嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡17個月,想開始轉鮮奶飲,會太早嗎? 請問你地bb幾大開始轉鮮奶?同埋飲邊隻好啲?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cathycathybb 發表於 18-10-16 13:52
囡囡17個月,想開始轉鮮奶飲,會太早嗎? 請問你地bb幾大開始轉鮮奶?同埋飲邊隻好啲?
...

唔早, 可以轉任何全脂奶. 我d 仔女都係歲幾就轉飲鮮奶. 我冇牌子介紹, 因為住外國, 我一向輪流買唔同牌子既鮮奶 (其他食物都係), 當減低風險.

水晶宮

cathycathybb 發表於 18-10-16 13:52
...

唔早!一歲後已經可以轉全脂奶。我個都係歲幾開始飲。只要成分係全脂奶冇其他加添就可以。
回覆 cathycathybb 的帖子

Hello cathycathybb, 健康院既建議1歲後已經可以飲全脂奶架啦! 飲奶係均衡飲食既一部份, 依家囡囡1日3餐固體食物加2餐奶 (360-480 毫升)就最好。囡囡食得夠唔夠呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-19 13:40
回覆 cathycathybb 的帖子

Hello cathycathybb, 健康院既建議1歲後已經可以飲全脂奶架啦! 飲奶係均衡飲食 ...

佢食2固2奶,2奶加埋360ml, 咁樣夠唔夠呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cathycathybb 發表於 18-10-19 23:52

歲半小朋友應該要食三固,1-2餐奶。
cathycathybb 發表於 18-10-19 23:52

1歲以上BB一般食早、午、晚 3餐正餐(跟返大人一齊),2餐小食,穀類食物(爛飯/粉麵/薯蓉) 1-2碗(250-300毫升) ,瓜菜4-8湯匙(1湯匙=20克),水果1/4-1/2碗,肉、魚、蛋、豆類(2-4湯匙),奶(360-480毫升)。媽媽大膽D引進唔同食材,新鮮、時令、多元化、高纖食材就最好架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-22 13:07
1歲以上BB一般食早、午、晚 3餐正餐(跟返大人一齊),2餐小食,穀類食物(爛飯/粉麵/薯蓉) 1-2碗(250-300毫升 ...

全日份量?

回覆 Sososofie 的帖子

Hi Sososofie ,係1歲BB每日食物大約份量,最緊要食物種類要多元化 仲要俾BB開始自己進食呀!

首頁

尾頁

跳至