跳至

首頁

尾頁

大宅

daisy324 發表於 18-10-28 23:06
回覆 jophy 的帖子

我申請配偶簽證個陣用左1年3個月,當時同老公育有一子,直接出PR ...
請問你自己攪嗎? 大約用幾錢? 我考慮緊用唔用agent, 問左一間收 25000 已經平過其他, 有部份費用仍要自己比. Visa 加左價要 Au 7000

另外, PR 批出後是否一年內要去, 5 年內住4 年?

Thanks

大宅

回覆 banaivy 的帖子

我初初同你諗一樣,收下息過日子,但過咗一段搵唔到工嘅日子,就覺得人生冇乜寄託。澳洲莫講話工,interview 都難,覺得自己成個廢人。要我放下身段,做體力餐館又接受唔到。最大鑊係自己同社會脫節。之後同呀仔傾將來做乜工,佢話想學爸爸做包租工。

係香港,樓細3/4,冇車,所有食物貴和細份。冇陽光海灘,國際學校貴。其實有兩個好處,一父毌,二 career, 留意不是錢,係工作前途。.

複式洋房

gingerrice 發表於 18-10-31 12:51
請問你自己攪嗎? 大約用幾錢? 我考慮緊用唔用agent, 問左一間收 25000 已經平過其他, 有部份費用仍要自己比 ...

我揾agent搞的,都係25000左右,不過最後好多野都係我老公自己寫,寫完agent睇下,visa费係AUD7000沒錯

批左之後會send email比你,話你知幾號前要登陸一次,有時不一定一年,我批左后3个月之內要去,因為body check 3个月後過期。
應該係5年住2年便可以續PR

男爵府

回覆 airforce1 的帖子

當小朋友問到你工作時,可能會比較難答,好多移民之前是高職位的,放下身段,絕非易事,做文職還可,做勞動工作在中年人是好辛苦的,我同先生都找到工作,生活無咁悶.

別墅

daisy324 發表於 18-10-28 23:06

我申請配偶簽證個陣用左1年3個月,當時同老公育有一子,直接出PR ...

請問申請配偶簽證,配偶需要在澳嗎?

大宅

littletwinsma 發表於 18-11-10 06:07

可onshore同offshore申請都得

別墅

KHBaba 發表於 18-11-10 09:19
可onshore同offshore申請都得

明白,謝謝告知

大宅

onshore offshore 價錢有點不同

伯爵府

時間也不同

別墅

littleT 發表於 18-11-10 23:52
時間也不同

onshore會快啲平啲?

複式洋房

littletwinsma 發表於 18-11-10 06:07

不需要啊,我老公同我申請時都不在,offshore

大宅

回覆 gingerrice 的帖子

如果你老公同小朋友都係有澳洲籍,可以自己搞就得啦唔晒錢俾agent!我們一家剛到澳洲,我之前PR過期10年都係自己再搞簽證

大宅

回覆 littleT 的帖子

我老公25年前回流返香港工作,現在我們剛到澳洲,我小朋友準備上大學另一個上高中,我同老公都有些後悔遲咗過嚟,我們應該早10年前過嚟是比較適合小朋友!

大宅

我是太太15年前申請兩個月已批PR,之前上網睇別人申請都係五六個月批PR, 但應該要證明你有意永久在澳洲居住!今次我申請RRV反澳洲,要寫明有意在澳洲生活!

伯爵府

ltdcorp 發表於 18-11-14 15:14

我老公25年前回流返香港工作,現在我們剛到澳洲,我小朋友準備上大學另一個上高中, ...

你介意否話我知咩年齡層及你返回澳洲搵到工嗎? 難揾嗎?

伯爵府

littletwinsma 發表於 18-11-12 05:44
onshore會快啲平啲?

應該 offshore 快d因我老公朋友係 onshore , 佢哋話幔d。

我會搞 offshore如決定過去

大宅

我們已過50,我唔打算搵嘢做, 我應該都找不到工作,如果找工作都是幫人湊小朋友!我先生公司在澳洲有分公司所以都不太擔心!由於澳洲稅重所以整體收入會比香港少!發覺住這裏消費比較少,雖然物價比較貴,或可能我們在香港消費比較高!如果有一技之長,聽別人講應該四十歲都找到工作,過50就難!所以早上來是比較好!除非在香港有很高的收入!

子爵府

回覆樓主

可以樓主嗰代比較辛苦,因為有得比較外國與香港的分別,但你的仔女以及佢地的後代冇咗香港的比較,佢地會極易融入當地的生活。
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

大宅

如果你想申請配偶簽證可以自己搞,越遲辦費用越貴,這兩年盡量儲錢, 準備多啲流動資金過來澳洲,我們剛到步,其實開支好大,買傢俬電器及貨櫃來澳洲等,小朋友在這裏讀書全部政府,政府學校有好有唔好同香港一樣,只看你小朋友能力!至於直資及私校香港都係比較好這裏都是一樣,我小朋友在香港不是讀國際學校都是讀直資嘅學校, 他們來到這裏英文完全冇問題!反而我要適應!至於搵工作聽聞人工會比香港低及稅重!所以如果尚未有工作就需要預備多一些流動資金作為生活費!
再寫,我是第一次墨爾本生活感覺很好,雖然買嘢沒有在香港方便,去每一道地方都要開車,但環境及人物都好隨和舒服,墨爾本比起雪梨,我會喜歡墨爾本多一些!

伯爵府

ltdcorp 發表於 18-11-16 09:19

如果你想申請配偶簽證可以自己搞,越遲辦費用越貴,這兩年盡量儲錢, 準備多啲流動資 ...

我只擔心揾工

首頁

尾頁

跳至