自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

剛升中一我覺得學業問題唔開心機會較少,反而社交方面唔開心機會較多...社交問題其實仲難攪過學業問題,猶其是欺凌,所以真係要同作好好傾下

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

hanscheng9 發表於 18-10-15 15:37
呀仔啱啱升中 而家都只不過係開左學一排
但我就留意到佢近排好似好唔妥咁
平時佢性格都幾開朗

刻不容緩,快點了解咩事吾開心先,同佢講有什麼事都可以同父母説,一人計短二人計長。這個月已有2⃣️個小孩自殺了。有消息上來報下喜

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

樓主,了解個仔係咪真係唔開心先,定係你認為佢唔開心? 小學升中有好多嘢轉變,包括學科上,環境,同學⋯ 樣樣都從零開始過,佢一下子未適應唔習慣,你地要多了解問清楚,同佢溝通吓

水晶宮

回覆 hanscheng9 的帖子

要快D跟進啦!
好在你發現到, 開解下佢, 同佢講,凡事都有辦法解決

學習問題? 人事問題?

珍珠宮

好媽媽勳章

MagDog 發表於 18-10-15 16:17
現在情況改善了嗎?希望你囡囡唔比人蝦又唔好去蝦人。

可以呀!因她自閉性格,到現在都是沒有朋友,
學校及老師都好好、所以她在這學校ok

翡翠宮

circle119 發表於 18-10-15 17:08
可以呀!因她自閉性格,到現在都是沒有朋友,
學校及老師都好好、所以她在這學校ok
...

好好呀!做個快樂學生

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得似失戀

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好大機會係比人蝦。

有無辦法睇佢電話WhatsApp ?

通常係自己班group 到都會睇到豬絲馬蹟。

但暫時不贊成咁快搵班主任,因為班主任一定會查落去,結果可能引發其他更多同學唔鍾意當事人。可睇多一、兩日先。

樓主,祝可以盡快解決。

公爵府

青青河邊草 發表於 18-10-15 16:10
升中班主任都只係見左佢地個幾月. 而且再唔係小1了, 可以expect班主任幫幾多??
...

都唔係㗎, 既然小朋友唔自己講, 等 老師 留意下小朋友喺學校嘅情況, 睇下係同學對佢嘅反應令佢唔開心呀, 定係學習上

公爵府

唔好直接問佢。食飯傾下chok 下。佢喺房未必係喊嘅。初中生失戀都有可能。

男爵府

平時佢性格都幾開朗

多D關心佢咩事,近排太多學童跳樓,連依家10歲都識自殺,真令人擔心。

公爵府

平時佢性格都幾開朗

一定要重視,你不如找幾個仔仔的同班及比較友好的同學傾一傾計?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KK20010609 發表於 18-10-15 16:48
千萬不要,你估去到老師社工會點?

咁父母又跟唔到返學,唔問老師點知情況呢
我仔係sen生由細到大都有file,社工EP訓輔常客,唔駛估

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

回覆樓主:

或者同老師溝通好 同佢講唔想引起其他同學留意呢件事, 叫老師暗地觀察下。

如果老師識做嘅,希望佢都低調處呢件事,靜靜地搵機會同你個仔傾下

公爵府

cmchang0927 發表於 18-10-15 16:48
剛升中一我覺得學業問題唔開心機會較少,反而社交方面唔開心機會較多...社交問題其實仲難攪過學業問題,猶其 ...

絕對同意

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

試下當傾下閒計咁引佢講,千其唔好坐定定好嚴肅咁/好緊張咁問,如果唔係佢就會有壓力,咩都唔會講。

我自己就會做家務/食飯/睇電視時當傾閒計咁問吓,問下又講下電視劇情,等佢放下戒心,又唔好比太大反應,令佢唔敢再講落去,我就係咁連呀仔鍾意左個女仔都比我chok到,不過我好平靜咁同佢講,都好正常,不過叫佢最好考埋DSE先拍拖啦!
又會問吓佢而家d同學點,老作d case比佢聽人地咁,引佢講下會唔會有相同情況,等佢講多d!
總知,佢地大個仔了,無論佢講咩都要平靜d, 唔好比太大反應,佢見你太緊張,怕你返學校搞事,就以後咩都唔同你講了

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

另外,睇下問唔問到一齊升上來的同學,睇下知唔知發生咩事,最好叫對方家長幫手問下,但又唔好比你小朋友知你問,亦叫對方家長唔好比同學知係你問,咁就唔會影響親子關係

公爵府

KK20010609 發表於 18-10-15 18:03
你以為個個學生都有老師去跟進嗎?你仔唔同,所以唔同case 有唔同處理手法, 你想想,如果你仔唔係sen, 普 ...

就係因為唔喺每個學生都得到老師嘅留意,所以有需要同老師講下仔有呢個問題; 好睇老師 識唔識得去處理, 其實佢都係啱啱由小學升上中學, 未咁快 需要 擔心 佢第時出嚟做嘢嘅層面嘅, 佢會漸漸學識 佢自己去處理 一啲事, 家長亦都會慢慢放手啦, 而家係適應期嚟嘅.

首頁

尾頁

跳至