自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

老翻太太 發表於 18-10-16 20:21
公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

吾洗心寒,各人見解吾同,每個地方亦有吾同文化,在日本一定吾可以在公司食早餐,而歐洲好多公司好free style, 攤開在檯揸果漿都得

珍珠宮

有D老闆睇到吾出聲,不過記在心裡,到cut 人就.....

伯爵府

我在公司習慣成份早餐慢慢食,冇人會話我,因為我lunch都係買完個飯盒,又立即開工,啲嘢做唔晒,會自動波OT。如果呢啲都同我計,我必定會按章工作。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老翻太太 發表於 18-10-16 21:05
前線對客當然不能,我地不是front line部門

在銀行工作並不一定是在分行上班吖!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

titanlow 發表於 18-10-16 21:01
呢個世界就係咁得意,有人mean 左都唔知,連人地食個包都唔鍾意的人最好唔好做到高層,也有人過份左也不知 ...

男爵府

回覆樓主

麵包/一包野飲個d好正常,但有d成份mcd/大家樂羅出來我自己覺得有d誇張

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我做過既工,大部份都可以。
唔可以既工,唔係老細驚員工偷懶唔做野,純粹係衛生問題,因為有客上黎公司唔想有食物味,連午餐都要出去食。

侯爵府

我話知人地係咪係公司食早餐, 我自己慣性係屋企飲杯茶食個包先出門口

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我team同事個個工作時間先食早餐
公司文化不嬲系甘
所以冇人會多Q事或多咀
有d人多件魚

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得睇公司文化。

有d 人覺得9點返工,係要9點已返到開工,而唔係返黎9點後先洗杯,更唔好話食早餐。

有d公司唔比人係位食野,衛生問題,同埋陣味會影響人。要食去 pantry 食。

有公司provide 免費早餐, 生果...

員工角度,愈free愈好,但有時太free 又唔係太好。見到有人話唔好成個早晨全餐放係到食, 先唸起我依家都會甘做,過了9點後係到食個早晨全餐, 。可能對上一份工太free, 依家新公司收斂左, 但都會食個全餐, hehe. 唸起都覺唔係太適合

男爵府

環保接龍勳章

呢啲好多都係公司嘅文化,我做美國公司,乜都得,通常成份早餐,返去一邊check email就一邊食,見到要覆就覆完先,隨時一份早餐食到10點幾都未食曬。

男爵府

環保接龍勳章

呢啲好多都係公司嘅文化,我做美國公司,乜都得,通常成份早餐,返去一邊check email就一邊食,見到要覆就覆完先,隨時一份早餐食到10點幾都未食曬。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常唔係office hour食喎, 咁時間可以預到架麻, 好似今日咁就例外囉
我自己唔鍾意係公司食早餐, 所以朝朝食埋先返, 我阿姐就朝朝差唔多9點先返, 會食件包做早餐

我公司係lunch hour冇得早出去/晏啲啲返, 好冇人情味, 但做得份工咪跟囉

珍珠宮

回覆樓主:

佢做老細先算啦

珊瑚宮

畀面勳章

Flovena 發表於 18-10-16 20:26
有咩好心寒, 事實係office hour, 唔比食野都好正常。點會無辦法, 如果食個包係幾分鐘, 早幾分鐘返工都 ...

完全同意

男爵府

咁飲水得唔得?

珍珠宮

回覆樓主:

Office hour 食早餐香港人習慣吧!老細ok 又過到自己咪得(我成日公司食,老細未返睇唔到
不過事實好多老闆唔like , 特別係日本boss and 台灣boss 。我做過台灣公司,講明9:00後唔可以係位食早餐,有客來好難睇咁話。
亦有老細晨早830已返到,邊有人敢食。

其實無話心唔心寒,跟老細或公司喜好,當然最好就唔好辦公時間食啦(比你食又唔代表係理所當然)

伯爵府

Flovena 發表於 18-10-16 20:26
有咩好心寒, 事實係office hour, 唔比食野都好正常。點會無辦法, 如果食個包係幾分鐘, 早幾分鐘返工都 ...

係囉,咁都心寒誇唔誇呀……佢都係講出佢自己嘅意見姐……

公爵府

我出來工作廿幾年,每份工都可以成份早餐慢慢食,就算過咗 9 點都得,所有老闆都冇鬧亦真心唔介意,真係好彩。

但如公司有規矩唔可以辦工時間內進食,我會跟,呢啲並唔係無理要求。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...8

尾頁

跳至