自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

seaman1982 發表於 18-10-16 17:56
可惜我係女人,否則我最想做王爺!
王爺位又高又冇野做!做皇帝辛苦,做公主要和親,做皇子日日比人謀,做妃 ...

但王爺之前,就係皇子喎!

公爵府

A_lcy 發表於 18-10-16 17:53
做被打入冷官嘅娘娘,唔洗同人爭餐死
但衣食無憂

冷宮點會衣食無憂 好多都一係傻左一係自殺

公爵府

09daisydaisy 發表於 18-10-16 17:51
做皇后好似冇乜好處甘?
又要打理家事,又要幫助他的妾事,又不能爭寵!
但是做妃嬪只需要爭寵即可?

完全揀唔落手,做邊個角色都無好下場 畀我寧願做公公

男爵府

後宮?步步驚心喔!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

可以做宮女嗎?起碼有個期限年齡到可以出宮

妃嬪呢個職業好難捱,只可以响皇宮,同坐監無乜分別!

禁止訪問

水晶宮

但衣食無憂

打入冷宮係唔可以自由出入係間房, 同坐監無分別。而且冷宮娘娘=即係無皇帝理, 無人照。 比太監蝦, 扣糧扣水(袁春望)。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

汽水餅 發表於 18-10-16 18:26
感覺做咩位置到死

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaman1982 發表於 18-10-16 17:56
可惜我係女人,否則我最想做王爺!
王爺位又高又冇野做!做皇帝辛苦,做公主要和親,做皇子日日比人謀,做妃 ...

X2

象牙宮

2024年龍年勳章

sjnl43 發表於 18-10-16 18:51
做到公主都係用黎和親架乍, 做文成公主遠嫁邊境, 重要去到同另一位公主孖份個老公

handle 奶奶之餘, 重要 ...

令妃生兩個女,呢兩個女,有個要嫁去蒙古。

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

Angel_Rose 發表於 18-10-16 18:02
想做太后xd

太后,即係上一屆宮斗冠軍,邊可以咁容易做到?

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-10-16 20:14
令妃生兩個女,呢兩個女,有個要嫁去蒙古。

和蕃講得玩架

嫁去龍絡大臣,做旺啊姐個角色, 得閒鬧下石修咪好

公爵府

09daisydaisy 發表於 18-10-16 17:51
做皇后好似冇乜好處甘?

做一個有太后撑腰嘅妃嬪
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

但衣食無憂

你諗多左啦,打左入冷宮,仲賤過洗廁所既宮人,人人都可以凌虐你,屎就有得你食

伯爵府

peggy65 發表於 18-10-16 18:01
想得太美好了,
冷宮是非人的生活,
無論以前粵語殘片,還是現在的宫廷片,

我淨係睇過金枝慾孽,福貴人仲有孫大人得閒去關心佢

水晶宮

做咩位都應該好快就俾人害死

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

但衣食無憂

食冷飯菜汁乍啵

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

當然做皇后,係權力當道的環境,只有權可保住自己條命,睇下延禧,第一代后宮死得7788,但都當無事發生,皇后只要唔自殺,應該好難死。

男爵府

做皇后好似冇乜好處甘?

太后

男爵府

chiu51057 發表於 18-10-16 22:23
太后

太后,也是做妃嬪慢慢向上爬的啊

首頁

尾頁

跳至