0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

由細到大BB可能真係慣左,對飲開果隻奶的味道會情有獨鍾,我個仔甚至見到個奶樽都已經笑哂口,其實飲多d奶即系吸收多d水份,都幾多呀,如果阿仔肯飲,6,7歲我都會照俾佢飲的。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

BB肚漲可以係餵食前按摩下佢肚仔,幫助佢d腸胃容易旭動,消化食物會好D,雖然唔肯定成效,但我bb幾鐘意,起碼按摩完佢舒服,心情愉快,食野都食得開心d。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實打C egg就事小 試下掃風掃耐d?
但肚脹可能係消化不良 或便秘 仲會影響bb吸收
剛入加固期 要留意食物有無造成BB敏感

珍珠宮

haha748494 發表於 18-10-19 17:09
餐後唔可以即刻飲水,至少半個鐘之後再飲水。

對亞,唔好即刻飲水,過半個鐘會比較合適

wuwuling 發表於 18-10-16 10:29
BB最近肚漲漲,食完野又成日打C Egg,唔知係唔係食得太快,食左好多風入肚?我地每餐之後都有同佢拍下,有 ...

Hello wuwuling! 打嗝係因為橫隔膜肌肉突然抽搐,對健康無影響,通常好快自然停止。BB個胃多氣,媽媽可以餐與餐之間幫BB做肚仔按摩,以幫助腸道蠕動同放屁。起初加固體,BB腸道仲適應同調節緊,建議從少量開始(1-2湯匙),再慢慢加次數同份量。同時,BB需要足夠水份同纖維幫助排便順暢,媽媽做得好好俾BB飲多咗水,而蘋果蓉、梨蓉、碎西蘭花或菠菜等都是纖維好選擇。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

回覆 hungyiu 的帖子

小朋友的發展真係急唔黎,佢要食,好快可以食得好好,佢唔肯食,都好難攪,我宜家都唔會太執著,佢真係唔想食固體野,我都唔太勉強佢,費事攪到大家辛苦又唔開心,在每餐固體野後視乎佢食幾多,再補少少奶俾佢。

別墅

我阿女由奶轉食粥時,開頭都有d唔鐘意,可能口感唔岩,咁我就改用米糊先,食完一餐都會沖一細支奶俾佢,大約2-3安,等佢覺得食完野好似有獎品咁,有時我覺得飲奶係佢地心癮咁,佢地慣左呀麻,當佢地慢慢接受粥飯,獎品既份量又調節下,等佢地改變習慣。

別墅

回覆 hungwunwun 的帖子

我都明白,小朋友的野急唔到,我身邊都有好多媽媽朋友有呢個煩惱,大家都係唔明白點解奶有咁大的吸引力?我覺得大概係個份熟悉感,就好似媽媽同BB一樣,有一種特別的情意結。

別墅

我覺得要改變BB習慣就唔容易,所以要係佢地舒服情況下慢慢調節,唔好一刀切斷奶,每日朝頭早夜晚多多少少都俾佢地飲番支奶,當補充營養或補充水份都好呀。

別墅

回覆 bonnieluk2011 的帖子

我bb出世頭幾個月係全人奶,當轉食奶粉時,佢都要適應,開頭仲有些敏感,慢慢試,慢慢轉,佢適應左,C egg胃口poopoo先好番D,無耐又進入加固期,固體食物比奶更容易令到bb敏感,又係對媽媽一個考驗,唉……不過,見到bb成長又會好開心。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 hungwunwun 的帖子

無錯 有d營養唔係咁易可以係食物吸收到 奶粉營養應該點都多d 見到BB生得大大隻自己成就感都多d

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

我見身邊好多朋友的仔女都唔鍾意飲水,唔知係味BB個時冇乜飲呢? 健康院姑娘話頭半年唔駛飲,但我從細都俾bb飲水飲奶,開頭仲係幾個月人仔就當然只係濕一濕個口,宜家大過左少少,佢都習慣每日飲奶飲水,我最唔擔心就是佢D便便啦。

男爵府

如果持續肚脹同便便唔暢通 留意下沖奶水量係咪唔夠 奶奶太杰 甘奶奶留係腸到更耐 影響吸收同排出

大宅

我都覺得餵粥唔好餵太耐,而且盡量在佢心情好既時候先餵,如果佢唔太肯食,寧願分多幾餐餵,佢會易接受一d,唔好搞到佢憎食粥。

別墅

我小朋友宜家都大啦,5歲,係餵食方面,媽媽最辛苦就係頭幾年,佢地真係唔知咩叫肚餓,所以要氹要呃,不過大左之後,佢地需要更多體力,所以自自然然會自己食飯啦。

別墅

回覆 wuwuling 的帖子

係呀,我個仔飲奶都好似有指定動作,佢一定要訓住個枕頭,摸住佢張用開的包被仔,咁佢就食得好快,好開心咁,呢樣可能就係奶的吸引力,佢笑住飲架。

別墅

其實照顧bb食野真係大有學問,每個階段食乜,又要夾阿b的身體狀況,隨時攪到阿b消化不良或者敏感,好在可以上黎呢度問下各位媽媽意見,都唔駛咁慌,起碼我阿b宜家仲肯飲奶,唔會咩都唔肯食。

別墅

我都覺得係,奶的營養都真係全面d,又易吸收,就好似市面有好多成人奶粉或補充營養的藥丸,都係因為比較難吸收呢d固體食物的營養,所以先有啦。

大宅

我都覺得固體食物比奶難消化,所以會容易令bb熱氣,我bb食固體後d便便臭左好多,我個時隔日比阿b飲開奶茶,幫佢清下,便便會通D,有時肚漲同打C egg的問題都可以改善埋呀。

伯爵府

wuwuling 發表於 18-10-16 10:29
BB最近肚漲漲,食完野又成日打C Egg,唔知係唔係食得太快,食左好多風入肚?我地每餐之後都有同佢拍下,有 ...

食完嘢,隔個陣先飲水,一次過唔好太多

首頁

尾頁

跳至