自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

隔離post 講介乜介物,點解咁多人食開牛肉突然介食呢 ? 又唔介其他肉類,點解淨係介牛肉?其實牛肉都好豐富營養,又高鐵質; 食紅肉適可而止就得喇,唔需要全介喎

水晶宮

littlemelody 發表於 18-10-17 21:55
隔離post 講介乜介物,點解咁多人食開牛肉突然介食呢 ? 又唔介其他肉類,點解淨係介牛肉?其實牛肉都好豐富 ...

嗰時我爆暗瘡,醫生叫我戒,之後就未再食過

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有聽過牛係有靈性,另外坊間又有講牛肉比較「毒」?我都唔肯定.......

我無戒,但我媽咪戒左好多年。

當年我同佢去算命,師傅話佢會有cancer,叫佢戒食牛肉,希望避到或減輕病情。

隔左幾年真係驗到有事,好彩係初期,做手術後調理已康復。佢一直戒牛肉無再食過。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

戒咗皮膚好d,
以前未戒牛間唔中會生大粒瘡,
依家好少生

wcpcelia    發表於 18-10-18 15:43

男爵府

littlemelody 發表於 18-10-17 21:55
隔離post 講介乜介物,點解咁多人食開牛肉突然介食呢 ? 又唔介其他肉類,點解淨係介牛肉?其實牛肉都好豐富 ...
中醫叫我一定要戒..好難忍口

珍珠宮

食物敏感,所以戒

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

食紅肉,特別是用燒烤方法,容易增加大腸癌機會,年輕人還可以,中年以後還是少吃一點。

用戶要求終止服務

每樣食物都有好壞,年青時成面粒粒,脾氣又暴躁,於是戒牛到依家廿年
年紀大,覺得牛牛好有靈性,更加唔會再食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我父母都唔食,我細個係屋企都無食,而家多食都會敏感。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前食得, 但近年炒心炒牛肉, 涼瓜牛肉, 食親喉嚨痛。 唔食, 無痛。

伯爵府

以前有個同事是為了幫某位家人祈福,許願大步㩜過,就終生不吃牛肉。
Praise the Lord!  

水晶宮

回覆樓主:

皮膚唔好, 介左

珍珠宮

YuYuMother 發表於 18-10-17 22:02
有聽過牛係有靈性,另外坊間又有講牛肉比較「毒」?我都唔肯定.......

唔環保, 唔經濟咁啦

珍珠宮

YuYuMother 發表於 18-10-17 22:02

咁你媽係咪即介? 遲幾年先發? 係咪好輕微,咁耐都無復發?

水晶宮

同意你架!中西醫都叫我食多d因爲牛肉對我地化療人士好有營養價值!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我冇全戒,但小食係真的。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

一個承諾。

之前接觸濟公文化,
觀音菩薩對濟公修行上是有大恩德,
以後不吃牛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

當年帶咗個笑佛吊嘴, 有人同我講, 佛教戒牛的, 所以我就一直都戒牛了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

剛剛介左,可能同佛教有緣;另D小孩難湊,想籍此幫佢地積福

男爵府

回覆樓主

我介左超過10年,無宗教原因

首頁

尾頁

跳至