自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

129 歲但個孫得十五歲
係點做到....

自古人類都渴望得到長壽,然而全球長壽、年有129歲的伊塔布洛娃(Koku Istambulova)卻慨嘆長壽是上天賦予的懲罰!
俄羅斯的伊塔布洛娃出生於1889年6月1日, 在129年的人生當中目擊多個時代的戰亂,55歲時遇上二次世界大戰結束,102歲時看到蘇聯解體,還見證過兩次車臣戰爭。
她早前接受外國媒體訪問,回憶1944年蘇聯領導人史太林(Josef Stalin)屠殺車臣人民的往事,「那時我們大家都被迫上了火車,沒有人知道會被載到哪裡,車上環境非常髒亂,都是灰塵,人擠人」、「死屍不准被帶上車,也不准埋葬,全部丟在原地餵狗,在車上死去的人會馬上被丟下火車,我公公就是其中一位」,伊塔布洛娃形容那段黑暗日子自己此生難忘,「長壽是上天賦予我的懲罰」。
之後的日子中,伊塔布洛娃更經歷多次白頭人送黑頭人,自己的子女相繼去世,而伴隨最久的女兒亦在5年前去世,享年104歲,「當認識你的人一個接一個離開,而且都在很久以前就走了,這真的讓人很難活下去。」
目前伊塔布洛娃行動不便,眼睛更是失明看不清,陪伴在身旁卻只有年僅15歲的孫女,「我生命只有一天是快樂的,就是搬入自己建成的小屋那天。那房子很小,但它是世界上最美的房子,我在裡面住了60年,那是我的容身之所。」

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/841624-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-129%E6%AD%B2%E5%A9%86%E5%A9%86%E5%98%86%E9%95%B7%E5%A3%BD%E6%98%AF%E4%B8%8A%E5%A4%A9%E6%87%B2%E7%BD%B0%EF%BC%9A%E3%80%8C%E5%83%85%E4%B8%80%E6%97%A5%E6%84%9F%E5%BF%AB%E6%A8%82%E3%80%8D

男爵府

太長命系一件好辛苦事

水晶宮

回覆樓主:

睇住身邊既人一個一個離開, 而自己仲咁長命都真係唔係好事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

15歲嗰個可能係佢d孫嘅孫

大宅

楊慧芳 發表於 18-10-16 14:36
太長命系一件好辛苦事
一諗到六十歲左右就可能無人請
之後仲要養自己六十幾年都未死得真係好慘

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

長生不老都唔係好事

公爵府

長生不老又無錢仲大鑊

cake05    發表於 18-10-16 16:44
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

身邊的人都早過自己去, 太難受了.

寶石宮

2024年龍年勳章

baby_yee 發表於 18-10-16 14:46
睇住身邊既人一個一個離開, 而自己仲咁長命都真係唔係好事

Poyau    發表於 18-10-16 22:21
幸福可以好簡單

子爵府

祝人長命百歲,係祝福定係咀咒

伯爵府

簡直係折磨

wcpcelia    發表於 18-10-17 15:34

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

可憐

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

焱焱焱焱 發表於 18-10-16 14:34
係點做到....

可能係契女生的子女。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

聽到都覺得心酸,
時代嘅變遷可對佢嚟講已經冇曬感覺, 富裕定貧窮在於佢,都只係一碗飯,一張床,奈何要睇住自己至親至愛嘅人,一個一個比自己去先, 嗰種痛苦, 痛徹心扉, 話係「人生中嘅懲罰」真係一啲都唔誇張。

子爵府

睇住自己親人離開自己,得自己長命痛苦

珍珠宮

焱焱焱焱 發表於 18-10-16 14:34
係點做到....

第一句已經有問題, 自古人類都渴望得到長壽, sorry我唔係

珍珠宮

BK Milk勳章

太長壽未必是好事

男爵府

回覆 焱焱焱焱 的帖子

系真、識好多人六十多歲無人請……晚年比較愁

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至