自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

melomelomelody 發表於 18-10-16 23:29
一個中一女學生,唔係扁低公屋,而係咩人出入都有,保安真心唔嚴。 仲要係女仔,唔一定個個住嗰座都人來人 ...

都係嗰句,我睇唔過眼樓主要將唔借電話件事無限放大,但自己一開始諗住獨留兒童在家,置個女安全不顧嘅行為就顧左右而言,我唔抵得佢嚴人寬己嘅標準啫,冇話個保安冇問題

大宅

newinewi 發表於 18-10-16 23:04
人無恥則無敵,表面話唔想下次再有發生,咁向管理公司表達意見已足夠。

事實係想煮死個保安,根本教女無力 ...

So true!

子爵府

回覆樓主:

唔使嬲,下次叫你囡囡一開始就講打電話比媽媽,個保安應該會比嫁啦,如果真係唔比就企喺保安亭隔離見在住戶出lift 再問人,無論公屋私樓都應該唔少人出入嘅,只要喺保安隔離唔會危險得去邊,再唔係同阿囡講下次再發現自己唔記得帶key就直接去大快活嗰啲借電話順便等你

男爵府

我反而諗,既然學校唔遠,點解唔返學校等/打電話?

我冇住過公屋,唔知係咪樓主講到咁危險咁恐怖。但女女都中一,可以自己返學放學,應該都有自理能力吧。好似另一個jm咁講,唔借電話,又話不近人情。男士好心借電話,又怕佢心懷不軌,自己嚇自己。我反而覺得係樓主比較負面,乜嘢都向壞方向諗。

如果當時係夜晚,我就可以明白點解咁緊張。但日光日白,又有保安,個女又已經中一,或者可以放鬆少少個人,如果唔係有排驚

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 18-10-16 23:28
非常同意你,一個細路女,個保安問主動了解下丶問多句,係咪咁難?

大佬,十二歲中一喳,一個人不得其門 ...

係!當然,經一事長一智,相信小朋友下次咁情況識做,但亦相信小朋友首先學識佐大人世界原來咁自我保障,同埋咁按本子辦事。

別墅

回覆樓主:

個保安咁守規矩咁有原則我一定撐佢。
但你以後唔好比我見到你有丁點嘢違規。

別墅

回覆樓主:

緊係投訴個保安啦,投訴完重要再打電話去跟進佢公司點處理件事tim. 中一只係十二歲,保安見到個小朋友自己喺度走來走去都應該要主動幫忙啦,重要拒絕個小朋友?

男爵府

我知你好嬲,比我都會想盡辦法投訴,但佢係借比其他人係唔借比你個女,根本明恰細路女啦,呢啲人自會有天收,如果就呢條事去投訴,你覺得間公司睬唔睬你?你同佢上司投訴無用,要煩到去寫字樓先叫有啲用,但你要花時間去處理,如果個結果唔合你預期,咁你會唔會仲嬲?佢知道你吹佢唔脹佢會唔會好開心?我都有過呢啲經歷,最後我當無事發生,做好自己,對佢有禮貌打晒招呼,咁佢都對我無乜野但唔係有禮貌囉,但對我小朋友又好好喎!之前都恰佢地架,到後來都主動同佢地傾計打招呼,咁最重要有起事上黎佢會幫手,你做咁多野都係想咁姐

侯爵府

peru 發表於 18-10-16 22:48
那男人是"義務"借出電話給你女兒.

唔係私人電話,樓主係指大堂管理處嗰個固網電話。

水晶宮

whyyou 發表於 18-10-16 23:01
今日冇唔代表之前冇,如果我係被你投訴嘅管理員,我會識點樣報復囉

算啦,點講都一定係人地錯!而家好多人都係要個世界圍著佢轉;有錯就一定係人地責任,但就可以俾一萬個理由去支持自己既行為!

男爵府

BK Milk勳章

avyho 發表於 18-10-16 22:02
中一生你地覺得真係好大個?脫離小學只不過是數月的事,人生經驗佢一定要經過,但係個保安專「恰」學生, ...

中1都唔細啦! 自己識返學放學, 出街同朋友去街啦下哇!
無帶鎖匙咪係家附近等囉!
我小一去街同家人走失我都係返屋企門口等亞媽!
我明白媽媽係會緊張的女女。 但唔好過份保護。 呢啲危機處理應該一早教。 而唔係怪人唔幫手。
媽媽共勉之

大宅

99dogdog 發表於 18-10-16 19:34
中肯!應該教個去處理件事,例如表達清楚俾保安聽點解需要借電話,若然借唔到就搵個女街坊借!投訴係解決 ...

同意!個保安跟規矩做其實無錯,反而應該要教吓自己個女。

大宅

whyyou 發表於 18-10-16 22:18
講得啱,永遠有乜事都係人地唔啱,乜都投訴咗先,永遠唔會反省下自己有乜唔啱,不如檢討下點解個女會冇帶 ...

Agree (emoji)
永遠問題係人地到,自己唔反省問題,只識投訴。跟住個女唔係學點應變而係學阿媽有事就去投訴。
如果覺得屋企樓下大堂真係咁危險(其實就算係公屋都人來人往,唔知點解樓主覺得咁唔安全) ,係咪一早已經應該教定個女邊啲地方係安全。
其實唔好話個小朋友中一,就算個小朋友小一都要預設教定小朋友點樣搵方法解決問題,唔係永遠等人幫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

與其去投訴
不如留番啖氣
好好教導女
當有突發事件嘅時間
同佢傾下應該點樣去做

珍珠宮

99dogdog 發表於 18-10-17 05:41
算啦,點講都一定係人地錯!而家好多人都係要個世界圍著佢轉;有錯就一定係人地責任,但就可以俾一萬個理 ...

有時睇呢啲所謂評理post真係睇到忟,十個起碼有八個樓主都係想搵人support佢認為成件事係其他人唔啱,而佢係受害者,所以永遠將人地嘅行為或者有利自己嘅證供放大,甚至講啲唔係事實嘅嘢嚟支持自己,例如樓主話個女係第一次自己放學獨留在家,我心諗如果係第一次有乜理由一個小小事都表現得咁緊張嘅阿媽唔會一而再再而三喺個女返學前check清楚個女有冇帶鎖匙呀,同埋明知個女冇電話點會唔教個女遇到突發事件點聯絡呀,所以樓主講嘅版本係咪真係事實嘅全部我好懷疑

子爵府

kkvicky 發表於 18-10-17 03:49
唔係私人電話,樓主係指大堂管理處嗰個固網電話。

煩請看看#71,樓主回覆.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21988868&extra=&page=4

以下是她於#71 的原文:

原來係個男人聽到個保安講後唔借,佢先借比佢,係人都知咩事啦,一個有同情心嘅人都會借,講真保安室唔借得,都可以攞自己電話借.

<講真保安室唔借得,都可以攞自己電話借.>

意思是----保安室的固網電話 不能借, 那保安員也可借出自己電話.

煩請再閱讀理解,謝謝!

大宅

avyho 發表於 18-10-16 21:43
係,當時真係勁驚

有途人借出手機你女打電話, 你勁驚呀?

咁即係借又死, 唔借又死

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

avyho 發表於 18-10-16 19:00
今日我有事同細女出咗去,大女中一自己返屋企,點知佢無帶銷匙,問樓下保安借電話(公屋),佢竟然唔借,指 ...

我屋企樓下保安唔同人,也會借電話

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

12歲買個平手機佢用

珊瑚宮

2024年龍年勳章

avyho 發表於 18-10-16 20:31
好彩無事,又事我都唔知點算係咪要出事先會借,唔想之後有其他人同我個女一樣,今次真係極好彩,人 ...

中一生,冇帶鎖匙,學校又近,附近又有地方坐,唔會有事卦,唔咪小一喎

首頁

尾頁

跳至