夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

blnc 發表於 18-10-14 12:38
我地結婚20幾年,2個小朋友,在大仔5歲時比我發現有個避孕套,當時問他佢話是朋友放在佢度,(只係找到避孕 ...

其實都10年啦,假如響10年裡面你老公都無其他女人,你有無考慮一下比個機會大家?我係一個過來人,我10幾年前離婚,原因都係一樣,第三者,當時我大仔5歲,而家17歲,我而家接埋大仔一齊住,但我想話你知,其實對小朋友影響真係好大,雖然他無明講,但他心裡面有自卑感,可能太細個父母離婚,對他EQ上話多話少彌補不了,我前夫同我先生對我大仔係好好,但我發現原來小朋友影響唔係你想通過彌補就可以,所以你真係考慮清楚,有時侯今天你覺得係爸爸媽媽關係,但可能當失去才發現有感情,起碼有親情,一個決定會影響你同小朋友一生,真心考慮清楚,畢竟已經10年前,要活在當下

男爵府

blnc 發表於 18-10-14 12:38
我地結婚20幾年,2個小朋友,在大仔5歲時比我發現有個避孕套,當時問他佢話是朋友放在佢度,(只係找到避孕 ...

假如你老公有第三者係發生響今天,而個女人又纏住,自己老公又個心野左,咁樣我會建議你離婚,因為放過自己,同樣比條新路自己,無乜大不了,但而家係10年前,講真有可能你老公已經忘記左,可能你會話忘記點會留下證據,其實我反而覺得正因為已經唔上心先忘記仲有野沒有扔,人都係咁樣,你在乎時候會左收右收,唔在乎就一二邊,你咪當你老公叫外賣囉,吃完左就掉啦,唔通你仲記得10年前你叫左乜外賣咩!

子爵府

回覆樓主:

其實樓主對老公仲有無感情?
無的話,放生自己,仔女大咗,搵返自己人生
有的話,件事都發生咗十年
諗諗呢段時間佢有無為個家付出
佢有無為你付出
是否值得你俾多次機會?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果批情信之前放在公司,
十幾年都唔捨得丟,
代表乜?
轉工清locker都唔丟,
死都要收藏在背囊,
代表乜?
樓主老公衰就衰硬,
但離唔離婚,
要睇佢平時點對樓主,
和個家是否需要佢。

大宅

引用:Quote:laulaucat+發表於+18-10-17+02:21+你

原帖由 blnc 於 18-10-17 發表
我就係咁諗……既然唔捨得掉封信即是仲依戀段情啦!
第2晚我地再傾時,佢同我講保証唔會再發生,唉…點保 ...
如果係咁,佢都叫做有挽留你嘅...同埋算係有行動(主動幫手做家務),總好過得把口冇行動。

你有冇機會自己去個小旅行,離開c6仔女幾日,休息一下,放空自己,想一想未來5年、10年你想點過,離婚獨自生活是否忍受得到。
我份人比較自私,覺得就算有家庭有仔女,都唔代表冇咗自己,冇必要委曲求全。不過仔女係你有份決定生出嚟,理應要先照顧好仔女,盡量減少對佢哋日常生活嘅影響。講真,完全冇影響係冇可能,唯有盡力而為。而且為咗畀仔女「完整家庭」而勉強同c6在一起,真係唔會影響佢哋成長?我覺得見仁見智,視乎你點引導佢哋。
無論如何,承受嗰個係你,所以你要聆聽你內心深處其實想點,而唔係其他人對你嘅睇法。你識得對自己好,照顧好自己身心,先有能力照顧子女生活。
其實人到中年,都係求穩定,唔想冒險,唔想改變;只不過想有個伴,食飯有人陪,生病有人理,有商有量,有講有笑。
你嘅要求係點、你c6係唔係理想人選,你自己最清楚。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我呢d咁既男人要為佢做過既野承擔返個後果

臨孤獨一世,無仔送終

唔係背叛完妻子又當無事發生過

別墅

laulaucat 發表於 18-10-17 16:42
如果係咁,佢都叫做有挽留你嘅...同埋算係有行動(主動幫手做家務),總好過得把口冇行動。

你有冇機會自 ...

伯爵府

好欣賞妳的當機立斷
用妳現在狀況,我也會跟妳一樣,離婚,
免自己活在過去沉痛記憶裡,攪到自己有抑鬱病,
撇掉呢個男人,自得其樂過生活。
過好,每一天!

別墅

fishwawa 發表於 18-10-18 08:51
好欣賞妳的當機立斷
用妳現在狀況,我也會跟妳一樣,離婚,
免自己活在過去沉痛記憶裡,攪到自己 ...

我可能令你失望,當其時真係好嬲好嬲,但過後諗到好多野,真係要考慮清楚,例如:兩個仔的心理,自己既前路……,到現在呢刻我都是在觀察中,今次的籌碼在自己手所以可以考慮清楚,講真……話哂相識30年,真的無咁易放底

伯爵府

傻既,
只要好好愛自己,對自己負責,咩決定都支持妳。

如果選擇原諒,就千萬不要再提舊事,
眼淚心裡流...自己承受。

過好,每一天!

別墅

fishwawa 發表於 18-10-18 12:05
傻既,
只要好好愛自己,對自己負責,咩決定都支持妳。

多謝

別墅

blnc 發表於 18-10-18 12:06
多謝

如果選擇原諒,就要積極尋求辦法改善夫妻關係,忘記過去,努力面前。加油!

別墅

Itsaniceday 發表於 18-10-18 23:17
如果選擇原諒,就要積極尋求辦法改善夫妻關係,忘記過去,努力面前。加油!
...

我想了一個好絕的解決辦法,希望成功

大宅

blnc 發表於 18-10-18 23:19

是什麼?

珍珠宮

回覆樓主:

當時你沒有揭發是你錯過了機會, 那就是等於給了自己的老公有改過的機會吧!雖然那一刻會很傷心, 但畢竟也是10年多的事了,你自問這10年來佢對你同孩子好嗎?好就是已經知錯了,就讓它過去吧!反正孩子也小. 不如就再給你老公10年的機會吧!對自己, 對孩子也是一件好事. 以前的那個10年你也不是活得好好嗎?若我是你就算了!

大宅

blnc 發表於 18-10-18 23:19

係咪同錢有關

大宅

好媽媽勳章

blnc 發表於 18-10-18 09:56
我可能令你失望,當其時真係好嬲好嬲,但過後諗到好多野,真係要考慮清楚,例如:兩個仔的心理,自己既前路 ...

明白的,始終對左咁多年。但你要學識保護自己,男人未去到瞓係病床一日佢地都會繼續玩,欠既係機會。

大宅

真係好恐怖,好多時另一半都信唔過

別墅

babyhi 發表於 18-10-19 10:22
明白的,始終對左咁多年。但你要學識保護自己,男人未去到瞓係病床一日佢地都會繼續玩,欠既係機會。

所以我地好多野都唔好依靠男人,獨立些……有事時不會沒有他生活唔到,只有他失去我地就一無所有

別墅

jaymima 發表於 18-10-19 00:31
係咪同錢有關

不是

首頁

尾頁

跳至