論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見鬼菲頭先話,自己應該係懷孕時 食得唔好,而且 佢比大雨淋過,淋到諗唔到野 (乜呀?

我準備換人了,好驚佢去領事館投訴我

唉,佢咁顛,我仲要頂多4個月才有新姐姐.

怕佢半夜揾刀斬我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔怕, 炒時錄底, 揾人做証, 無拖無欠。 agency肯唔肯幫你做証?
炒完即fax 比Immigration, 話佢發神經。

去告你無非為屈多D錢。 你預咗佢去屈你。 但你無呃, 無比少, 到時佢有佢告, 你有你駁。

我比工人告過2次, 都係想屈多D錢。 告唔入。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-10-17 18:07
唔怕, 炒時錄底, 揾人做証, 無拖無欠。 agency肯唔肯幫你做証?
炒完即fax 比Immigration, 話佢發神經 ...

Lily 好野~

你是被工人去勞工處定領事館吿?

(我有D怕被吿到領事館,始終未接觸過)

既然我工人痴到咁,即係我屋企冇鬼啦~

我即刻開心左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

第一單
2013 june 大食bun vicky 2009-2013 june四年完约。佢完約日期2013 june 17.但因我要請多個男bun理Pa, 佢發脾氣話我唔請佢老公, I want to have a baby, and you don't hire my husband,hire andy. I go back philippine.

佢自己買機票 june 3 monday.

June 1 2013 saturday, 出咗一個月人工比佢, 點知黑起塊面where is my vacation money?

我june 1 出咗30日人工, 任佢點計都cover 晒。
No,you need to give salary until june 17,+ 17 days vacation.
即要出37日人工, 我出30日, 爭7日。
攞咗錢入房閂門。
笫二日june 2 sunday,佢放假。 原來攞張contract philippine consulate告我。夜晚返來, 唔敢同我講野, 同媽講, mamm, philippine consulate said don't know why my employer gave me so much money. They count salary till june 3, 17 days vacation. Thank you mamm. 媽嬲到彈起, 因媽叫比一個月人工佢, 乜都好。 4年, 如佢想要多個月, 好聲好氣同佢講, 可以。 媽話so if we pay you less money, you will accuse me? You need a lawyer? I ask my lawyer find one for you.

No mamm,I just don't understand,go to ask.

But you're in HK for more than 10 years, everytime you left, go to accuse them?
返入房。
June 8am, 我未起身, goodbye都費事講。

第二單

肥廢人cornellia marigisan

2014 jan 14到, 衰野厚過電話簿, 一到, 扭盡六壬想我炒。
July 31 2014 Pa 死, 佢知我會炒佢, 我未炒。 用個鼻咀貌貌同我講do you know the law of termination?

Of course I know,I will not owe you 1 dollar.

Aug 5,去agency炒。 炒完即刻去philippine consulate, 勞工處告我, 要我賠人工賠到佢满约即2016 jan 14.

Philippine consulate, 勞工處都唔受理。

點解咁狼? 因佢2000年, 在香港同人攪大肚, 生咗個女, 以為有港太做, 點知比人趙完鬆。 港太無得佢, 女無居港權。 佢當時boss, 見佢就完約, 比埋餘下人工叫佢消失。 咁佢大安指意博炒可有成個contract人工。

仲教其他bun if you have baby,you no need to work,your employer cannot terminate you,need to give you holiday and money. 衰卦。

男爵府

即是姐姐都去領事館吿你

象牙宮

1010k 發表於 18-10-17 19:28
即是姐姐都去領事館吿你

係呀, 大食vicky攞埋份contract去菲律賓領事館告我。 比領事館D人話don't know why your employer give you so much money, 因領事館同佢計 jun 1, 2, 3, 三日, 大假十七日, 共二十日人工。 而我比三十日, 有多無少。
佢仲同領事館講佢合約日期係17號, 但領事館諾無做到17號, 不能計。 無野講啦。

Oh, 肥廢人去領事館同勞工處告我, 人地話我無比少。

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

個工人真係好貪心

wcpcelia    發表於 18-10-18 10:07

象牙宮

1010k 發表於 18-10-18 00:39

個工人真係好貪心

個件肥廢人, 仲大模屍樣叫Ma Ma, I need reference letter, Sir's death certificate copy. 媽問我。
我話 if you need reference, tell you new employer call me. Sir's death certificate was personal document, you have no authority to look.

肥: Immigration need.

我: I already faxed all the document to Immigration.

日日打來追。 係唔比, 因Pa死亡証, 佢無資格睇。
有日, 有自稱Immigration 男人打來問我要。 咁奇? 我問佢姓乜名乜? 職員number, 原來係agent 扮架, 墁聾agency.

結果佢揾到份在荃灣, 唔夠2個月又比人掃把, 又話揾到第三份喎, 但入境處唔批佢visa. 天有眼。

禁止訪問

象牙宮

sassyqueen 發表於 18-10-18 02:21
咁如果佢blacklist 你點算?
好似話冇理投訢都可以比blacklist, 唔冼証句

我而家仲用緊bun, 呢個男bun andy, 係肥廢人細佬, andy介绍肥廢人來架。 如果佢black list我, 我會用任何方法去嘈。

呢度HK, 唔係philippine, 我唔怕。

仲有, 若我克薄佢, 點克薄先, 佢细佬仲同我做緊。

而佢唔夠2個月亦比人地炒。 andy 話佢自己走架喎, the employer not enough food for her.

Not enough food for her? 仲唔去告人咩, andy會講。

男爵府

sassyqueen 發表於 18-10-18 02:21
咁如果佢blacklist 你點算?
好似話冇理投訢都可以比blacklist, 唔冼証句

呢個恐怖,冇証據都可以被black list.

即係菲公主大哂啦?

僱主好慘

大宅

菲姐係大曬,所以態度咁差,我都岩比black list,不過我唔再請。

男爵府

anniter1000 發表於 18-10-18 17:38
菲姐係大曬,所以態度咁差,我都岩比black list,不過我唔再請。
可以分享一下 點解被 black list 嗎?

領事館有冇要求你做什麼去除名?

大宅

請問你仲有無用緊姐姐啊?

象牙宮

wu5cat 發表於 18-10-19 10:39

請問你仲有無用緊姐姐啊?

有,係bun哥哥。 因2012 老人痴呆Pa跌親唔行得, 我特登請個男bun打理Pa. 因D女人無力。

2014 Pa死, 我炒肥廢人留番 man bun andy. 你睇我上面回覆。

而我用過2印3bun, andy算叫最正常。 我只耍clean the house, 買餸夠力抬。 因D女人攞2個蘿蔔都話手痛頭暈。

我屋企D工人唔使煮野架。 全部咀刁, 我或媽煮。 工人煮佢自己的或我煮多D比佢。 呢, 重陽D燒肉雞, 爆香, 好食, 我同媽夾埋每樣食4舊, 肉食唔到咁多。 佢同我食。 佢都食唔晒, 比埋佢大佬食。

首頁

尾頁

跳至