想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公好想要小朋友,生小朋友費用要幾多?
雖然話平有平養⋯⋯平⋯⋯可以有幾平呢

男爵府

starsloverss 發表於 18-10-14 18:43
...

老實講又真係豐檢由人, 睇你有幾有要求/無要求, 但當然點平無幾千蚊都養唔起

別墅

cavy0511 發表於 18-10-14 19:12
老實講又真係豐檢由人, 睇你有幾有要求/無要求, 但當然點平無幾千蚊都養唔起
...

嬰兒用品每月佔幾多錢呢(emoji)

水晶宮

starsloverss 發表於 18-10-14 19:53

其實真係好難講。有啲人可以洗好多好多錢。有啲可以好慳。我儘量慳,主要唔想浪費地球資源。

初生尿片棉花我諗一個月四百幾五百左右。我等小朋友大啲先開始用尿布。我自己全人奶,冇奶粉開支,慳好多。衣服、嬰兒床、換片墊等等我全部買二手或朋友畀,只買BB底衫(U記嗰啲,嗰太貴又質量好)、少量其他衣服(主要U記、MOTHERCARE、M&S 只會減價時買)、大細紗巾、紗布包被、睡袋(部分二手)、床褥防水墊等。床單自己去布店買花布。我自己就係咁慳。

男爵府

starsloverss 發表於 18-10-14 19:53

真係計唔到, 你用咩質素就已經唔同, 但1號奶粉走唔甩300一罐, 我仔bb奶量10日可以清一罐
尿片幾十蚊一包, 有人俾野咪可以慳好多囉

伯爵府

starsloverss 發表於 18-10-14 18:43
...

1號奶粉最少200幾蚊一罐(藥房買),大食嘅可能一星期食晒,我仔就約10日左右食完。
尿片大概每日用5至6條。

複式洋房

初生至兩歲已經算係小洗費,到佢開始讀書,上課外活動,一日三餐,衫褲鞋襪季季換(大得太快),學費車費,醫療保險,無數既洗費,真係有排數....
但當你生咗出嚟就自然有方法養大,豐儉由人,唔好咁擔心!

別墅

Hinhinhinbb 發表於 18-10-15 19:41
初生至兩歲已經算係小洗費,到佢開始讀書,上課外活動,一日三餐,衫褲鞋襪季季換(大得太快),學費車費, ...

係咪左計右計反而會唔想生

複式洋房

回覆 starsloverss 的帖子

係....所以唔好唸咁多!生小朋友唔單止用錢嚟衡量,仲有好多方面考慮!有好多你想像唔到既喜悅!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

我餵人奶。所以奶粉錢就比較少。 但一個月都用到1.5罐。補奶粉、帶出街用。
約$500 蚊
尿片 買勁平 moony 一次過12包$99 包
約$1200 for 3個月
保險$650 一個月
打針plan $4500 除12 個月 (大約計算)
棉花$300 (已預多)
紗巾、衫仔不需每個月買有人比就更好
因為我幸運,我生第二胎時 表姊果個剛好大了。將所有衣物、餐具玩具都比晒我。所以我就無買過衫和鞋襪。
最平最平都要二、三千蚊一個月。好命既bb 出世無病無痛,如果唔係仲要加埋醫生錢。
仲要計算埋媽媽坐月既錢,自己都要補下架嘛!所以一開始都唔係平架... 我記得我傷口痛 又要帶佢打針 健康院 出入都係的士uber, 呢樣又係洗費...

首頁

尾頁

跳至