自由講場

跳至

首頁
56789...14

尾頁

水晶宮

good_pig 發表於 18-10-16 21:40
人各有志....我見有D人去到好似好ENJOY咁....

係囉,有人追求平淡是福,自由民主。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

youhello507 發表於 18-10-16 23:53
唔係講笑,大陸好多嘢仲貴過日本!‼️

大陸好多嘢貴過晒全世界,源頭係大陸印咗太多錢,人民幣對內貶值,唔覺得佢經濟有幾好。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

畀面勳章

anpanmenbaby 發表於 18-10-16 22:51
早幾日去台灣旅行,搵左個香港人既師機包車去玩,佢係去台灣做野後一直定居,佢話唔會返香港住。佢話台灣生 ...

台灣普遍人一個月薪都冇五千蚊港一個月........

珍珠宮

睛靈勳章

LittleRoxie 發表於 18-10-16 22:04
有錢去台灣又唔錯
根本上,大部分香港人
租咗層自住樓出去

本住呢種心態,基本上移民全世界都可以好happy

珊瑚宮

mln 發表於 18-10-17 01:03
台灣人工好低咖

大學生人工好低,但老師是公務員,有標準呀(年齡十工齡=5x( 咁上下)就可以有長糧。每年好多人應考公務員試)

現在基本工資有過100一小時,老師吾會拿基本工資多小小呀?

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 18-10-17 02:48
我起初都以為香港醫療比台灣好,我爸爸的表妹係台灣人,早三十幾年前嫁咗來香港,前年佢患上肺腺癌,但香 ...

台灣有全民醫保

珍珠宮

睛靈勳章

good_pig 發表於 18-10-16 23:28
去到台灣...冇得追iphone, 少出國...

名牌包包都變天價, 自己煮下飯, 郊遊下, 地方大D...都唔係唔得O既 ...

係呀,朋友嫁咗過去都係咁既生活,但如果有埋下一代就唔想佢地咁,自己老咗都想出外走走見識吓呢個世界,我啲親戚移咗民加拿大,都成日返嚟香港,食下嘢,再由香港再飛大陸東南亞等地旅遊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-10-16 21:48
我工作上間唔中要去,睇到近20年變化。
對我黎講台灣呢20年好似無太大變化,
係多左條29年前已經開始計劃,
起左12年到上年先開嘅桃園捷運囉

男爵府

我起初都以為香港醫療比台灣好,我爸爸的表妹係台灣人,早三十幾年前嫁咗來香港,前年佢患上肺腺癌,但香 ...

自己親身去台灣體驗下醫療就知有幾咁"掂"..其他唔講有咩大事。。就以唔太大事要住院訓床唔多落到地個款3,5天計,呢3,5 天內係要自己請護士招呼你架。。醫院係冇安排。。佢會話你知你幾點要探熱,量血壓,食藥呀。。但係院方冇人幫到你架。行得落床咪自己處理。落唔到床咪自己請人。。我識既台灣人好有錢既有事就黎hk醫,小康個d就揾人搭上搭塞個紅包比個d大醫院既醫生,插個隊去d重點醫院醫。平民百姓就去番社區醫院。你親友既case係hk要用公營醫療一定係有排等架喇。。台灣有d地方社區醫院會人少d, 咪可以快d有醫生睇囉

男爵府

12312 發表於 18-10-17 07:47
大學生人工好低,但老師是公務員,有標準呀(年齡十工齡=5x( 咁上下)就可以有長糧。每年好多人應考公務員 ...

知唔知民進黨上場做緊一件事,就係cut軍人同教師 既退休金呀

珍珠宮

LittleRoxie 發表於 18-10-16 01:11
其實你睇我好,我睇你好
台灣有民主??
但民生廿年,沒有進步過

首歌內容很可悲。
(首歌唱得很好聽)

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

癌症case 我就唔太了解,無比較過。
同樣嫁來香港既台灣朋友表示台灣醫療或退休保障不比香港好。

珍珠宮

MsBusy 發表於 18-10-17 08:06
對我黎講台灣呢20年好似無太大變化,
係多左條29年前已經開始計劃,
起左12年到上年先開嘅桃園捷運囉

講起捷運我都好深刻印象,
記得有一次跟朋友行過正在興建中既捷運口,
我替朋友開心:很快就有地下鐵路了。
朋友:發神經,起了10年不知何年才真正完成。
我:

子爵府

good_pig 發表於 18-10-16 23:28
去到台灣...冇得追iphone, 少出國...

名牌包包都變天價, 自己煮下飯, 郊遊下, 地方大D...都唔係唔得O既 ...

我朋友正是
不過佢地呢個水平嘅人工係唔會追名牌
但電話例外
note 9 一出即買
每年都出國旅遊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lambxx 發表於 18-10-17 08:18
知唔知民進黨上場做緊一件事,就係cut軍人同教師 既退休金呀
仲有公務員呀,話退休人員貪錢,領太多,係強盜,
如果香港政府高官咁講,應該好多人上街

珊瑚宮

lambxx 發表於 18-10-17 08:18

知呀。因人越黎越長壽。

(但吾代表本身人工太低喎)

大宅

lambxx 發表於 18-10-17 08:15
自己親身去台灣體驗下醫療就知有幾咁"掂"..其他唔講有咩大事。。就以唔太大事要住院訓床唔多落到地個款3,5 ...

我老公台灣人,你講得啱,冇人主動幫你量血壓探熱,因為台灣護士人手不足(老公ex係護士,大小醫院同診所都做過,經常加班)
不過台灣醫療水準係高,長庚、馬偕、台大醫院呢d醫院設備好先進,台灣醫療係全球第三,另外佢地ge健保制度都做得好好。但你講d中小型醫院ge設備就的確好一般,有大病唔會去中小型醫院
不過台灣經濟太差,所以我地都冇留喺台灣,但每次返台灣都一定會去做身體檢查,d醫生護士都好溫柔,專科診所裝修得又靚,令人感覺好安心

珊瑚宮

candycakee 發表於 18-10-17 09:23
我朋友正是
不過佢地呢個水平嘅人工係唔會追名牌
但電話例外

台灣都有自己品牌

首頁
56789...14

尾頁

跳至