自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

雙青劍,oldcake mom,

我一路都冇入黎睇呢個topic,因為唔想感觸,估唔到媽媽唔錫自己真係可以咁大傷害……

我細時當然有比亞媽打,不過佢對我最大既傷害係當我係搖錢樹,根本冇當我係女,直到e+都只係會利用我!為左要錢,佢唔會在乎我有幾辛苦,甚至做雞都唔會理,最緊要比錢佢……我唔知點講,好彩嫁個老公待我似返個人……

不過今日我好中意母親節,我好享受做我亞仔既媽媽!

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-4-22 17:49 發表

呢樣嘢好慘, 係揮之不去的, 即使己經原諒了對方, 但陰影就一世跟隨

別墅

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-4-22 17:49 發表

呢樣嘢好慘, 係揮之不去的, 即使己經原諒了對方, 但陰影就一世跟隨

唉, oldcake mom, 本來我都唔想回應呢個topic, 費事諗d傷心事ga la, 不過今日又比我見到........

見到妳係度成日都安慰人, 我只係想講一句: 如果我mommy 有妳十份一咁善解人意, 風趣幽默, 明白事理又咁有人情味 ge 話, (我知仲有可愛同靚女ge ), 我諗我呢一生會開心好多好多好多. 唔好意思, 真係想講句: 真係好想妳係我呀媽............ (雖然我知妳應該係好後生ge, 不過都比我發下夢啦...... )

子爵府

原帖由 VKwan 於 09-4-22 18:16 發表
雙青劍,oldcake mom,

我一路都冇入黎睇呢個topic,因為唔想感觸,估唔到媽媽唔錫自己真係可以咁大傷害……

我細時當然有比亞媽打,不過佢對我最大既傷害係當我係搖錢樹,根本冇當我係女,直到e+都只係會利用我!為左要錢,佢唔會在 ...

VKwan ,
我都唔知點講好,只想跟你講句:明天會更好!
你而家有自己的家,有一個對你好的老公,仲有一個可愛聽話的仔仔,你要好好珍惜眼前人啊。
大家共勉之!
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

子爵府

原帖由 RabbitQ 於 09-4-22 20:54 發表

唉, oldcake mom, 本來我都唔想回應呢個topic, 費事諗d傷心事ga la, 不過今日又比我見到........

見到妳係度成日都安慰人, 我只係想講一句: 如果我mommy 有妳十份一咁善解人意, 風趣幽默, 明白事理又咁有人情味 ge 話, (我知仲有可愛同靚女ge ), 我諗我呢一生會開心好多好多好多. 唔好意思, 真係想講句: 真係好想妳係我呀媽............ (雖然我知妳應該係好後生ge, 不過都比我發下夢啦...... )

Q兔兔,
好多謝你抬舉我,幾乎令我飄咗上天

其實我都唔係你所講的咁明白事理,只不過過去的歷史令我認清邊D係正面、邊D係反面的教材,唔想自己的仔女行我的舊路,雖然我唔清楚你小時候的難處或苦況,但係我相信你一定曾經深深地痛過,如果你已經有自己的家的話,你真係要好好咁珍惜佢哋,我覺得要前幾世積好多福才可以成為一家人(其實我沒有任何宗教信仰),所以唔好俾心痛的感覺給自己的兒女,不要給他們留下陰影啊。。。

我估你好後生,有可能我個女都大過你了,如果我家大小姐好似你咁識講說話給我聽的話,我真係俾埋條老命佢都得啊。

祝你 家庭和睦!幸福快樂!

注:我真係好後生咋(廿年前
  仲係好鬼靚女添(D街市佬成日都咁對住我講架

男爵府

我同我亞媽關係係好差, 佢成日鬧我, 我細個我亞媽就好重男輕女, 覺得我好無用(原因係女), 我大個少少做野, 就好想討好我亞媽, 知佢鐘意金, 就用左一個月人工, 買左金觀音比佢, 點知佢第一句就話, 比我亞哥個仔, 當時亞哥得18歲炸!
之後我亞媽預左1批$比我哥去美國讀書, 而我就要自己"草" 錢去外國, 所以去到外國, 我老過我d同學好多.

e+ 我亞哥無做野十年, 因我老豆同老母會比曬 all $我亞哥, 但佢地好慳, 怕留得太少$比佢個仔, 而我哥亦無結婚, 因結了婚, 就要養多個人.

記得我細個(6歲)要幫屋企做好多野, 放學之後要幫手"車" 衫, 我對我屋企來說係 "廉價" labor, 星期6日都要做, 所以我性格很硬淨, 對某d事唔會甘容易妥協.

我屋企係絕對k型, 我一向都好努力做野, 因要養我老豆老媽, 我自己又家庭, 真係唔做唔得. 我亞哥細個16月都唔識行, 我就10個月就行, 所以主定佢唔冼做.

我e+都有同亞媽爸去慶祝父母親節, 主要係比零用$佢地,
每個月同過時過節都比, 對佢地係一種責任, 多過孝順佢地兩個, 而比左既$, 佢地又係留比我亞哥, 但我唔mind, 因為我媽咪細個就成日鬧我無用.

原帖由 Ros 於 09-4-13 22:01 發表
母親節已變成商人賣商品的節日

有孝心,365日任何一天都是母親節

侯爵府

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-4-13 21:08 發表
講真, 我真係唔中意母親節, 因為我真係未聞過母愛的味道...
唉.... ...

以前我唔 like, 而家身為人母的我都唔太 like .. 唉

子爵府

原帖由 catcatmom 於 09-4-22 23:33 發表
我同我亞媽關係係好差, 佢成日鬧我, 我細個我亞媽就好重男輕女, 覺得我好無用(原因係女), 我大個少少做野, 就好想討好我亞媽, 知佢鐘意金, 就用左一個月人工, 買左金觀音比佢, 點知佢第一句就話, 比我亞哥個仔, 當時亞哥得18歲炸!
之後我亞媽預左1批$比我哥去美國讀書, 而我就要自己"草" 錢去外國, 所以去到外國, 我老過我d同學好多.

e+ 我亞哥無做野十年, 因我老豆同老母會比曬 all $我亞哥, 但佢地好慳, 怕留得太少$比佢個仔, 而我哥亦無結婚, 因結了婚, 就要養多個人.

記得我細個(6歲)要幫屋企做好多野, 放學之後要幫手"車" 衫, 我對我屋企來說係 "廉價" labor, 星期6日都要做, 所以我性格很硬淨, 對某d事唔會甘容易妥協.

我屋企係絕對k型, 我一向都好努力做野, 因要養我老豆老媽, 我自己又家庭, 真係唔做唔得. 我亞哥細個16月都唔識行, 我就10個月就行, 所以主定佢唔冼做.

我e+都有同亞媽爸去慶祝父母親節, 主要係比零用$佢地,
每個月同過時過節都比, 對佢地係一種責任, 多過孝順佢地兩個, 而比左既$, 佢地又係留比我亞哥, 但我唔mind, 因為我媽咪細個就成日鬧我無用.

你真係好本事好叻女,仲好好心腸,無怨無悔咁付出!
以前好多父母真係重男輕女得好緊要,仔係寶女係草!
希望你父母有一日會清醒啦。

7年前,我弟弟有次好激咁同娘親哎交,跟住弟弟頂佢唔順好嬲咁入房,(實情又係娘親自己心情唔好發脾氣,話弟弟之前一晚好夜成十一點幾至翻屋企),幾個女去勸佢!但佢都當住幾個女面前講:係自己的,生的係自己的孫,女係人哋的,生的係人哋的孫
個個女都成三十幾歲了,個個都結晒婚了,仲聽埋D咁說話,你話幾傷心呢?
其實重男輕女就係人都知架了,但娘親你都唔使講到咁白卦?我哋唔使要感受了,但娘親你有冇諗過自己都係女人呢?

子爵府

原帖由 cubixluk 於 09-4-22 23:38 發表

以前我唔 like, 而家身為人母的我都唔太 like .. 唉

算了吧,最緊要你以後幸福快樂就得啦!

洋房

母親節, 父親節, 情人節 呢D都係MARKETING搵人笨之作:tongue:

子爵府

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-4-21 15:17 發表 你而家仲有冇見佢呀

唔知點解由細到大每次比佢打都唔識走只識“貓低”

任佢打任佢鬧,若然有街坊幫口叫佢唔好打,我就會好憎

呢個人,因為一有人幫我就會比佢仲打得緊要,我會覺得

呢個人其實想害我,就算到左今日好想有人錫有人關心

自己時我又會覺得對方想害我,我係呢個家前後離家出

走三次,第一次係佢欏刀追我,我家姐叫我走但我走出門

口只識企係到,我家姐係咁推我走,就係咁我第一次離家

出走,當時大既15,16歲.坎我仲好大聲講我以後都唔會

番黎,個次我走左去同父誼母大家姐屋企,點知第二日我

家姐同我食完早餐叫我姊夫帶我番屋企!因為佢唔想有

咩麻煩!

因為唔鍾意讀書讀完小學自然就要幫屋企手做大牌檔

(奶茶咖啡),但其實我好憎做呢行,但鬼叫自己唔鍾意讀

書咩,講呢D係想講我第二次走係為咩事走,但可惜我所

謂家人到今日都仲以為我係係當時還未結婚既老公而

走!但其實第二次走係為左“小氣”兩個字

十四歲時我爸比我殺死左,呢個係我媽返大陸問米時個問米婆講,個問米婆同我媽講:佢冇講係仔定女,只係講
妳最細個個出世時帶埋支箭出世以家射左出黎射死左
我老豆喎,妳話喇!由我出世我媽已經咁憎我,以家仲加埋個問米婆咁講,妳估佢點對我呢?未多左一條罪囉,胎衰家黑死佢老公囉!哈.......還又鬧又打..多條罪唔多小條唔小,哈...............

係!係我自己唔鍾意讀書,唔讀書就要幫屋企手囉!到我

十四歲我老豆死左,所以更架要幫手供我三個哥家姊讀

書,到左佢地出來做野時,我媽有兩間公屋,一間留比我

同父誼母最細哥哥,一間攪居屋比我岩岩讀完書哥哥,當

我哥岩岩先搵錢邊有錢,我媽一口氣囉廿幾萬買左一

間三房兩廳居屋同車位比我哥,唸著等佢慢慢搵到錢還

我媽,我記得當時我抹緊野收鋪,我媽同佢個心肝寶貝

仔總備去樂富交錢好開心講點整間屋,我媽話一間房係

一間係我兩個家姐,最大個間就更係留比我哥第時結

婚,呢一核我先知完來呢間屋佢傱來都冇與我一份,就連

條鑰匙都冇比我,哈.............做就有我,完來到收成

係冇妳份,妳可以話我小氣喇!我執好間鋪,等佢地去樂富

未走第二次囉!

珍珠宮

哈!咁似我既,搵埋搵埋比左我細佬……唔緊要,錢財身外物,但我唔明點解唔當我係親生?點解唔關心我?好彩,我性格都幾硬沒淨,有一失必有一得!
原帖由 catcatmom 於 09-4-22 23:33 發表
我同我亞媽關係係好差, 佢成日鬧我, 我細個我亞媽就好重男輕女, 覺得我好無用(原因係女), 我大個少少做野, 就好想討好我亞媽, 知佢鐘意金, 就用左一個月人工, 買左金觀音比佢, 點知佢第一句就話, 比我亞哥個仔, 當時 ...

珍珠宮

你既故事,仲悲過我…多多聲!自問咁既身細,我會唔識面對!
原帖由 青雙劍 於 09-4-23 01:37 發表

呢個人其實想害我,就算到左今日好想有人錫有人關 ...

子爵府

任佢打任佢鬧,若然有街坊幫口叫佢唔好打,
我就會好憎

呢個人其實想害我,就算到左今日好想有人錫有人關心

自己時我又會覺得對方想害我,我係呢個家前後離家出

走三次,第一次係佢欏刀追我,我家姐叫我走但我走出門

口只識企係到,我家姐係咁推我走,就係咁我第一次離家

出走,當時大既15,16歲.坎我仲好大聲講我以後都唔會

番黎,個次我走左去同父誼母大家姐屋企,點知第二日我

家姐同我食完早餐叫我姊夫帶我番屋企!因為佢唔想有

咩麻煩!

因為唔鍾意讀書讀完小學自然就要幫屋企手做大牌檔

(奶茶咖啡),但其實我好憎做呢行,但鬼叫自己唔鍾意讀

書咩,講呢D係想講我第二次走係為咩事走,但可惜我所

謂家人到今日都仲以為我係係當時還未結婚既老公而

走!但其實第二次走係為左“小氣”兩個字

十四歲時我爸比我殺死左,呢個係我媽返大陸問米時個問米婆講,個問米婆同我媽講:佢冇講係仔定女,只係講
妳最細個個出世時帶埋支箭出世以家射左出黎射死左
我老豆喎,妳話喇!由我出世我媽已經咁憎我,以家仲加埋個問米婆咁講,妳估佢點對我呢?未多左一條罪囉,胎衰家黑死佢老公囉!哈.......還又鬧又打..多條罪唔多小條唔小,哈...............

係!係我自己唔鍾意讀書,唔讀書就要幫屋企手囉!到我

十四歲我老豆死左,所以更架要幫手供我三個哥家姊讀

書,到左佢地出來做野時,我媽有兩間公屋,一間留比我

同父誼母最細哥哥,一間攪居屋比我岩岩讀完書哥哥,當

我哥岩岩先搵錢邊有錢,我媽一口氣囉廿幾萬買左一

間三房兩廳居屋同車位比我哥,唸著等佢慢慢搵到錢還

我媽,我記得當時我抹緊野收鋪,我媽同佢個心肝寶貝

仔總備去樂富交錢好開心講點整間屋,我媽話一間房係

一間係我兩個家姐,最大個間就更係留比我哥第時結

婚,呢一核我先知完來呢間屋佢傱來都冇與我一份,就連

條鑰匙都冇比我,哈.............做就有我,完來到收成

係冇妳份,妳可以話我小氣喇!我執好間鋪,等佢地去樂富

未走第二次囉!

真係好冇陰公, 你的經歷真係可以寫書拍電影拍電視, 我真係唔知講咩好, 見倒你咁...我個心好痛!
慶幸我都有愛鍚我的爸爸&祖母.....

子爵府

原帖由 VKwan 於 09-4-23 12:14 發表
哈!咁似我既,搵埋搵埋比左我細佬……唔緊要,錢財身外物,但我唔明點解唔當我係親生?點解唔關心我?好彩,我性格都幾硬沒淨,有一失必有一得! ...

我信架, 真係會有循環架

別墅

我雖然不是母親,我勁憎母親節,我媽咪都不喜歡,又要同人迫去食飯&飲茶,人去我去,個日專登去做SHOW,如果有心,日日都係母親節

子爵府

原帖由 christa123 於 09-4-23 13:44 發表
我雖然不是母親,我勁憎母親節,我媽咪都不喜歡,又要同人迫去食飯&飲茶,人去我去,個日專登去做SHOW,如果有心,日日都係母親節

傻得對!
將來到你做咗媽媽真係要擺多D愛心係小朋友度, 俾佢哋無限的母愛....
唔係話要得到D咩回報. 只係但求他日無悔就夠了

琥珀宮

畀面勳章

呢個人其實想害我,就算到左今日好想有人錫有人關 ...

睇到我心都up埋, 不過你都係放開自己啦, 你媽媽已經破壞左你1/4 人生, 唔好再俾佢破壞埋你餘下既歲月, 唔好諗咁多, 要珍惜現在, 珍惜今天呀! 希望你現在有個幸福既家庭

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Old Cake Mom

我同你一樣, 亞爸同亞麻都好錫我ga

不過亞媽就待我非常差, 我成日好想隔離屋果c拉係我亞媽......

到而家自己已經係中老女, 都要成日比錢亞媽..... 而佢只係養左我十幾年, 我就養左佢幾十年.... 直到現在仲要比

男爵府

母親大晒,唔可以唔鐘意架喎

珍珠宮

good point!大家互勉之! By the way,成日見青雙劍搵d好正面的post轉貼,仲以為佢心理好正面,好樂觀積極,真係估唔到佢童年咁黑暗!

我自問就由於童年陰影導致個人好悲觀消極,不過係個仔面前,我都盡量扮到樂觀積極,因為我的想法是:心理殘障母親的子女唔一定都係咁,我要斷左呢種循環……
原帖由 littlesister 於 09-4-23 14:20 發表

睇到我心都up埋, 不過你都係放開自己啦, 你媽媽已經破壞左你1/4 人生, 唔好再俾佢破壞埋你餘下既歲月, 唔好諗咁多, 要珍惜現在, 珍惜今天呀! 希望你現在有個幸福既家庭 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至