想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日剛知道Bingo時,開心到呆咗,完全唔識俾反應醫生,佢係咁講一論注意事項,我係咁答係,其實腦中一片空白現正清醒先諗起我仲有好多嘢都唔知!想問吓大家,嚟緊要做啲咪安胎呢?由於高齡又是第一胎,所以特別緊張!啲人介紹飲雞精助著床,現在bingo係咪都仲要keep住飲?要飲到幾時?

大宅

Kat00Kat 發表於 18-10-15 13:50
今日剛知道Bingo時,開心到呆咗,完全唔識俾反應醫生,佢係咁講一論注意事項,我係咁答係,其實腦中一片空 ...

恭喜哂你!! 唔係雞精,而係"滴雞精"呢!坊間好多牌子,飲無中藥成份的可以了! 飲了我覺得長胎,我瘦底但bb size 一路大了大概1周,但當我飲少d, bb size真係細返少少! 你可以試下,一星期飲2~3次已經好足夠。

醫生有無話幾多周?
我都係訓多d,中,唔好咁操勞,因未過16周始終bb仍然好脆弱,千萬多休息!

大宅

恭喜你啊!
醫生話3個月前BB都系有自己營養囊,吾系吸收媽媽的飲食。
不過我都吾理啦,初期食多點高蛋白質的食物。滴雞精間吾中飲下。
最緊要食葉酸啊!

大宅

回覆 Lovehopefaith 的帖子

謝謝意見🙏🏻不過滴雞精同雞精有咩唔同?我有聽過滴鷄精,但有人講過話有機會有啲中藥成份,而且又貴,話飲鷄精就可以,所以我才一直飲。如果滴鷄精先得,那咩牌子同邊度買好?

大宅

回覆 pigpigFF 的帖子

我傻吓傻吓都仲記得問醫生食400mcg夠唔夠佢話這是最基本,但平日食菜都會有嘅,所以唔洗食更高嘅!請問大家係咪都係食400mcg?

複式洋房

今日剛知道Bingo時,開心到呆咗,完全唔識俾反應醫生,佢係咁講一論注意事項,我係咁答係,其實腦中一片空 ...

其實休息多啲同食啲有營養野就可以。吾一定飲滴雞精。日日飲其實都真係貴。你可以日日早餐食隻蛋同早晚飲鮮奶。(我本身係身體好差又做過手術)一有左之後我就日日早餐一隻蛋同一杯全脂牛奶。12週bb size大左。我睇書係8週開始bb發育同吸收多啲營養大得好快。

大宅

回覆 Christine2007 的帖子

只吃蛋白可以嗎?我覺得熟蛋黃超爛食,吃半生熟又驚有菌!

大宅

恭喜曬!我都係高齡做IVF,第二次先中左。個陣無飲滴雞精,反而每朝煲飲薑紅棗黑糖水飲,因為聽講可以令子宮暖D,個胚胎粘實D。唔知道有無關係,真係成功左。

大宅

回覆 doubleh02 的帖子

恭喜晒你先!ivf這條路真不好行,失敗了真是非常絕望!不過一切已過去,現在換來好孕,一切也是值得的。薑唔係屬活血,唔食得咩?不過薑確實可以驅寒暖宮,有時太多資訊都令我好亂,同一樣嘢有人話有益,有人話唔食得,真係唔知信邊個!

大宅

Kat00Kat 發表於 18-10-15 17:30

謝謝意見🙏🏻不過滴雞精同雞精有咩唔同?我有聽過滴鷄精,但有 ...

滴雞精似超濃縮的雞湯,好飲過雞精好多我因貪方便易找分店,所以買鴻福堂,so far都好好呀!我唔會每日飲架,會好燥,一星期飲2包已經好足夠。佢呢幾日做緊promotion呀,到17號,我買了5張劵,為返37蚊一包。你可以打"鴻福堂 and滴雞精"就會見到。

另外葉酸我食醫生開的。

大宅

謝謝!等我都買嚟飲先

複式洋房

Kat00Kat 發表於 18-10-15 19:19
回覆 Christine2007 的帖子

只吃蛋白可以嗎?我覺得熟蛋黃超爛食,吃半生熟又驚有菌! ...

如果食吾食可以只食蛋白。但蛋黃好有營養所以我飲埋。

大宅

恭喜晒。其實唔洗咁快飲滴雞精。衣家未夠3個月,食清淡d,凍野唔好飲,唔好太操勞,多d休息,我頭3個月食蛋,飲蕃茄薯仔煎魚湯,間中飲下花膠湯。食多d菜。因為頭3個月bb 發育。過咗3個月先開始進補

複式洋房

恭喜晒呀我都係ivf,而家等緊放雪胎,嚟留名學下嘢先。老人家話重嘢都唔好拎咁多,最緊要休息多啲,均衡飲食。祝你大小平安,順順利利

大宅

回覆 PolarBear10 的帖子

多謝!我也祝你好孕!我是放鮮胎的,所以等候時間一定比你短,但都覺得那種等待是非常折磨人,日日都想快啲知結果,加上我完全冇著床出血,全程除了日日似谷m之外就無其他不適。雖然日日煲劇,迫自己唔好諗,但都無可避免會諗!直至Day12都仲未有m,加上頻尿又半夜要去廁所才覺得機會大啲(因我從不夜尿)!心也開始定少少,所以這是非常慢長的路,你一定要加油,心理質素好重要!

大宅

回覆樓主:

最重要想食咩就食咩先
但當然蛋白質就食多啲喇,生冷野魚生,茶,咖啡唔好飲

我bingo左後反而一星期驗一次HCG俾自己安心啲,直到wk7照閃閃

然後開始有早孕反應,根本無胃口食野
我地懷孕係不簡單,但bingo後先係真正旅程既開始

別墅

我都係ivf bingo 但只係5wk
安胎中
我早餐食兩隻蛋白 加 滴雞精
有時肚餓飲盒子母奶
間中飲魚湯
提自己要多飲水
瞓多d

大宅

回覆 PetiteAmie 的帖子

你日日都有飲滴雞蛋?會唔會燥?我諗我都跟你一樣,只吃蛋白算,熟蛋黃太難食!

別墅

Kat00Kat 發表於 18-10-16 17:12
回覆 PetiteAmie 的帖子

你日日都有飲滴雞蛋?會唔會燥?我諗我都跟你一樣,只吃蛋白算,熟蛋黃太難食! ...

我每朝一包呀
我本身都係熱低人 但又唔覺燥 因為一包得咁少

大宅

Kat00Kat 發表於 18-10-15 17:30

謝謝意見🙏🏻不過滴雞精同雞精有咩唔同?我有聽過滴鷄精,但有 ...

普通(emoji)精懷孕不能隨便飲,我懷孕前一個月日日飲,懷孕之後即刻飲王朝滴雞精,胚胎發育好好,平時多菜多(emoji)少肉,(emoji)雞可以食!(emoji)羊鴨就唔好 海鮮都唔好食!三個之後有胃口再少食!

首頁

尾頁

跳至