家居訓練等放既時間俾弟弟仲要長! normal 家長完全唔明白 做訓練等於倒錢落海~ 唔係講緊學樣興趣班2,300蚊一堂~
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

番茄炒蛋 發表於 18-10-14 00:37
我都覺有少少偏心。兩個一齊讀私校,然後姊姊係出邊搵課程去上,職業治療師又好,非牟利機構開辦嘅課程又 ...

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

因材施教,對現在情況算是方法,但其實行為上,因優秀而獲得更大資源,資源不平均就算是偏向一方。
所以呢個世界點會有公平,學上面jm講,一出世就註定有差別。

大宅

我覺得樓主諗法正常
反而夾硬要兩個小朋友步伐一致先唔公平

禁止訪問

子爵府

你咁做冇問題丫。
姐姐情況特殊,選擇(尤其在香港)比較少,能為佢找到學校可以有資源教育佢已經唔錯。細佬冇label, 報學校選擇多,找一間佢又鍾意你又覺好咪得囉。
請你老公唔好assume姐姐第日會冇成就,人人都可以睇死姐姐,做父母絕對不能!而且呢種諗法真的錯到不行。世上幾多特殊兒童同成人有著非凡成就,佢冇留意嗎?
同埋建議下你,那種治療一星期只做一次係見效很慢的,要密集去做,起碼一星期三四次才有明顯些的進步架。不過那價錢真真切切貴到冇命。
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至