0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB最近肚漲漲,食完野又成日打C Egg,唔知係唔係食得太快,食左好多風入肚?我地每餐之後都有同佢拍下,有時拍到啖氣出黎,有時就唔得,或者關唔關飲水多的事?我媽每餐之後都俾BB係咁飲水。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你bb幾大?3個月前都唔建議經常俾水bb飲架

珍珠宮

兩餐之間可以比少少水,不過唔好一飲完奶就即刻飲

珍珠宮

BB食完嘢,要等十幾分鐘先可以飲水嘅。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

BB平時飲人奶定奶粉? 有無去到便便?
似係消化不良咁

別墅

我個仔都係,一食固體食物就會打c egg,仲要打好耐,但飲水飲奶就無野wor,佢唔鐘意打c egg,所以有時佢都唔肯食粥,惟有開支奶俾佢,搞到我都好苦惱。

別墅

BB七個月, 開始食粥無耐, 一日都是1-2餐, 唔敢太多, 每餐食10分鐘左右, 呢排見佢成日肚漲漲, 之前食奶都唔覺, 唔知係唔係消化問題? D粥都是稀粥, 又有飲水, 會唔會係粥始終冇奶咁易消化?

別墅

其實打c egg唔係就要飲水咩?我個女每次食完粥都多數會打c egg,佢都食成半個鐘架,食完拍下佢又飲下水,好快就唔再打,所以我覺得唔係食得快唔快問題,而肚漲漲就個個bb都系咁,總有個大肚腩啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我要做媽媽 發表於 18-10-16 11:19
你bb幾大?3個月前都唔建議經常俾水bb飲架

現在嘅講法係 6 個月前

男爵府

wuwuling 發表於 18-10-16 10:29
BB最近肚漲漲,食完野又成日打C Egg,唔知係唔係食得太快,食左好多風入肚?我地每餐之後都有同佢拍下,有 ...

我bb笑得耐點都會嘠。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

Bb肚漲好平常,佢地胃仔咁細,食唔到好多野,除左正餐,有時又餵佢地食餅,米糊,果汁,可能系消化唔切,所以肚漲漲,其實BB唔駛食咁多野,適量就得啦。

別墅

我仔真系好鬼鐘意飲水飲奶,可能唔駛咬唔駛用力,好容易就食哂,食米糊還好,一食粥佢就唔歡喜,好辛苦先餵完一餐,我諗飲奶應該比較易消化,不過有時佢的便便都有d硬,我就用開奶茶沖奶,咁佢又冇乜野。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

餐後唔可以即刻飲水,至少半個鐘之後再飲水。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 wuwuling 的帖子

我之前係比bb食米糊, 因為米糊營養成份比粥多同方便, 用水沖就得
而且有D奶味, bb較易入口, 當時bb就無肚脹, 仲日日有便便

別墅

阿仔宜家飲奶食粥一半一半,之前病左,全日就係飲奶,離遠望到個碗,知道要食粥,就已經尖叫令哂頭,都唔明點解佢咁唔中意食野。唯獨係奶得佢歡心,可能由細到大都飲開,好鐘意那隻奶味。

別墅

回覆 nataliewsm 的帖子

岩呀,我都覺得BB個胃仔好細,食唔到好多固體食物,所以加固一定要慢慢黎,就番小朋友個進度,如果攪到佢討厭食粥,第日轉食飯,就難上加難,所以我女個時加固都用了差不多4個月。

別墅

BB食粥前佢d poopoo都幾好,糊狀,開始食米糊食粥後,變左石仔,poopoo出唔到,就肚漲漲,而且食完又打C egg,佢心情都有d“敏”,以前食奶BB都冇呢D問題架。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

我bb試過有次食得太多,跟住嘔返哂出來,應該係消化唔切,之後我就唔敢比佢食咁多,但奶算係水份黎的,所以飲多d都唔大問題。

男爵府

回覆 hungwunwun 的帖子

食粥要注意時間吾好過長 否則會令bb吾想食固體
粥仔無味 可以在粥加上1匙奶粉 有平時奶味 吸引下佢食 奶粉比粥仔多D營養 身體都健康D

別墅

有次我一時冇留意,落多左奶粉,咁我又加多少少水,結果沖出來支奶有9安,原本1支應6安半至7安,BB都好俾面食哂支奶,完全自動波。
但我減左粥仔分量,佢都係左擰右擰,搞好耐先食到1啖,食奶我就慳好多功夫,有時無咁好氣都係比奶佢食算……又夠水又夠營養,容易消化。

首頁

尾頁

跳至