夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我們一日都講唔到3句, 多數講小朋野. 連性愛都1年以上都無了。 就好似今晚只是開口同我講明晚不回家食飯, 我話佢對上2個星期先食過2次喎,又出去食? 佢話同舊同事食, 我話對上2次你都係同同事食啦~以前無食得咁密, 問佢是否過完年想換工, 所以找舊同事出來食飯, 但是佢無答我, 只係掛住打機。

我就好似佢家裡的工人, 收份家糧用幫佢做阿4, 有時同住一屋真的好想走, 但是帶住2個小朋友都唔知去得邊。

大宅

回覆 suilangmui 的帖子

你無興學攝影,不如學點樣欣賞攝影作品.學一些美學嘅理論,到學到咁上下,言之有物時,佢就會有興趣同你傾.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

有冇諗過行山時影下相俾佢睇?
佢冇時間行山都應該會對山上影落去既相有興趣
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

mln 發表於 18-10-18 23:28
我們一日都講唔到3句, 多數講小朋野. 連性愛都1年以上都無了。 就好似今晚只是開口同我講明晚不回家食飯, ...

我好明白你既感受,我老公仲講到明盡埋啲幾年責任,個女大咗就搬走

禁止訪問

男爵府

suilangmui 發表於 18-10-17 09:22
佢唔喜歡我講政治。我覺得佢份人越來越難相處。

唔好講政治啦,好多人講政治會鬧交

子爵府

suilangmui 發表於 18-10-17 12:03
除了工作外就是攝影⋯⋯但我對攝影冇興趣。

其實有時男人係幾難明他們諗咩, 因為好多男人係唔愛/唔懂表達的, 有事會收係心, 唔愛說話.

反而男人做主導逗另一半, 好似容易D, 我太太越來越宅, 在家我會好多時逗佢講野, 講下D 冷笑話(有D 似周星馳個仲), 但太太轉數慢, 一般都係仔仔笑, 有時又搣下佢面, 逗下個鼻, 佢坐係梳化邊, 我會扮蝦下佢, 作狀推下佢, 等佢唔好發呆. 有時見佢化妝, 又去攪下佢. 唔知點解, 我越來越active, 而太太就越來越宅...

有次我話佢知, 知唔知點解我成日要攪住佢, 佢問點解呀, 我話見佢成日唔出聲, 越來越宅, 咁樣婚姻好易出問題架, 會忽略左對方和慢慢少了溝通, 唔可以咁架, 佢就笑左一下.

有時兩公婆就係咁, 搵下野講, 無聊下無所謂, 但我在公司朋友面前係唔會咁.

剛才聽到樓下街邊有2個男人吵架, 炒蝦拆蟹, 嘈左成十分鐘, 攪到我都好煩, 走去同太太講, 我話我知道"水袋"係點樣發明, 佢問咩野係水袋, 我話係掉落街個D呀, 不過唔知邊個錯, 所以我會掉2個落去stop佢, 佢話無聊....., 我話人就係要做下D 無聊野來relax, 如果妳笑, 身體就會產生一種開心的能量, 所以無聊下係好事黎架, 唔洗下下咁認真.....

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-20 00:22
其實有時男人係幾難明他們諗咩, 因為好多男人係唔愛/唔懂表達的, 有事會收係心, 唔愛說話.

反而男人做主 ...

其實你老婆系轉數慢啲及單純啲, 亦可能已習慣生活模式,唔懂得表達出來, 所以樓主你已堅持行動,加油哦

大宅

mln 發表於 18-10-18 23:28
我們一日都講唔到3句, 多數講小朋野. 連性愛都1年以上都無了。 就好似今晚只是開口同我講明晚不回家食飯, ...

其實男人打機真系可以聽唔到身邊人講咩[即是老婆], 我老公都系咁, 我會由佢,因為放工返黎,打吓機,輕鬆一吓,我體諒的, 所以勿介懷。

至於朋友食飯,聚一聚何必問得太清楚呢,男人唔鐘意問長問短,有一樣我一定問跟邊啲朋友食飯囉及邊區,返到黎問佢好食嗎? 好食下次帶我及囡囡去試吓

我都系全職媽媽, 我c6 唔會檔我系工人,我自已當然唔會咁諗, 我都有付出的唔去返,湊小朋友,所以樓主唔好這樣諗, 加油哦

禁止訪問

男爵府

回覆 suilangmui 的帖子

我和先生一起28年,到現在都好多話題,有時講下事非,政治,娛樂,講下笑話,我們D親戚呀,佢公司D人和事,我D朋友,我—日D事,
我遇到D人,買菜煑飯D事呀,真係什麼都可講一餐。

禁止訪問

大宅

suilangmui 發表於 18-10-20 09:12
其實我好想知道點解有d夫妻對咗半個世紀仲有源源不絶嘅話題

我跟老公拍拖結婚已三十年了, 未到半世紀 keep住 日日傾計, 講東講西隨意隨心, 唔使刻意揾話題, 我跟老公真系咩到講一餐,例如昨晚睇TVB 8:30 這劇,劇情唔合理,一家三口一跟講一唔笑, 就是這樣,又另一例子, 前幾天兩公婆返囡囡中學聽講座, 途經我們的中學, 回憶當時期的情節, 又講一餐,就是這樣, 最緊要唔好關自已度門。

加油塘

大宅

粉紅虎 發表於 18-10-20 12:48
我跟老公拍拖結婚已三十年了, 未到半世紀 keep住 日日傾計, 講東講西隨意隨心, 唔使刻意揾話題 ...

更正,一路講一路笑先啱

大宅

suilangmui 發表於 18-10-16 21:19
全日冇見,返到嚟都冇乜偈傾。成世人流流長點過?

傾下電視內容

別墅

PTMCYS 發表於 18-10-20 00:22

反而男人做主 ...

真系好好先生,唔多男人會咁樣做

大宅

你們有冇養寵物,如有寵物又會多些話題架。或者上網睇到d新聞,攪笑又好恐怖又好,拿出來講下。

可以分享下你同朋友食左咩好野等或者你見到一些新野想去試食等....
其實好多話題架...不過可能佢放工太疲累唔想講野又未定,所以大家要找個平衡點呀!

首頁

尾頁

跳至