自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-10-17 00:16
我就係咁諗,我個仔係勁度反叛果隻,係一年級開始,真係唔敢迫,試過一輪,真係反反反效果,我只希望佢正 ...

我仔细時都好麻煩,但能與孩子保持良好關係/溝通,無論有咩問題都比較容易解決。仔今年20歲大家關係仍能维持,平日有事佢都會同我有商有量。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-17 00:24
我仔细時都好麻煩,但能與孩子保持良好關係/溝通,無論有咩問題都比較容易解決。仔今年20歲大家關係仍能 ...

我都希望我同仔仔可以咁thanks

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-17 00:33

子爵府

Moti 發表於 18-10-17 00:24
其實攞碗同洗碗係佢呀媽自己講話個仔好幫得佢手。我半次都未見過。所以不能證實有冇做過。
...

有次佢阿媽呻佢唔揾女朋友,我忍唔住笑笑囗話阿姨你跟本唔想有人搶走你阿B好彩由細識到大佢哋知道我份人,唔係應該拎掃把掃咗我走

男爵府

Moti 發表於 18-10-17 00:19
冇錯,關係好不等於慈母,但「順得人」嘅比例係比較高。你就當我講呢個慈母係我上面講嘅case啦。我上面講 ...

我亞媽咪係衣d type囉,而我細佬就係標準型既三字頭廢青,所以唔係我指果d,佢哋係寶媽寶貝bb

我指既關係好,似朋友,朋友係唔會照顧你起居生活既

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-17 00:27
有次佢阿媽呻佢唔揾女朋友,我忍唔住笑笑囗話阿姨你跟本唔想有人搶走你阿B:wahah ...

似喇,我上次只係多口講咗句,「叫XX幫吓妳手做吓家務,咪冇咁辛苦」因為佢呀媽要返工。跟住個呀媽即時啤我。之後就不斷借啲2喺其他人面前話佢個仔好幫得佢手。救命

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-17 00:30
我亞媽咪係衣d type囉,而我細佬就係標準型既三字頭廢青,所以唔係我指果d,佢哋係寶媽寶貝bb

我 ...

妳所講嘅朋友關係,既要相互尊重又要有父母威嚴,又要關顧佢需要,照顧佢感受。我都好想同小朋友可以做到,但拿捏得好係好高難度。我覺得喺呢個過程中,父母需要學習嘅比小朋友多得多。由BB到青少年到成年,變化咁大,做父母心理調節慢啲都跟唔上。

珍珠宮

回覆樓主:

以上講晒,人要有目標,才可以做有用的人,好彩有-個人版就是自己,25+才會考,中小學留班及踢出校,十逢二進-,估是冇目標及爛泥系 但有咗目標就不同,25歲果次會考全合格

男爵府

brother4 發表於 18-10-17 00:54
以上講晒,人要有目標,才可以做有用的人,好彩有-個人版就是自己,25+才會考,中小學留班及踢出校,十逢 ...

我就係咁諗,幫佢揾目標係priority

珍珠宮

回覆樓主:

除了親子關係和同理心外,要培養積和認真的工作態度,即對待功課/學業要積極和認真。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

禁止訪問

男爵府

貓頭雀 發表於 18-10-17 01:07
除了親子關係和同理心外,要培養積和認真的工作態度,即對待功課/學業要積極和認真。

衣2樣野完全對佢黎講係空氣,佢對學校既野,學術上零上心
有冇咩tips?

我試緊幫佢搵目標,希望佢可以認真同積極,暫時得bmx叫做佢會自動自覺叫我同佢去,一玩可以三個鐘(其他野三分鐘)不過怕死既關係,唔見得佢努力同積極練,只可以當運動
另外養狗同間唔中交d細佬同佢睇下,同煲飯(不過琴晚佢又唔知襟左d乜制,全家食半生熟飯)
都係一d生活上既野去訓練,不過暫未見太大成果

佢個人好hea,好求其,又冇乜要求,重唔知點解覺得自己叻我已經周不時笑下佢,佢衣然自信心爆棚

男爵府

cinda72. 發表於 18-10-17 01:10
我同你既case差唔多,我果d廿歲啦
又係讀唔到書,目標又好似唔清晰,同佢地玩到有時要問番佢地記 ...

做到咁我好滿足家啦

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 杜小田 的帖子

我親戚就係成日叫 「BB」,都讀大學仲咁叫。

子爵府

親子王國15週年勳章

你令我諗起 溏心風暴 2 荷媽教仔。得閒煲下,可能會有啟發。

不過提醒下,廢青與父母關係好壞無關,最重要係幫佢搵到目標,有目標有興趣,自然就會上進。

珍珠宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-10-17 00:12
我非常認同慈母多敗兒
但關係好唔代表係慈母

同意到極

伯爵府

Moti 發表於 18-10-17 00:01
我身邊比較冇乜成就嗰啲,正正同父母關係比較好。同父母關係差嗰啲,反而比較進取。我講緊我認識嗰啲啫, ...

同父母關係比較好,唔代表就會變成「慈母多敗兒」,只係子女長大後,大家可以好似朋友咁相處。
我仔剛出來社會做事,大家關係不錯。一家人仍會一起行街食飯睇戲,去下行山,BBQ, 或旅行。

侯爵府

chrisdina 發表於 18-10-17 00:16
我就係咁諗,我個仔係勁度反叛果隻,係一年級開始,真係唔敢迫,試過一輪,真係反反反效果,我只希望佢正 ...

呢一代,關係好可以令小朋友知道有咩事都仲有屋企人,惹了禍或有挫折都識返去搵阿媽。 關係唔好,佢出面有事發生,有唔開心,但又覺得屋企更衰,呢啲就好易喺天台行來行去跟住跳落嚟。
不過,成唔成材至,癈唔癈青我覺得又唔係好關事

珍珠宮

Moti 發表於 18-10-16 23:54
我識一個同父母關係好好嘅人,成30歲,日日喺屋企打機。佢呀爸呀媽仲叫佢「BB」。我未聽過同父母關係好嘅就 ...

極同意

珍珠宮

回覆樓主:

“關係好” 包括信任,坦白。感到你同佢之間只能稱的上“有啲計傾”,唔算關係好。做父母永遠都唔可能同仔女做到所謂“朋友”,但可以做到了解,體諒,而責任上,一定要做到教導,畀方向,陪伴佢成長,唔係任佢點就點=自由/讓佢自我發揮...(純個人感受,我喜勿插)

首頁

尾頁

跳至