自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囝由上星期四晚開始發燒到今天,最高時係104.3度,平時平均99.6-102.6,時高時低,期間已入過急症室及睇過西醫,照了肺、驗了小便及驗血,都說沒有問題,我明天會帶他再覆診,請問有咩方法可幫他退燒?
我已用凍水抹身及沖涼,又有食退燒藥...... 我真係好擔心!
唔知會唔會同出牙有關呢?佢話有小小牙痛,但都唔會燒咁多日啦,請問大家有無此經驗可分享
thanks~

別墅

只係發燒無其他野?? 會唔會係出玖瑰疹呀?

男爵府

你有無買保險呀? 如有帶你囝囝去私家院醫check 啦!
我個女以前試過入院(無你囝囝咁高燒,只係持續燒),我在私家醫院認識咗另一位媽咪,佢話佢個女在政府院驗唔到有事,到咗私家醫院就check 到啦. 佢住咗2日就ok 走得啦.

原帖由 Cindy.B 於 09-4-13 22:49 發表
阿囝由上星期四晚開始發燒到今天,最高時係104.3度,平時平均99.6-102.6,時高時低,期間已入過急症室及睇過西醫,照了肺、驗了小便及驗血,都說沒有問題,我明天會帶他再覆診,請問有咩方法可幫他退燒?
我已用凍水抹身及沖涼,又有食退 ...

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔係應該用暖水咩﹖
可能出玫瑰疹,如果係燒幾日,退左燒之後會出疹,出完就冇野啦﹗

原帖由 Cindy.B 於 09-4-13 22:49 發表
我已用凍水抹身及沖涼,又有食退 ...

大宅

試下開稀寶x力飲,佢會好的。

別墅

如果係玫瑰疹,我個女都出過,開頭又係發燒,你應該係用暖水幫bb沖涼,一定要比多d水bb飲,或者可d得x素比bb飲,唔係bb會有脫水情況......同埋用退熱貼.d燒退左之後就會成身出一達達紅疹,d疹出完就無事.
玫瑰疹係過濾性病素,潛伏期7-10日

洋房

Excuse me 開稀寶x力飲is ok?

別墅

首先謝謝大家回應!!

Mbaby,
我剛買的保險還未生效,所以入了政府醫院,但家庭醫生已詳細check,全部報告都沒有問題
我又唔見阿仔有出疹情況~
如真係出疹會持續幾多日架?

thanks~

原帖由 Mbaby 於 09-4-13 23:05 發表
你有無買保險呀? 如有帶你囝囝去私家院醫check 啦!
我個女以前試過入院(無你囝囝咁高燒,只係持續燒),我在私家醫院認識咗另一位媽咪,佢話佢個女在政府院驗唔到有事,到咗私家醫院就check 到啦. 佢住咗2日就ok 走得啦.
...

侯爵府

畀面勳章

上月8個月的仔仔又係104度入了醫院, check血,尿,照肺都冇問題, 醫生認為是玫瑰疹
在院期間醫生只俾退燒水, 飲了退燒水會退至100度左右, 差不多夠鐘又會再高燒至103,104, 仔仔由星期一下午發燒至星期四晚才真正退燒, 星期五早上開始出疹, 醫生話退燒後出疹即可以康復所以出院
出院後仔仔頭兩天會續漸出疹由肚仔至全身, 星期五開始出疹約星期三退, 出疹期間唔痕唔痛, 只是表現得病後疲倦

禁止訪問

子爵府

玫瑰疹除左飲多 d 水之外, 仲可以用莞茜煲水比 bb 沖涼, 會快 d 出疹, 好快好返架喇, ( 唔好溝水喉水, 全部煲到, 之后灘凍)

其間仲可以用退熱貼, 貼喺頸兩邊大動脈位等佢舒服 d

男爵府

莞茜紫蘇葉加片糖煲水比 bb 沖涼...
屋企唔好煎魚...蒸魚就可以..
等到bb好番就可以煎呢...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

別墅

好媽媽勳章

你好呀
我個囡囡宜家都係出緊玫瑰疹,但己退燒呀
都係發咗燒幾日就開始出疹
但係會一直發燒一度出疹呀
我有個姨教我煲竹庶水飲 加 金銀花白菊花加片糖煲水沖涼咁我見我囡囡宜家啲疹都差唔多退晒啦
希望你地有用啦

男爵府

去中藥鋪買,$20.菊牙,蜜牙.令羊絲,煲30分鍾,當水飲,可加糖東瓜,飲落甜甜地架,或開奶,開奶不用加糖東瓜,人仔無咁燥好正氣呀!我姑媽教我。

首頁

尾頁

跳至