跳至

首頁

尾頁

別墅

有無家長可以分享下呢兩間幼稚園n班面試會大概問d咩問題?
問題會以英文問多定中文問多呢?

大宅

回覆 chusze 的帖子

新一代 2年前in ...唔知幫唔幫到你...
part 1 - 家長同小朋友入課室..埋枱玩積木同玩具, 有個老師會一齊, 然後老師會問下小朋友問題, 睇下小朋友答唔答
基本上我仔係無答過問題, 但老師既問題佢都有反應 (全中文)

part 2 - 同一間課室, 小朋友排排坐, 家長坐後面, 英文老師播歌, 睇小朋友會唔會一齊唱一齊跳.

完左,老師送禮物比小朋友

基本上我仔無講過任何野...只係有落手玩..同埋跟住老師跳舞...咁就收左.. 當然玩完part 1 佢有推返好張櫈仔...

大宅

回覆樓主:

上年in sunkids n班時
2位家長帶小朋友入同一間房 爸爸另外見一位老師
媽媽同小朋友見一位老師
老師都係問下小朋友叫咩名 顏色
另外做一啲指令 識唔識用柸飲水
比餅小朋友識唔識分享

爸爸未in完 媽媽就同小朋友去另一間房
放左啲玩具 比小朋友自由玩
間房有2-4位外籍老師睇住 引下小朋友一齊玩
我諗係睇下小朋友肯唔肯同佢地玩

我仔仔當時唔太識講野 冇答過問題 但做晒啲指令
最後收左

複式洋房

cherry1124 發表於 18-10-16 10:51
媽媽同小朋友見一位老師

想問爸爸會in 咩?

別墅

Bearbearsharon 發表於 18-10-15 17:06

新一代 2年前in ...唔知幫唔幫到你...

唔該你。
我仔仔現時20m大,仲未識講野
你小朋友最後有無入到新一代?學校好嗎?

別墅

cherry1124 發表於 18-10-16 10:51
媽媽同小朋友見一位老師

可唔可以分享下家長in 會問d咩問題?

大宅

我仔細B, in果時都唔係太識講野, 所以基本上都無出過聲. 不過只要老師同佢玩, 小朋友有反應就OK.
我仔今年K2, 整體黎講返學都好開心, 同埋鍾意返. 但呢間學校就比較谷, 要睇家長接唔接受. 我仔K1時老師話要求家長同佢溫書, 我自己都接受唔到.

洋房

回覆樓主:

Sunkids一個家長答問卷,一個家長陪小朋友分別見普通話老師同英文老師。普通話老師都係俾啲積本佢疊下,俾啲杯碟佢睇下佢知唔知點用,仲有一啲簡單tasks睇下小朋友點玩。英文嗰part就老師聊佢傾下偈玩下,不過我小朋友英文嗰個房就爆喊得好緊要,敗走。

洋房

回覆樓主:

上年in 新一代N, 其實都同一般幼稚園in N差不多,老師俾幾個tasks阿囡去做,唔係特別刁鑽,小朋友做到會讚佢叻叻,然後問媽媽一啲簡單日常照顧嘅問題。

別墅

Bearbearsharon 發表於 18-10-18 11:00

我仔細B, in果時都唔係太識講野, 所以基本上都無出過聲. 不過只要老師同佢玩, 小朋 ...

K1已經要温書
咁你小朋友現時英文如何?平時屋企用英文溝通嗎?

別墅

AChuimama 發表於 18-10-18 13:59
Sunkids一個家長答問卷,一個家長陪小朋友分別見普通話老師同英文老師。普通話老師都係俾啲積本佢疊下,俾 ...

咁小朋友果part 聽落都幾容易
唔該哂你

別墅

AChuimama 發表於 18-10-18 14:01
上年in 新一代N, 其實都同一般幼稚園in N差不多,老師俾幾個tasks阿囡去做,唔係特別刁鑽,小朋友做到會讚 ...

希望今年都唔會刁鑽
唔該哂你呀

大宅

係..所以當時唔慣既係我..而唔係小朋友..我地係屋企講廣東話,無姐姐, 阿仔句子唔係識好多..但英文字就可以講好多...

複式洋房

AChuimama 發表於 18-10-18 13:59
Sunkids一個家長答問卷,一個家長陪小朋友分別見普通話老師同英文老師。普通話老師都係俾啲積本佢疊下,俾 ...

要同普通話/英文老師交流嗎?佢地會唔會問我問題架?

複式洋房

chusze 發表於 18-10-14 18:35
有無家長可以分享下呢兩間幼稚園n班面試會大概問d咩問題?
問題會以英文問多定中文問多呢?

我上年in過sunkids N班
其實好明顯佢地係in家長
家長問卷同對答係會即時比分
小朋友就算做岩哂野 家長問卷做得唔好
其實都唔會收 本身好想小朋友讀 可惜自問問卷答得唔係甘好 佢D問題都唔知點答(emoji) 所以結局係完全reject 但我好肯定我個小朋友做岩哂指令所以對佢地學校係有小小失望架
不過我個人係真係覺得佢地個環境同語文方面幾好~

洋房

LovelyCharlotte 發表於 18-10-19 19:36
要同普通話/英文老師交流嗎?佢地會唔會問我問題架?

主要係觀察小朋友。。。陪玩嘅家長唔使答太多,不過對方若問起都要講到嘢啦。

別墅

lazyee520 發表於 18-10-21 21:31

我上年in過sunkids N班

in家長我本身講野唔多叻.....再加上interview果日老公唔得閒,要老爺陪。會唔會扣分架
麻煩你可唔可以分享下佢d問題?好難答?要英文作答嗎?

複式洋房

chusze 發表於 18-10-22 21:53
in家長我本身講野唔多叻.....再加上interview果日老公唔得閒,要老爺陪。會唔會扣分架:sickmilk ...

其實我本人都講野唔叻 一心諗住老公對老師 點知小朋友一入到學校就要痴住爸爸 佢地又急要即刻分邊個陪玩 邊個答問題
就甘我就推左去答問題 真心果一刻個腦空白

開頭問D正路問題~ eg 點解揀佢地呀etc
跟住就問D假設性問題
如果你小朋友係學校打人 作為父母要點做 要即答! 跟住話咩之後都發現繼續打人呢 甘你點做~ 又要即答!
又問小朋友學習跟唔上家長又會點做 家長又要點配合~要即答wo

我之後同返D朋友傾 佢地話要答到話會搵醫生睇下小朋友先叫岩 我心諗我唔會覺得要嚴重到去睇醫生

不過呢間學校係好的
只係媽媽我答得太差~哎~

大宅

請問大家之前有無去過Sunkids Open day? 小朋友應該著咩衫去?

別墅

lazyee520 發表於 18-10-23 19:10
其實我本人都講野唔叻 一心諗住老公對老師 點知小朋友一入到學校就要痴住爸爸 佢地又急要即刻分邊個陪玩 ...

唔該哂你! d問題好有用 希望到時唔會太難啦
Thank you so much!

首頁

尾頁

跳至