想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

2015年4月
結婚一年開始造人, 試左一年唔成功

2016年7月
去左家計會做生育檢查, 由抹片檢查, 輸卵管造影, 食排卵藥, 量體温, 驗精都無進展。因為精子形態得3%, 發現原來c6有精索靜脈曲張, 即刻安排做手術。

2017年4月
喺家計會試左2次iui, 第一次自己幫自己打針, 心裡驚得好緊要, 但硬著頭皮都完成了, 放精驗孕這一切都好緊張,然而幸運之神沒有眷顧我,失敗了, 心諗唔想再花時間做iui, 我要做ivf。

2017年9月
開始在QM做ivf, 每天幫自己打針都變成例行公事, 每次陰超mon住啲卵泡大小, 好驚抽得好少卵, 我第一次既手術就獻給了抽卵,幸好最後抽了13粒卵, 12粒受精, 10粒正常受精, 7粒去到day3, 最後有5粒培育到囊胚。 當個月放了一粒鮮胎, 失敗了, 醫生說第一次唔得都好平常, 唔需要任何additional checking。
<續>

大宅

回覆樓主:

2017年11月
醫生話休息一個cycle,因為我係自然周期, 每天早上都要返QM抽血睇下幾時排卵, 因為醫生話囊胚中既機會大啲,所以今次都係放一粒, 今次開始學jm飲滴雞精, 放假, 菠蘿芯, 花膠湯,黑朱古力, 烚旦,希望會有所幫助, 然而幸運之神仍然沒有眷顧我, 第二次都係失敗了。 其實心裡真的很崩潰, 感覺ivf都幫我唔到了, 十分無助, 已經流左唔知幾多眼淚, 而醫生繼續話係好平常, 唔駛做其他checking。
<續>

大宅

不如pm大家傾下,我同你既問題差不多

大宅

回覆樓主:

2017年12月
我心諗我要主動一啲, 不可能再次浪費胚胎, 決定去照一照個子宮睇下有無問題, 人生第一次全身麻醉就係做宮腔鏡, 跟婦產科醫生講了我這個case, 佢話幫我刮下宮希望可以幫助著床, 她更叫我下一個cycle一定要放胎。

2018年1月
第三次放胎, 作了最壞的打算, 心已灰到不敢抱有任何希望, 只想快啲放晒啲胚胎, 揾定第二個醫生再做ivf, 所以今次決完放2粒。之前因為驚中西藥撞就停左睇中醫, c6話既然都預左唔得, 今次不如就睇返中醫做針灸。Day19放胎, 仲記得果日係跑渣馬那天,心存放棄既心態, 繼續塞小白球, 飲滴雞精, 食菠蘿芯等等,中醫叮囑我到day27已可以驗孕, 叫我早上驗左才去覆診。Day27那天早上驗了2條線, 好冷靜, 因為睇過太多化學或早期流產的post, 仍不覺得自己有左, 叫醒老公睇, 大家都好冷靜。 我們都不敢開心得太早, 那天晚上便見紅了。第二天即刻請假去睇私家, 醫生只說早期出血好平常, 無野可以做到, 打電話返QM就安排了我驗血hcg, 打電話跟我說hcg 4xx很好。 但我仍然好唔安落, 再去私家驗左2次hcg都很理想, 終於接受左有左既事實。睇得太多post, 知道這只是第一步, 之後仲要過閃閃果關, 我到而家仍然記得見到閃閃的一刻, 雖然有心理準備, 但當見到閃閃真係會好想喊, 可能之前的經歷太多了。
<續>

大宅

回覆樓主:

2018年9月
懷孕到20周照結構, 醫生話我有胎盤前置二期,睇下之後會唔會升返,一直很希望順產, 幸好胎盤前置二期的問題在28周得以解決。 直到37周產檢, 醫生話bb係<10 percentile, 雖然一切照到無問題, 但驚bb吸收得唔好, 即刻寫紙要我入院催生, 我沒有心理準備同埋突然之間要生真係好驚。 然而瞓左一晚公立醫院, 醫生又講到無即時既必要, 可自行留意胎動, 隨我喜歡隨時入院催生都可以, 咁我就返家再等下先, 因確實無心理準備同bb太細出世唔係咁好。
<續>

大宅

回覆樓主:

2018年10月
日復一日等bb出世, 日日食涼野, 行公園, 坐波bb都不肯出來, 直到39周有一天胎動少左,自己好擔心, 公立產檢時醫生話既然39周, 無必要再等bb自然出世, 冒著胎死腹中既風險, 今次要我第二天一早就要入院催生了。 因為宮頸未鬆, 醫生要塞藥鬆宮頸, 第一天過了無反應, 第二天過了大半天也沒有反應, 醫生說下一個step就要放雙球囊導管, 最後才會選擇開刀。 對於這個雙球囊導管都未聽過, 上媽媽谷問, 追bk, 上網search, 好擔心。

別墅

mmbili 發表於 18-10-16 18:42
2018年10月
日復一日等bb出世, 日日食涼野, 行公園, 坐波bb都不肯出來, 直到39周有一天胎動少左,自己 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)媽媽的偉大
加油!! 關關難過關關過(emoji)(emoji)
好快同BB見面

大宅

回覆樓主:

到夜晚探病時間, 忽然覺得個肚開始有痛, 但因為不太痛, 所以無理, 但一路直至個幾鐘後都仲痛緊, 就開始用apps計, 發現原來已經5分鐘痛一次。跟住果晚10點就已經穿水, 好呢hea, 穿水後連胎動都變得痛,但因為宮頸未鬆, 姑娘話第二朝才推我去產房, 一路就痛痛痛, 直至夜晚點半見紅, 姑娘都無理我, 因為佢話穿左水驚感染, 不可以成日check開左幾多度。直至3點再見紅, 姑娘話不尋常, 驚有咩事, 叫左醫生黎, 原來已開左2度, 可以推去產房了, 半夜三更打電話俾老公叫佢黎產房揾我。 姑娘叫我地用呼吸法止痛, 但我覺得其實無用, 好在眼瞓, 我瞓下痛下就由3點痛到6點, 因為我一入產房就要求無痛, 姑娘話朝早先有麻醉師, 所以6點幾先幫我check, 一check就話已開到8度, 同我講而家唔需要無痛啦, 問我要唔要聞氣, 我幾大都話聞。 唔聞都唔覺得咁痛, 一聞才發現我之前8度係咁鬼痛, 笑氣真係好偉大既發明, 一痛就喪吸, 好似道友咁, 但笑氣是不能止痛的, 只係個人温温登登而已。吸吸下氣突然有人拔走了我的笑氣, 正想鬧人之際, 就聽到一班醫護叫我痾, 第一次唔識痾, bb心跳跌, 大驚, 之後再痾多3次, bb就出世了。 之後bb已在我懷中, 排胎盤聯針都已不再感到痛了。

這就是我為期差不多4年既求子之旅, 經歷很多, 得著很大,希望各位jm早日有自己既寶貝。<完>

大宅

yen0422 發表於 18-10-16 18:17
不如pm大家傾下,我同你既問題差不多

當然可以啦, 希望我既經歷幫到其他jm

大宅

恭喜bb順利出世,偉大的媽媽!

大宅

恭喜妳呀。
我都放左2次胎都未成功。
希望我可以起第3次,亦係最後一次可以成功。
唔成功就要轉戰去QM再抽卵再做。

複式洋房

恭喜做媽媽呀,還有謝謝你的分享

洋房

恭喜你啊~~ 多謝分享

大宅

Hannahbaby18 發表於 18-10-16 23:27
恭喜妳呀。
我都放左2次胎都未成功。
希望我可以起第3次,亦係最後一次可以成功。

加油呀~ 心情放輕鬆, 好孕自然來

大宅

恭喜媽媽,祝你早日康復! BB身體健康和快高長大!

首頁

尾頁

跳至